recept med plommon
har två överfulla plommonträd och inga recept har ni några tips på olika saker man kan göra? gärna sånt som går att frysa eller lägga i burk.
har två överfulla plommonträd och inga recept har ni några tips på olika saker man kan göra? gärna sånt som går att frysa eller lägga i burk.
plommonchutney:
recept.nu/1.38137/leila_lindholm/safta_sylta/frukt_bar/leilas_plommonchutney
plommonsylt:
www.kokasylt.se/plommonsylt
plommonsaft:
maudsreceptblogg.blogspot.com/2008/06/plommonsaft.html
Mitt tips till dig är att halvera plommonen och kärna ur dem och sen frysa ner dem (använd t.ex väl urtvättade mjölkpaket el.dyl. om du har mer frukt än frysburkar) . Då kan du lätt tina dem sen och använda till vad du vill (t.ex. kräm eller paj). Det tar mindre plats än om du först ska baka något som sen ska frysas ner!
Här är recept på en lättlagad plommonpaj som "sväljer" mycket plommon (annars har en del recept bara med typ 8 plommon, och då är det svårt att bli av med allt...)
1 kg små plommon
100 g sötmandel
225 g margarin
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
2 msk kanel
Ev. lite ingefära
Kör mandeln i en matberedare eller hacka fint. Tillsätt sedan margarin, mjöl och 0,5 dl socker och blanda till en deg. Häll eventuellt på 1 msk kallt vatten om det behövs.
Låt degen vila kallt i minst en halvtimme.
Dela plommonen i halvor och kärna ur dem.
Blanda ströbröd, 1 dl socker och kanel samt. ev. ingefära.
Smörj en liten långpanna eller en stor pajform och klä den med degen. Strö ut ströbrödsblandningen över och lägg sedan på plommonen med skalen uppåt.
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.
Servera med vaniljglass eller vaniljvisp.