Osötat Rågbröd Recept
Är det nån som har nåt recept på osötat rågbröd?
Är det nån som har nåt recept på osötat rågbröd?
Gör surdeg! Garanterat utan socker!
paindemartin.blogspot.com/
Har du provat nåt recept som är extra gott från sidan?
gillar det goda och håliga, ganska salt men himla gott.
paindemartin.blogspot.com/2009/04/segt-haligt-och-valdigt-gott.html
Det går ju att göra ett osötat bröd precis som vanligt med jäst också. T.o.m. om man tillsätter lite socker så blir det ju osötat eftersom jästen "äter upp" den, dvs. det förbrukas och omvandlas till gas som gör att brödet jäser.
Men vill man göra ett surdegsbröd och bara använda rågmjöl och vatten (i stort sett, lite vetemjöl också) så prova detta surdegsbröd helt utan jäst:
Ingredienser
Dag 1
50 g surdegsstart (se recept nedan på rågsurdegsstart)
3 dl vatten 45 grader
200 g (ca 3,5 dl) rågmjöl
Dag 2
3 dl vatten 45 grader
200 g (ca 3,5 dl) rågmjöl
Dag 2 kväll/Dag 3
5 dl vatten 37 grader
25 g salt
120 g (2 dl) vetemjöl
500 g (9 dl) rågmjöl
Dag 1: Blanda ut surdegen i vattnet och rör ner rågmjölet. Täck med lock eller plast och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Dag 2: Nu ska degen från dag 1 bubbla och dofta friskt. Blanda ut den med vatten och rågmjöl. Låt stå övertäckt till kvällen eller nästa dag i varm rumstemperatur helst 28-30 grader, vilket man kan få om man sätter in den i kall ugn med ugnslampan tänd.
Dag 2 kväll/Dag 3
Tillsätt mjöl, vatten och salt. Blanda väl.
Låt degen jäsa ca 1 timme.
Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den (kan dock vara väldigt lös). Dela därefter degen i två bitar och lägg dem i smord brödbakform eller på en smord bakplåt. Mjöla lite ovanpå. Jäs i ca 40 minuter.
Sätt in bröden i ugnen på 250 grader. Sänk till 200 grader.
Efter 40 minuter sänk igen till 180 grader och grädda i ytterligare 10-20 minuter.
Låt svalna inlindad i bakhandduk.
Surdegsstart
Dag 1 kväll
1,5 dl ljummet vatten
1 tsk honung
1,5 dl rågmjöl, helst ekologiskt fullkornsrågmjöl
Rör ut honungen i vattnet och blanda i mjölet. Täck med plast och låt skålen stå på ett varmt ställe (helst 28-30 grader, vilket man kan få om man sätter in den i kall ugn med ugnslampan tänd).
Dag 2 morgon
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl, helst ekologiskt fullkornsmjöl
Upprepa som tidigare
Dag 2 kväll
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl, helst ekologiskt fullkornsmjöl
Upprepa som tidigare
Dag 3 morgon
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl, helst ekologiskt fullkornsmjöl
Upprepa som tidigare
Dag 3 kväll
Nu bör surgegsgrunden vara klar att använda till receptet ovan (eller andra surdegsrecept). Den ska bubbla och dofta lite syrligt. Om den inte kommit igång så låt den stå till dagen därpå.
Förvara surdegsstarten med tättslutande lock i kylskåpet. Mata den en gång i veckan med 0,5 dl vatten och 1-2 msk rågmjöl. Fyll burken max till hälften.