• MBert

    Osötat Rågbröd Recept

    Det går ju att göra ett osötat bröd precis som vanligt med jäst också. T.o.m. om man tillsätter lite socker så blir det ju osötat eftersom jästen "äter upp" den, dvs. det förbrukas och omvandlas till gas som gör att brödet jäser.

    Men vill man göra ett surdegsbröd och bara använda rågmjöl och vatten (i stort sett, lite vetemjöl också) så prova detta surdegsbröd helt utan jäst:

    Ingredienser
    Dag 1
    50 g surdegsstart (se recept nedan på rågsurdegsstart)
    3 dl vatten 45 grader
    200 g (ca 3,5 dl) rågmjöl

    Dag 2
    3 dl vatten 45 grader
    200 g (ca 3,5 dl) rågmjöl

    Dag 2 kväll/Dag 3
    5 dl vatten 37 grader
    25 g salt
    120 g (2 dl) vetemjöl
    500 g (9 dl) rågmjöl

    Dag 1: Blanda ut surdegen i vattnet och rör ner rågmjölet. Täck med lock eller plast och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

    Dag 2: Nu ska degen från dag 1 bubbla och dofta friskt. Blanda ut den med vatten och rågmjöl. Låt stå övertäckt till kvällen eller nästa dag i varm rumstemperatur helst 28-30 grader, vilket man kan få om man sätter in den i kall ugn med ugnslampan tänd.

    Dag 2 kväll/Dag 3
    Tillsätt mjöl, vatten och salt. Blanda väl.
    Låt degen jäsa ca 1 timme.
    Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den (kan dock vara väldigt lös). Dela därefter degen i två bitar och lägg dem i smord brödbakform eller på en smord bakplåt. Mjöla lite ovanpå. Jäs i ca 40 minuter.
    Sätt in bröden i ugnen på 250 grader. Sänk till 200 grader.
    Efter 40 minuter sänk igen till 180 grader och grädda i ytterligare 10-20 minuter.
    Låt svalna inlindad i bakhandduk.

    Surdegsstart
    Dag 1 kväll
    1,5 dl ljummet vatten
    1 tsk honung
    1,5 dl rågmjöl, helst ekologiskt fullkornsrågmjöl

    Rör ut honungen i vattnet och blanda i mjölet. Täck med plast och låt skålen stå på ett varmt ställe (helst 28-30 grader, vilket man kan få om man sätter in den i kall ugn med ugnslampan tänd).

    Dag 2 morgon
    1 dl ljummet vatten
    1 dl rågmjöl, helst ekologiskt fullkornsmjöl

    Upprepa som tidigare

    Dag 2 kväll
    1 dl ljummet vatten
    1 dl rågmjöl, helst ekologiskt fullkornsmjöl

    Upprepa som tidigare

    Dag 3 morgon
    1 dl ljummet vatten
    1 dl rågmjöl, helst ekologiskt fullkornsmjöl

    Upprepa som tidigare

    Dag 3 kväll
    Nu bör surgegsgrunden vara klar att använda till receptet ovan (eller andra surdegsrecept). Den ska bubbla och dofta lite syrligt. Om den inte kommit igång så låt den stå till dagen därpå.

    Förvara surdegsstarten med tättslutande lock i kylskåpet. Mata den en gång i veckan med 0,5 dl vatten och 1-2 msk rågmjöl. Fyll burken max till hälften.

Svar på tråden Osötat Rågbröd Recept