• MBert

    Ni med gluten...

    Liljekonvaljblomman skrev 2009-08-04 10:05:53 följande:
    Hur är det med maltodextrin? Får man äta det?
    Ja.
    Maltodextrin är en form av majsstärkelse och innehåller inte gluten.
  • MBert
    Liljekonvaljblomman skrev 2009-08-04 11:06:35 följande:
    Det lät bra för det finns det ju i tacokrydda...Har fått för mig att man inte får äta malt för min pappa har haft problem med det i öl och must
    Men maltodextrin och malt är INTE samma sak.
    Maltodextrin är 100% isolerade kolhydrater och innehåller inget protein alls, inte ens om maltodextrinet skulle ha gjorts utifrån vete.

    Maltodextrin är smaklösa sockerpolymerer och används mest som utfyllnad, främst i sötningsmedel. Det är alltså inget man behöver!

    Så gör din egen tacokrydda istället. Då slipper du dessutom andra tillsatser som t.ex. smakförstärkare som ofta ingår (men jag läste om att Santa Maria skulle försöka ta bort glutamater och ersätta med andra smakförstärkare, jästextrakt tror jag).
  • MBert
    Liljekonvaljblomman skrev 2009-08-04 11:17:06 följande:
    Hur är det med Proviva?
    Proviva ligger under gränsvärdet.
    Du/Ni kan läsa mer på www.allergimat.com
  • MBert
    Liljekonvaljblomman skrev 2009-08-04 11:25:15 följande:
    Tror att ICA:s tacokrydda är ok...
    Fast det är så lätt att gära tacokrydda själv, så slipper man tillsatserna.
    Det är i stort sett bara baskryddor och spiskummin.
  • MBert
    Liljekonvaljblomman skrev 2009-08-04 11:41:47 följande:
    har du ett "recept" så tar jag gärna det
    Jag har flera recept! Här kommer några av dem.
    Själv brukar jag numera krydda på känn när jag steker köttfärsen. Jag använder hellre färsk vitlök/lök än kryddvarianten. Vi har ändå oftast lite lök till tacosen (och den obligatoriska guacamolen som jag naturligtvis också gör själv), men har man ingen lök och vill göra en färdig kryddmix så behövs det.

    Basen är salt, chilipeppar, spiskummin och lök av något slag (helst vitlök) sen kan man sätta till lite annat såsom paprika, oregano lite kakao (!) m.m.

    Taco krydda

    Ingredienser: 6 portioner
    1,5 tsk salt
    1 tsk vitlökspulver
    2 tsk chilipulver
    1 tsk spiskummin
    1 tsk lökpulver
    2 krm cayennepeppar
    2 tsk paprikapulver
    1 tsk maizenamjöl

    Gör så här
    Slå alla kryddor i en kryddshaker, skaka ordentligt och den är färdig.
    Detta recept motsvarar ca 1,5 påse köpt tacokrydda.

    Kommentar: Jag använde satsen ovan till 500 g köttfärs och det blev riktigt starkt. Nästa gång halverar jag nog kryddorna.
    Källa: www.lyckasmedmat.nu/recept.asp

    Den enkla varianten:
    1 msk chilipulver
    1 msk mald spiskummin
    1 msk maizena (kan uteslutas)
    1/2 tsk kakao
    1/2 tsk salt

    Blanda och förvara i tättslutande burk.

    Kakao används mycket i mexikansk matlagning så det är ganska självklart att det ska vara med i kryddblandningen....

    Nästa recept:
    Mängden motsvarar ca 2 köpta påsar.

    Ingredienser
    2 tsk salt
    2 tsk vitlökspulver
    2 tsk chilipulver
    2 tsk spiskummin
    2 tsk lökpulver
    2 krm cayennepeppar
    1 msk paprikapulver
    1 msk oregano
    2 tsk maizenamjöl

    Gör så här
    Blanda alla ingredienser och förvara i glasburk.

    Kommentarer: *Jag satte till extra spiskummin då jag inte fick den tacosmak jag ville ha.
    *Jag la till 1 krm koriander, tycker att blandningen då får den speciella tacodoften
    *Komplettera med 1 tsk cacao så blir det mörkare och en härlig smak framhävs.

    Källa: www.matklubben.se
  • MBert

    Ja, som du ser (som jag nu också upptäckte) är det två som liknar varandra (jag skulle ju valt lite olika tänkte jag...)
    Men du lär dig snart vad du själv tycker bäst om och anpassar proportionerna efter det.
    I nåt av recepten finns det lite koriander och ingefära med och i ett annat lite citronpeppar. Så smaken är som baken...

  • MBert
    Liljekonvaljblomman skrev 2009-08-10 11:11:49 följande:
    Funderar lite på en bakmaskin, har hört att det blir bra. Någon som vet???
    Ja, bakmaskin är toppen och jag vet många som skaffat det just för att kunna baka glutenfritt själv.
  • MBert
    Liljekonvaljblomman skrev 2009-08-10 13:10:35 följande:
    Min svärmor har precis köpt en, ska be henne provbaka innan jag slår till med en själv...
    Vad kul. Vilken sort? Du får väl rapportera här sen hur det blir
  • MBert
    abnocto skrev 2009-08-10 15:04:16 följande:
    JAg köpte en bakmaskin men sålde den efter något år. Det blev så lite bröd åt gången så jag fick baka så ofta. Och när jag bakar varierar jag mig mycket och det var svårare att få bra bröd genom att ändra recept hela tiden. Men har du ett bra recept och inte äter så mycket bröd tror jag det är toppen.
    Det beror ju på vilken storlek man har på bakmaskinen.
    Jag gör i.o.f.s. hellre små bröd och ofta än tvärtom. Jag tycker färskt bröd är bäst. Då kan man ladda bakmaskinen var 2-3 kväll och får nybakat till dagen därpå.
Svar på tråden Ni med gluten...