Inlägg från: Mallan76 |Visa alla inlägg
  • Mallan76

    Provade 5-minuters metoden ikväll, tog 40 min. Imorgon??

    "Metoden har sina rötter i den psykologiska teorin behaviorismen som hade starkt genomslag i Europa och USA på 1920-talet. Den innebar ett mekaniskt sätt att se på människan och allt mänskligt beteende sågs som ett svar på en yttre påverkan. Enligt det synsättet fick man problem om man ammade barnet då det skrek och istället rekommenderades man att vänta med att plocka upp barnet tills det log och i och med det belöna leendet. Förespråkare för femminutersmetoden använder sig ofta av ett liknande resonemang. Metoden har kritiserats av bland annat barnläkare. Man har menat att barn har behov av att var nära föräldrarna då det ska sova och man har också uttryckt en oro för att barnet ska ta skada av att lämnas gråtande. Vidare har man påpekat i att det finns en fara i att auktoriteter uppmuntrar föräldrar till att "döva" sitt samvete och inte lyssna på barnet."
    (källa wikipedia)

    Jag ställer mig högst kritisk till denna metod. Jag tror barnet LÄR SIG att det inte finns någon vuxen som tröstar och håller om, när man är ledsen. Visst, barnet kanske lär sig somna själv, men till vilket pris?
    Tillit och trygghet är bland det viktigaste du kan ge ditt barn under småbarnsåren.

    Alla får såklart göra som man vill, men min magkänsla säger mig att denna metod är högst olämplig för barnet. Jag tror man ska skita i allt vad metoder heter och bara lyssna på sitt hjärta och sitt sunda förnuft, så ska du se att ditt barn lär sig somna tryggt.

  • Mallan76

    NinaCC -du har fel. För att få jobba på BVC, måste du vara utbildad sjuksköterska och på de flesta mottagningar krävs det dessutom att du är utbildad distriktsköterska.

    Sjuksköterskeutbildningen innebär tre år på universitet/högskola och distriktsköterskeutbildningen innebär ytterligare 1,5 års studier.

    Man läser en hel del psykologi, barnhälsovård och vetenskapliga metoder under utbildningen. Sen är det ju så klart upp till varje sjuksköterska att hålla sig uppdaterad vad gäller den senaste forskningen -och det gör inte alla, tyvärr.

    MVH, Malin

  • Mallan76

    Men du skrev ju nyss:
    "jo, som jag försöker förklara så är BVC barnsköterskor. de behöver inte ha någon som helst psykologisk utbildning för att få jobba med att väga och mäta barn."

    De behöver absolut ha psykologisk utbildning och de har fått det under ssk-utbildningen, men man måste hålla sig uppdaterad.
    Och de är INTE bara barnsköterskor, det är en helt annan utbildning!
    Barnsköterska kräver endast utbildning på gymnasienivå och sjuksköterskeutbildning är på högskolenivå.

    Viktigt att hålla isär begreppen.

  • Mallan76

    Lövet2:
    En reaktion som inte förvånar mig ett dugg. Låter man ett barn skrika under en lång tid och föräldrarna inte svarar på det skriket, kan man ju inte heller förvänta sig att barnet ska tala med sina föräldrar...
    Varför ska det lilla barnet prata, när det ändå inte finns några föräldrar som finns där och bekräftar det?

    Barnet skriker av en anledning, det söker tröst, trygghet och närhet.
    Varför lyssnar föräldrar hellre på experter än på sin egen, inre röst?
    Kalla det gärna sunt förnuft, eller modersinstinkt/fadersinstinkt.
    Att bli ignorerad är det nog det värsta man kan råka ut för som barn...

Svar på tråden Provade 5-minuters metoden ikväll, tog 40 min. Imorgon??