Inlägg från: Perry the Platypus |Visa alla inlägg
  • Perry the Platypus

    Koka saft?

    Har lyckats komma över en saftmaja och ska nu koka saft på våra svarta och röda vinbär. Funderar på om man kan slänga med och koka saft även på de bär som redan ligger i frysen?

  • Svar på tråden Koka saft?
  • Perry the Platypus
    Plutteli skrev 2009-07-25 13:18:53 följande:
    Googla på saftmaja, jag vet att jag sett det någon stans, annars kanske beg. på blocket? Min mamma har uteslutande börjat göra saft på frysta bär eftersom det faktiskt blir godare då!
    Jag har ju redan en men tack för tipset.

    Men vad bra, då kan jag ju slänga med hallonen också så blir det villonsaft!
    Jag slutade aldrig vara av den ironiska generationen.
  • Perry the Platypus

    Åhå. Det var ju synd då hallonen är i klart undeläge. Kanska ska koka dem ihop med rabarber då istället?


    Jag slutade aldrig vara av den ironiska generationen.
  • Perry the Platypus

    Toppen! Tack.

    En anna fundering - jag har hört att man inte ska plocka av samtliga rabarber för då kan plantan dö. Men de är ju i slutet av sin säsong nu och alt. är ju att stjälkarna bara ligger och ruttnar. Hur göra?


    Jag slutade aldrig vara av den ironiska generationen.
  • Perry the Platypus

    Nej, inget gödsel alls. Vi är nyblivna husägare och totalt rudis på det här. Är det försent att ge den nu?


    Jag slutade aldrig vara av den ironiska generationen.
  • Perry the Platypus
    Lena skrev 2009-07-25 14:44:40 följande:
    Inte om du lämnar en del av stjälkarna. Bra gödsel är tex att ge den lite gräsklipp runt om den varje gång man klipper. vinbärsbuskar ska bara ha gödsel varannat år.Då blir det lagom med ett alger på ca 10cm gräsklipp som sen får multna till bra jord.
    Jaså minsann? Ja, gräsklipp har vi ju överflöd av såsom det växer i år. Ok, så näringen går s a s tillbaka ner i rabarberroten när stjälkarna lämnas att ruttna. Bra att veta.
    Jag slutade aldrig vara av den ironiska generationen.
  • Perry the Platypus
    Svea7208 skrev 2009-07-25 15:03:15 följande:
    Något som annars är väldigt gott så är det kallrörd eller rårörd saft.... man slipper koka saften och med det riskerar man inte att bränna vare sej eller barnen. Googla på det rinns många fina bra recept annars får du höra av dej så vet jag en del.
    www.tasteline.com/recept/Kallrord_saft

    Låter jättegott, men nu är jag helt insnöad på saftmajan.
    Jag slutade aldrig vara av den ironiska generationen.
  • Perry the Platypus

    Gud vad bra att jag frågade här; nu har jag ju fått tag i ett par proffs!

    Måste man t ex ta bort stjälkarna från vinbären när man kokar saft på dem? De kommer ju ändå inte igenom de små hålen i majan och jag har inte tänkt ta tillvara på det moset efteråt ändå.


    Jag slutade aldrig vara av den ironiska generationen.
  • Perry the Platypus
    Lena skrev 2009-07-25 15:12:44 följande:
    Nej det gör inte ens något om blad kommer med bara allt är rent och friskt (inget mögel, övermoget eller liknande). Kompostera moset sen det innehåller fortfarande en hel del näring. Funkar bra att ha på en kallkompost om du bara har det.
    Kanske lägga runt rabarbern? Eller är jag helt ute och cyklar då??

    Ok, då ska jag plocka lite till och ta med några fina blad också.
    Jag slutade aldrig vara av den ironiska generationen.
  • Perry the Platypus

    Nu har maken kommit hem med ny fräsch slang som jag lyckats kränga fast och jag har påbörjat ångkokning av 2,5 kg svarta och röda vinbär. Iiiiiiiiiii!!!

    *jättespänd*


    Jag slutade aldrig vara av den ironiska generationen.
  • Perry the Platypus

    Nu är det klart och det blev jättegott!!! Tänka sig, min första hemkokta saft... {#lang_emotions_cool}

    *superstolt*


    Jag slutade aldrig vara av den ironiska generationen.
Svar på tråden Koka saft?