• Fidelis ad urnam

    Lyckas med klyftpotatis?

    Vad ska jag tänka på för att lyckas med klyftpotäter?
    Jag har köpt potatis, olivolja och färsk timjan.

    Hur ska jag göra?
    Vad ska jag ha på dem?

    Hur får jag goda klyftpotäter?


    Forgive your enemies, but never, never forget their names
  • Svar på tråden Lyckas med klyftpotatis?
  • Tilda Troll

    koka dom en liten stund först innan dom ska in i ugnen, (brukar det vara kanske 4 minuter eller nåt?)

  • Lajkie

    Jag brukar ha ungefär 200grader. När jag skalat, oljat och kryddat stoppar jag in dem i ugnen med alu.folie tills de är hyfsat mjuka. Då tar jag av foliet och låter potatisen få färg! =) blir alltid perfekt =)

  • lia76
    Tilda Troll skrev 2009-08-25 18:03:21 följande:
    koka dom en liten stund först innan dom ska in i ugnen, (brukar det vara kanske 4 minuter eller nåt?)
    Tänkte skriva samma sak
    Bra att koka dem lite först sen ha in dem i ugnen.
    De ska ju inte koka tills de blir mjuka
    Älskar min familj
  • Mornie Alantie

    Skär dem i klyftor, på med MYCKET olja, lite salt och så timjan. In i ugnen, 225 grader. Rör om då och då. De är klara när de är mjuka och har fått lite färg.

  • ElinOlsson

    Mornie Alantie skrev 2009-08-25 18:05:14 följande:


    Skär dem i klyftor, på med MYCKET olja, lite salt och så timjan. In i ugnen, 225 grader. Rör om då och då. De är klara när de är mjuka och har fått lite färg.
    Så gör jag också. Är skalen fräscha behåller jag dem.
    Klyftpotatis mår inte illa av att ligga en liten exyra stund efter de blivit mjuka heller. De blir nästan godare då, får yta och färg och blir lite sådär segt goda! Sen kan man gärna slänga in olika sorters rotfruker om manhar lust.
  • Ejin

    jag har på ströbröd på mina (förutom olja o ev. kryddor_) blir stört gott...lite krispigare...

  • Fidelis ad urnam

    Så 200 grader, mycket olivolja, salt och timjan,,möjligen ströbröd..
    Hur länge?


    Forgive your enemies, but never, never forget their names
  • Molltroll
    Ejin skrev 2009-08-25 18:28:13 följande:
    tills dom känns mjuka... och har bra färg...
    Är det typ 40 minuter eller över 1 timme? Har noll koll och blev sugen på klyftpotatis nu!!!!!
  • Fidelis ad urnam
    VärldensbästaH skrev 2009-08-25 18:36:35 följande:
    Vad köpte du för potatis förresten? det tycker jag har betydelse när man gör klyftpotatis...
    Jag köpte fasta potäter, kollade inte vilken sort utan bara så de var fasta och inte mjöliga.
    Forgive your enemies, but never, never forget their names
  • Ejin
    Molltroll skrev 2009-08-25 18:39:10 följande:
    Är det typ 40 minuter eller över 1 timme? Har noll koll och blev sugen på klyftpotatis nu!!!!!
    beror ju på hur stora klyftor men runt 45 min kanske...
  • Mian80

    Jag lägger alltid mina potatisar i en bunke först häller kryddorna och olja på och blanda runt innan jag lägger dem på plåten. Sen ut på plåt med bakplåtspapper, in i ugnen på ca 225 grader, man behöver inte röra potatisen de blir färg på båda sidorna av potatisen. Har alltid lyckats med mina potatisar iaf. Igår gjorde jag rotfrukter i ugn, kika på min sida så ser du hur jag menar. Gör jag bara potatis brukar jag ha dem i längre i ugnen. Till de börjar få fin färg. o just det, jag har nästan alltid skalen kvar på mina potatisar med, det blir godare då, enligt mig.
    mian80.wordpress.com/2009/08/25/lax-med-aioliyoghurt-och-orter/

  • Fidelis ad urnam

    Tack för alla tips, de blev jättegoda, första gången jag faktiskt lyckades med klyftpotäter.
    Jag skalade dem, klyftade dem, lade dem i ett durkslag och sköljde av dem en stund för att få bort stärkelser. Sedan hade jag massor med olivolja i en ugnsform och i mer klyftorna, rörde om och hade på salt, svartpeppar och färsk timjan.
    In i ugnen på 200 grader i ca 35 min.


    Forgive your enemies, but never, never forget their names
Svar på tråden Lyckas med klyftpotatis?