• Lena

    Koka saft?

    Har inte upptäckt någon smakskillnad mellan saftade färska eller frysta bär men det funkar fint vilket som. Du kan låta bären tina direkt i grytan. Hemma hos pappa så fryses bären alltid in för att ta vara på varma och soliga dagar utomhus och göra saften sen när det blir kallt och ruggigt.

  • Lena
    Perry the Platypus skrev 2009-07-25 13:23:15 följande:
    Jag har ju redan en men tack för tipset. Men vad bra, då kan jag ju slänga med hallonen också så blir det villonsaft!
    vinbären dränker gärna smaken av hallon så ha inte mer än en tredjedel vinbär om du vill ha någon smak från hallonen.
  • Lena
    Perry the Platypus skrev 2009-07-25 13:31:37 följande:
    Åhå. Det var ju synd då hallonen är i klart undeläge. Kanska ska koka dem ihop med rabarber då istället?
    Det tror jag däremot på då rabarber inte är så smakstarka. 50-50 borde funka bra.
  • Lena
    Perry the Platypus skrev 2009-07-25 13:35:16 följande:
    Toppen! Tack. En anna fundering - jag har hört att man inte ska plocka av samtliga rabarber för då kan plantan dö. Men de är ju i slutet av sin säsong nu och alt. är ju att stjälkarna bara ligger och ruttnar. Hur göra?
    Har du gödslat rabarbern under säsongen så den har hunnit ta upp näring? Den behöver mycket gödsel för att fortsätta trivas. Vi har aldrig tagit mer än halva plantan åt gången eftersom man tar så mycket av växtens näring då.
  • Lena
    Perry the Platypus skrev 2009-07-25 13:40:47 följande:
    Nej, inget gödsel alls. Vi är nyblivna husägare och totalt rudis på det här. Är det försent att ge den nu?
    Inte om du lämnar en del av stjälkarna. Bra gödsel är tex att ge den lite gräsklipp runt om den varje gång man klipper. vinbärsbuskar ska bara ha gödsel varannat år.Då blir det lagom med ett alger på ca 10cm gräsklipp som sen får multna till bra jord.
  • Lena
    Perry the Platypus skrev 2009-07-25 15:10:37 följande:
    Gud vad bra att jag frågade här; nu har jag ju fått tag i ett par proffs! Måste man t ex ta bort stjälkarna från vinbären när man kokar saft på dem? De kommer ju ändå inte igenom de små hålen i majan och jag har inte tänkt ta tillvara på det moset efteråt ändå.
    Nej det gör inte ens något om blad kommer med bara allt är rent och friskt (inget mögel, övermoget eller liknande).

    Kompostera moset sen det innehåller fortfarande en hel del näring. Funkar bra att ha på en kallkompost om du bara har det.
  • Lena
    mamlan skrev 2009-07-25 20:23:11 följande:
    Fick ett jätebra tips av min f.d. svärmor, när du kokat saften låt den svalna något och häll sedan upp den på halvliters pet-flaskor, ex. cola,loka flaskor som du duískat ur. Fyll dem inte ända upp, och sedan kan du frysa dem. Då håller saften länge och man tar fram en ny flaska när man behöver.
    I vanliga flaskor som är rena och förseglade håller saften i flera år så hållbarheten är sällan ett problem.

    Det är större risk att det blöta som är kvar efter saftandet ruttnar så komposten är nog bättre än direkt i landet. Men en öppen kompost funkar.
  • Lena

    För att sluta korkarna på saftflaskorna mer tätt kan du doppa dem i flytande parrafin. Det har vi oxå alltid hällt som lock på sylt innan vi satte på locket för att få det helt tätt.

  • Lena
    mamlan skrev 2009-07-26 13:16:45 följande:
    Jo jag vet, men det är ju lite bök med att försegla, plus att man kanske inte har så många glasflaskor, de flesta har ju tomma pantflaskor hemma.
    Jag tycker inte det är så bökigt och om man dricker lite vin och lite saft kan det snart bli en hel del flaskor.
Svar på tråden Koka saft?