• jensten

    LCHF, tråden för tips, pepp och inspiration! Här samlas vi som äter enligt LCHF eller är nyfikna på att börja.

    Ketos är en övergångsperiod, om jag minns rätt så är det nåt fel med proportionerna om man befinner sig i ketos mer än nån vecka. Kolla gärna kolhydraterifokus.se, där finns proffsen ;) För andedräkten ger sig, man får ju mindre beläggning på tungan efter ett tag (några veckor beroende på hur mkt det varit från start). Jag ser direkt på folks tungor om de käkar mkt kolhydrater eller annat skräp.


    Jag har dock slutat käka alls känns det som, för lite fett och kanske för mycket kolhydrater än enligt LCHF. Försöker under 100 gr enligt Dahlqvist råd. Men jag orkar inte med mer fett så tusan vet var jag befinner mig nånstans. Vikten är dock stabil men ledsen blir man när man inte har tränat nåt för det hänger mest i vägen :(
    Att orka! Det är nog mitt problem...några tips?
  • jensten
    Lady Dahmer skrev 2009-10-02 12:36:47 följande:
    "Ketos är när kroppen inte får tillräckligt med socker för att driva de organ som är sockerberoende (ffa hjärnan). Då bildas istället ketonkroppar från fett vilket hjärnan efter en kortare omställning kan drivas på. Omställningsperioden gör att man kan känna sig lite trött, yr, lättirrritabel etc när man går in i ketos. Ketos är inte farligt. I ketos är man så länge man inte får i sig tillräckligt med kolhydrater för att hjärnan mm skall kunna drivas på detta. Då är man nästan helt fettdriven. Man bränner naturligtvis fett även ur ketos men då kommer en signifikant andel av energin från kolhydrater. Man behöver inte vara i ständig ketos för att kunna gå ner i vikt, det är bara ett tecken på att man ätit myket strikt LC sista dagarna. Sålunda behöver man knappast oroa sig om man går "ur" ketos ibland."
    Tack för uppdateringen! Som du ser, har levt i skuggan mellan lchf och gamla kosten ett tag nu. För himla jobbigt men jag har mig själv att skylla ;)
  • jensten

    Hej tjejer, jag vill gärna hänga med här så jag kommer "back on track", vet att hösten kommer bli stressig och jag har hamnat lite mellan att vara lchf och min gamla kost, och det är ju ingen vidare bra förutsättning för att vara i form inför vad som komma skall. Vi funderar även på att bli gravida så ännu mer orsak att komma i form ;) 

  • jensten

    Mayasmamma: Några veckor till och du kommer stolt se tillbaka på ditt gamla beteende och känna en stor lättnad att du klivit över tröskeln mot en ljusare framtid ;)


    Jag mådde verkligen toppen på två månader, och vikten gick sakta med säkert nedåt. Totalt 10 kg på fyra månader. Har stått still sedan dess och misstänker som sagt för lågt intag av fett kopplat till att jag förmodligen borde kapa mjölkprodukter med. Om jag äter för mkt kolisar får jag klåda i underlivet direkt, nästan likt svamp, för slemhinnorna är så känsliga. Så jag måste skärpa mig och bli bättre på att hålla koll på kolisarna. Det har nog blivit för mkt än vad tänkt.
    Så man kan väl säga att jag är nybörjare igen, fast nu försöker jag mest komma igång och motionera för den hängbuken man fått efter tio pannors förlust gör mig så nere så det är oxå en stor anledning att kosten blir lidande tyvärr. Suck varför ska vi kvinnor deppa ner oss sååå mycket?
    Hoppas ni andra haft en fin vecka med god lchf-mat!
    Jag tackar Lady Dahmer för årets godaste tunnpannkaka som vi ätit två kvällar i rad!!! Applåder! :D
    (ursäkta gnället)...
  • jensten
    garib skrev 2009-10-04 12:11:25 följande:
    Hur många dl youhurt äter ni per dag och vilken sort?Jag misstänker att jag äter för mycket och går inte ner i vikt.
    Köp Meze eller Turkisk youhurt, blanda ner lite 40 % äkta grädde (inget annat, för den grädden innehåller en massa skit) och ev lite linfrö.
    Denna "yoghurt" står jag mig på i säkert 6 timmar. Man kan även blanda ner någon matsked blåbär/hallon. Smaklig frukost! :D
  • jensten
    bakeacake skrev 2009-10-04 20:27:08 följande:
    jag är rätt förvirrad just nu.. jag får höra att man ska äta grädde och smör.. men sen får jag höra att man inte ska äta grädde.. vad är rätt eller fel?
    Du kan käka äkta mejeriprodukter utan problem men till viss mängd. De som vill komma igång med sin viktförlust i första hand försöker ju att nå under 20 gr/kolhydrater per dag (vilket är rätt tufft). Om man har börjat gå ner i vikt men stannar upp brukar den faktorn med mejeriprodukter vara något man ska minska på för att få fart på viktminskningen. Många byter då ut mjölk och grädde mot t ex kokosmjölk, äggmjölk (recept på annan lista) eller smör i kaffet (!).
    Iaf vad jag har lärt mig ;)
  • jensten

    Jag skulle vilja puffa på nybörjare att verkligen läsa på t ex. Kostdoktorn och Annikas hemsidor för att få så mycket RÄTT information som möjligt när det är dags att ändra kosten. Risken är ju att på diverse forum blandas informationen beroende på om skribenten missuppfattat eller glömt av detaljer etc etc och alla hoppas ju att de givetvis har lärt sig rätt ;) 


    Jag kommer definitivt att uppdatera mig igen trots jag käkat LCHF i ett år nu. Mina tips är (knutet utifrån insamlad erfarenhet om lchf):
    Ät äkta animaliska produkter. Ät tills du är mätt, inte för du är sugen. Middag består av kött, sås och godkända grönskaker Frukost: allt med ägg, turkisk yoghurt istället för fruktyoghurt, bacon, m.m. Maten ska helst lagas med ekologiska produkter för LCHF-kosten propagerar även att lära sig undvika produkter som innehåller en massa E-nummer, smakförstärkare eller andra "gifter". Så man lär sig även vad som är BRA mat. Magen kommer protestera -åt endera hållet! Äter man för mycket kolhydrater kan man drabbas av huvudvärk och magen ballar ur. I början ballar magen ur pga utrensning.  Och ett sista tips: Allt går att käka, det gäller bara att hitta motsvarigheten inom LCHF ;) 
    Lycka till, kämpa på!
  • jensten
    Tant Elin skrev 2009-10-15 12:35:12 följande:
    Kroppen bränner inte fett om man har alkohol i kroppen, alkohol ses som ett gift, så kroppen tar alltid hand om det först, och då bränns aloholen först, istället för fett..... Har iaf läst det nån stans, vet inte om det stämmer dock
    Hm det där stämmer INTE efter mina erfarenheter, kroppen bränner sitt fett först vilket gör att spriten allt får vänta i kroppen, så man blir full enormt länge. Något att tänka på "dagen efter". Så har det då varit de få gånger jag vågade dricka i början. Som tur är dricker jag inte så mkt i vanliga fall.
    Gå in och sök på kostdoktorn.se när det är såna frågor som gäller kroppen o medicinskt området så att säga ;)
  • jensten
    Tikovka skrev 2009-10-15 14:11:12 följande:
    Hej! Först och främst, ursäkta frånvaron av frågetecken! Har en liten undran...ni som äter enligt LCHF, hur många gram kolhydrater äter ni om dagen Hur många kolhydrater rekommenderar man i "normal" kost till en kvinna med normal aktivitetsnivå Någon som har koll
    Det där varierar, de som kör stenhårt ligger ju på under 20 gr per dag, men enligt Dr Dahlqvist är under 100 betydligt bättre än då man förmodligen legat över 400 gr kolhydrater per dag. Det går fort undan när man börjar räkna på vad all yoghurt, bröd, pasta till lunch, eftermiddagsfika etc motsvarar i kolhydrater.
    20 gr/dag är vad jag anser, något av en utmaning att klara. Det finns som sagt kolhydrater i allt, och även om man ska välja produkter med under 5 gr/100 betyder det ju inte att man är på grön kvist. Då kan man ju bara käka 4 såna enheter så att säga, så är man ju uppe i 20 gr/dag. 
  • jensten
    Saskia skrev 2009-10-15 19:06:40 följande:
    Det där kan ju inte stämma. Då skulle man vara full ämda tills allt fett var bränt. Och det kan jag intyga att man inte är...
    Det är givetvis väldigt individuellt, har googlat lite och här är en tråd från Kolhydrater i fokus där folk har olika upplevelser av alkohol och LCHF. Jag var då dyngrak i typ tre dagar (upplevde jag iaf) och det berodde inte på ett enormt spritintag...

    http://kolhydrater.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=dd946a21-58eb-48b2-abe4-146254a1b826

    Åtminstone nåt att tänka på tycker jag, och därmed ingen exakt sanning.
Svar på tråden LCHF, tråden för tips, pepp och inspiration! Här samlas vi som äter enligt LCHF eller är nyfikna på att börja.