• Pucko Buffy

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    Problem med sköldkörteln? Del 13
    Välkomna hit gamla och nya sköldpaddor.
    Gamla tråden stängs snart så jag startar en ny.

    Här diskuterar vi allt som rör sköldkörteln samt lite annat som rör himmel och jord.

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m40704141.html

    Rätt värden:
    TSH = 0,2-4,0
    T4 = 9-19
    Trak = mindre än 1

    Bra länkar:
    www.thyroid.se

    Tidigare trådar:
    Del 1 www.familjeliv.se/Forum-1-61/m9133340.html
    Del 2 www.familjeliv.se/Forum-1-61/m11317459.html
    Del 3 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m14129027.html
    Del 4 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m17111361.html
    Del 5 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m20302895.html
    Del 6 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m23642893.html
    Del 7 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m26671239.html
    Del 8 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m29313871.html
    Del 9 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m29313871.html
    Del 10 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m34631999.html
    Del 11 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m37527189.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-07-26 23:14
    Ytterligare några länkar som kan vara bra att läsa. Alla har legat i tidigare trådar.

    www.ingmarsson.com/struma.htm

    www.lakartidningen.se/includes/07printArticle...

    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Hittade även detta på nätet:

    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Denna sista är inte så rolig läsning. Men den är matnyttig ändå

    ltarkiv.lakartidningen.se/2002/temp/pda24325....

  • Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14
  • 3barnsmor35

    Kram tjejer! Tack för stöd, behövde det idag.
    Min man försökte trösta mig innan, men det är svårt för friska personer att förstå hur jobbig sjukdom detta är.
    kraaaam


    Världens bästa mamma till mina barn - Tösen 0403, Lillan 0604 & Lilleman 0906
  • Tridde

    Alfonsina> man kan få tillfälliga störningar på sköldkörteln som kan kräva lite levaxin strax efter en förlossning, men min "tillfälliga" störning var då på över tre år då jag födde i december -02 och fick levaxin våren -06 så säger ju läkaren på medicin nu oxå, att det handlar om en tillfällig störning bara under graviditeten så jag blir bara mer och mer skeptisk. symtomen har jag haft sen tonåren, har alltid varit väldigt frusen av mig, deppig, trött osv så jag har redan ställt in mig på att fortsätta äta levaxin även efter förlossningen, men vi får helt enkelt se vad det egentligen handlar om men denna gång kommer jag inte att nöja mig med att bara avsluta levaxinet utan nu kommer jag tjata mig blå om blodprover.

  • Pucko Buffy
    Alfonsina skrev 2009-07-31 19:41:08 följande:
    Vaddå frisk?! Har man en gång börjat äta Levaxin har jag förstått att det är livslångt. Skulle din sköldkörtel helt plötsligt börja tillverka eget hormon då eller? Var det knäppaste jag har hört! Detta måste du verkligen kolla upp!
    Tyvärr är det inte så enkelt alla gånger. Man kan ha en tillfällig störning med underfunktion som följd. När störningen (många gånger en inflamation) läkt ut, kan hormonvärdet återgå till det normala. Fortsätter man då äta levaxin är risken att man får hypersymptom istället. Har man däremot en autoimun sjukdom i botten så får man en inflamation i sköldkörteln som sedan gör att körteln förtvinar och slutar fungera. Då är levaxin ett måste livet ut.

    Tridde: Du bör genast begära att få ta nya prover. Det skulle inte förvåna mig om du fortfarande har en störning. Syns inget i proverna och du fortfarande mår dåligt hör om du inte kan få ta och göra urintestet istället. Då samlar man urin under ett dygn som sedan analyseras. Se scanlabs info

    www.scandlab.com/
  • AnnelieTyresö

    Hmm,, hur lång behöver en graviditet vara för att det ska ge utslag tro?

    Jag blev gravid för 7 år sen, avbröt den, (trodde jag) men aborten var misslyckad, så jag gick vidare till v 14, innan den avbröts helt.

    Gjorde sedan ett test för 5 år sen, so enligt min dr var normalt, men kan nu känna att det kanske låg bla det minsta ref värdet som är normelt, å att jag kände av det iaf, man kan ju vara olika känslig.

    Vad är en autoimmun sjukdom?

  • AnnelieTyresö

    Nu hade jag en gravfråga, men annrs skulle jag uppskatta om det fanns 2 trådar, en för gravida å en för oss "vanliga" hehe

  • Mamma 2b

    Annars rör ju den här tråden allt som har med sköldkörteln att göra, såsom graviditet.

    Men det finns andra sköldistrådar att skriva i om man tycker det är för rörigt här.


    ~ Längtan är stor, men vägen är lång ~
  • Tridde

    Pucko Buffy> tar prover var fjärde vecka nu iochmed graviditeten så det är ju under kontroll och medicinering just för tillfället, men jag blir lite brydd när läkaren började prata om att jag förmodligen ska sluta helt med levaxin efter förlossningen. jag kommer inte att ge mig så lätt denna gång för nu vet jag ju mer än jag visste förra gången jag abrupt fick sluta med levaxinet. tycker det låter lite väl märkligt att jag skulle ha haft en tillfällig störning förra gången som då hållit i sig över tre år och bara försvann med 6 månaders levaxin för att sedan bara komma tillbaka när jag blev gravid igen. jag tror ju snarare på att jag har en viss underfunktion hela tiden men att den förvärrades nu när jag blev gravid och därför märkte jag av det så otroligt kraftigt att jag reagerade på det. ogravid är jag ju oxå en ganska trött person, småfrusen ofta och har svårt att få upp värmen, och dessutom finns det inga prover tagna från att jag slutade med levaxinet tills att jag var i v.10 nu denna graviditet så det finns lixom inga värden att jämföra med.

  • Alfonsina

    Tridde: Min privata gyn har tagit prover på mig flera år då hon direkt såg att min sköldkörtel är förstorad. Trots tre remisser till minVC genom åren har inget Levaxin satts in, de har hela tiden menat att det låg inom det normala. I våras när jag tog ut spiralen så satte min gyn in Levaxin istället så att vi inte skulle få några problem, då låg mitt TSH på 7 och referensvärdet är upp till 4. Hur kan man neka en kvinna mellan 27-31 att få Levaxin när det är så viktigt för att kunna bli gravid?! De har aldrig tagit sig tid att fråga hur jag mår, om jag önskar bli gravid eller någonting. Min mamma har ätit Levaxin i flera år och hon har hela tiden tänkt att jag inte riktigt mår som man ska (tänker på frusenhet, låg energi, deppighet mm) och att jag ska strida mera. Men vad säger man till en läkare på VC som bara rycker på axlarna och anser att jag ligger inom det normala?

    Det känns ändå så skönt att jag har någon som har brytt sig trots att det inte riktigt är hennes område. Så nu i april så ringde hon till specialist och satte sen in Levaxinet själv. Jag får komma till hennes mottagning för prover och sen ringer hon upp och vi har ökat dosen. På måndag morgon ska jag ringa mottagningen för då öppnar den efter semestern och jag vet att hon kommer att se till att allt blir rätt som möjligt under graviditeten. Jag tror att hon såg det som hennes jobb som min gyn, att få mig gravid. Hon är ingen humoristisk typ utan korrekt och gammalmodig, men jisses så noggrann hon är! Tyvärr har hon ingen mödravård...

  • Pucko Buffy
    lovefool skrev 2009-07-31 17:02:27 följande:
    Hejsan jag flyttar in mig i denna tråden igen då jag blivit gravid och känner att jag behöver prata med mina medsystrar. Fick precis mina provsvar och då låg tsh på 1,1 och t4 på 18, är det bra värden då man är gravid? för jag vet ju vad som är normala värden som vanligt. Ska börja gå hos endo oxå så det känns tryggt.Hur mår ni alla härinne?
    Välkommen hit och grattis till att du får gå hos en endokrinolog- där har du tur. Du har bra TSH värde (perfekt enligt min endokrinolog) T4 ligger lite högt men det beror på vilken vecka du är i. I andra trimestern (tror det stavas så) så kan T4 gå upp lite utan att det är någon fara.

    Lycka till med graviditeten och kommande bebis.

    /PB
Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14