• noorah

    Arabiska recept..

    Jag har letat länge efter bra recept på arabiska maträtter utan någon vidare framgång och tänkte att det vore kul med en tråd där ni som vill kan lägga in recept och hjälpa såna som mig som behöver lite hjälp på traven..

    Tex skulle jag gärna vilja ha ett recept på vinbladsdolmar..

  • Svar på tråden Arabiska recept..
  • MySweetChocolate

    Jag lagar mycket utländsk mat... Både albansk, arabisk, turkisk och mycket annat!

    Det här receptet brukar jag använda mig av när jag gör mina vinbladsdolmar, det är jätte gott och enkelt! Kommer inte ihåg vart jag fått det ifrån dock...

    Vinbladsdolmar
    För 5-6 personer.

    Ingredienser:
    150 gr köttfärs
    150 gr jasminris
    250 gr vinblad, färska eller konserverade
    1 msk olja
    1 finhackad gul lök
    3 dl vatten
    1 msk hackad persilja
    ½ tsk kanel
    salt
    peppar
    1 hackad tomat
    1 citron
    2 msk jungfruolja

    Gör så här:
    Skölj vinbladen och ta bort stjälkarna.
    Lägg dem i buntar.
    Färska vinblad kokas i saltat vatten.
    De konserverade kokas i enbart vatten.
    Lägg en bunt vinblad i taget i det kokande vattnet under en minut.
    Ta upp och låt dem rinna av i ett durkslag. Lägg vinbladen med den blanka sidan nedåt. Värm upp oljan, stek löken, lägg i köttfärsen, salta och krydda.
    Fräs det hela genomskinligt.
    Lägg i riset och låt stå tills oljan absorberats. Tillsätt kanel.
    Blanda i persiljan och den hackade tomaten.

    Lägg en tesked fyllning på vinbladets mitt.
    Vik bladet runt fyllningen.
    Placera dolmarna med skarven nedåt i en tjockbottnad gryta.
    Alla trasiga blad bör användas för att täcka pannans botten och vinbladsdolmarna.
    Skiva citronen och lägg dem ovanpå dolmarna.
    Häll över olja och kokande vatten så att allt täcks.
    Lägg lock på grytan och låt koka långsamt Sänk värmen, låt sjuda en timme.
    Låt dolmarna svalna i grytan.
    Lägg upp dolmarna på ett uppläggningsfat.

  • MySweetChocolate

    Tabouleh är också en favorit! Gott att äta med romansallad, bröd och sen hummus. Mums mums!

    Tabouleh
    För 4 personer.

    Ingredienser:
    1 dl bulgur
    500 g bladpersilja
    4 tomater
    2 liten gullök eller 1 knippe salladlök
    1 dl olivolja
    saften av ca 3 citroner
    1½ tsk salt
    svartpeppar efter samk

    Till servering:
    1 romansallad

    Gör så här:
    Låt bulguren vila i citronsaften medan du jobbar med andra ingredienserna så att kornen sväller.
    Finhacka persiljan, tomaterna och löken och blanda tillsammans. Håll över bulguren med citronsaften, olivolja, salt och peppar och blanda väl.
    Servera med bladen ifrån romansallad. Gärna ett gott bröd och hummus.

    Tips: Låt salladen villa i kylskåpet ca en halv timme innan servering så bli det mycket godare! Servera med

  • noorah

    Tabouleh är ju så gott!
    åt massvis när jag var i syrien

Svar på tråden Arabiska recept..