Jag lagar mycket utländsk mat... Både albansk, arabisk, turkisk och mycket annat!
Det här receptet brukar jag använda mig av när jag gör mina vinbladsdolmar, det är jätte gott och enkelt!
Kommer inte ihåg vart jag fått det ifrån dock...
Vinbladsdolmar
För 5-6 personer.
Ingredienser:
150 gr köttfärs
150 gr jasminris
250 gr vinblad, färska eller konserverade
1 msk olja
1 finhackad gul lök
3 dl vatten
1 msk hackad persilja
½ tsk kanel
salt
peppar
1 hackad tomat
1 citron
2 msk jungfruolja
Gör så här:
Skölj vinbladen och ta bort stjälkarna.
Lägg dem i buntar.
Färska vinblad kokas i saltat vatten.
De konserverade kokas i enbart vatten.
Lägg en bunt vinblad i taget i det kokande vattnet under en minut.
Ta upp och låt dem rinna av i ett durkslag. Lägg vinbladen med den blanka sidan nedåt. Värm upp oljan, stek löken, lägg i köttfärsen, salta och krydda.
Fräs det hela genomskinligt.
Lägg i riset och låt stå tills oljan absorberats. Tillsätt kanel.
Blanda i persiljan och den hackade tomaten.
Lägg en tesked fyllning på vinbladets mitt.
Vik bladet runt fyllningen.
Placera dolmarna med skarven nedåt i en tjockbottnad gryta.
Alla trasiga blad bör användas för att täcka pannans botten och vinbladsdolmarna.
Skiva citronen och lägg dem ovanpå dolmarna.
Häll över olja och kokande vatten så att allt täcks.
Lägg lock på grytan och låt koka långsamt Sänk värmen, låt sjuda en timme.
Låt dolmarna svalna i grytan.
Lägg upp dolmarna på ett uppläggningsfat.