• NoMercy

    Vad är en sekt?
    1.Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas. (Man måste följa dieten för att vara med.)

    -- Och vem avgör det? Vem rapporterar jag till för att få bedömt om mitt medlemskap är uppnåt?

    2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna. (Äter man inte enligt "dieten" så är man inte med i sekten.)

    -- Vem fråntar vem "medlemsskapet"

    3.Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. (tror ni vet allt om "dieten" och att den botar sjukdomar)

    -- Vilka är medlemmarna? Jag? Eftersom jag äter LCHF? Bra kunskap ja...som jag erhållit genom personlig erfarenhet.

    4.Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. ( många ifrågasätter "dieten" vilket skapar konflikter)

    -- Vilka är sekten och vilka är omgivningen? Jag är i konflikt med vem? När var och hur? Nån som ska duellera?

    5.Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.(man skulle kunna kalla doktor fett ett prästerskap)

    -- Tror på vad? Vem är präst?

    6.Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp. (man lägger pengar på mat, fet mat, och lever efter de regler som finns för dieten)

    -- Pengar på fet mat? Tillhörde jag socker sekten förut då?

    7.Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv ( ett liv i dieten styrs av just vad man får å inte får äta)

    -- Vem styr mitt liv? Totalt engagemang, var när och hur?

  • NoMercy
    bakeacake skrev 2009-10-01 13:36:01 följande:
    I boken medicnsk grundkurs av urban Gillå kan man läsa."för att cellen ska överleva måste den ständigt tillföras näring. Näringsämnen består av kolhydrater och äggviteämnen. Dessa ämnen ingår normalt i våran kost."
    Fast vi äter ju kolhydrater! Bara inte så mkt så vi mår dåligt av det....
  • NoMercy
    sasssyy skrev 2009-10-01 15:04:02 följande:
    Måste bara säga också.. att på 80-talet var vegetarianismen mycket lik denna tids LCHF.....Jag fick itutat av en granne att köttet ligger och ruttnar i tarmarna tillsammans med allt fett... det låter inte heller så trevligt.När jag slutade äta rött kött och animaliskt fett (med undantag för det lilla som finns naturligt i fågel och fisk) så blev jag av med mina gallbesvär under 8 års tid, mina leder var inte längre svullna och min syn (!!) gick faktiskt tillbaka och jag kunde använda svagare glasögon.... Men inte hoppar jag på alla för det och sitter i tv och skriker och gapar om hur bra jag mådde då??
    och när jag drar ner på kolhydraterna slutar mina leder att svullna.....normal avföring och jämnare humör!
  • NoMercy
    bakeacake skrev 2009-10-01 14:49:08 följande:
    Det här år sååå spännande.. först fick ja skit för att ja försvarar mina åsikter, sen så fick ja skit för att ja inte försvarade mina åsikter i tråden.. å nu är vi tillbaka till att ja får skit för att ja gör det...skrattretande..
    Fast det vore kul att höra lite mer om sekten....
  • NoMercy
    Vildhonung skrev 2009-10-01 17:26:59 följande:
    Som forskarutbildad så måste jag protestera. Du har många sakfel i ditt inlägg.Det finns en hel del studier publicerade i större medicinska tidskrifter. Läs den här tex om diabetes www.nutritionandmetabolism.com/content/6/1/21 eller om kolesterolets farlighet www.thincs.org/Som du säkert vet är resultatet från statistiska studier bara giltiga om de grundläggande hypoteserna som ligger bakom datamatriser, variabler och samband visar sig vara sanna. Just nu är vi inne i ett skede då det finns en hel del anomalier i synen på fettets farlighet tex. Jag tycker inte att man bör vara så tvärsäker på att de andelar som idag ses som "sunda" eller "normala" vad gäller fördelningen av makronutrienterna är de som kommer att gälla i morgon. Ingen vet idag. Därav denna debatt tror jag.Långtidsstudier av den sk. vanliga kosten finns så vitt jag vet inte heller. Medicinen har regelbundet kommit med rekommendationer som senare visat sig vara fel. Bland annat har hundratals svenska spädbarn fått sätta livet till sedan den felaktiga hypotesen att de skulle sova på mage blev norm på 1960-talet. När man sedan ändrade det till ryggläge så sjönk andelen barn som dog av plötslig spädbarnsdöd signifikant.Neursedynets sk oskadlighet är ett annat exempel som skapade en grupp barn med allvarliga missbildningar. Rekommendationen att införa gluten tidig i kosten skapade på 1980-talet en signifikant höjning av antalet barn med såväl glutenintolerans som diabetes. Så att fullständigt lita på de råd som ges av medicinen är kanske inte helt ofarligt. Tiden får utvisa vad LCHF tar vägen. Att vi åt mer fett tidigare utan att bli feta är dock klarlagt bortom rimligt tvivel. Vad har du själv för hypoteser om varför så många är tjockare idag än för 30 år sedan? Det har visats sig att majoriteten inte motionerar mindre i dag än tidigare, så den förklaringen är inte heller Om det vore så enkelt som många skriver här.Äta mindre och röra sig mer, så borde det inte finnas så många överviktiga. Titta på en film från 1960-talet. Majoriteten var smala - det vi idag tycker är modellsmalt. Det fanns godis, kakor och läsk, att gå på kondis var "inne". Däremot fanns det inga light produkter och inga råd om att äta massor av bröd, musli eller gröt.Läs gärna docenten Bo Ravnskovs översikt www.ravnskov.nu/svcholesterol.htmGI är inte en metod särskilt för diabetiker, LCHF har däremot blivit godkänd som behandling för diabetes.
    Tack Vildhonung, jag fick faktiskt lite ordning på mina egna forskartankar där. Jag har haft så himla svårt för att få ordning på den biten nu i min egen utbildning, men nu gick det upp ett ljus.
    Kan också bero på att äntligen är hjärnan klar igen...pga div orsaker trillade jag ur min LCHF kost men är åter på banan = och hjärnan trivs igen Sån är jag....men jag har ta mig fan ingen sekt bakom mig...
    Väntar fortfarande på svar på mitt inlägg numera ganska många sidor bak...
    För det var väl sekt TS handlade om, eller?
  • NoMercy
    bakeacake skrev 2009-10-01 19:18:32 följande:
    försök springa 3 mil, eller åka 9 mil skidor utan en kolhydratuppladdning.. du kommar kanske 1 mil å sen går du rakt in i väggen.. jag har provat..
    Andra har provat och fixat det galant.
    Men vi är alla olika....

    Funderar så på det här med ät mindre och motionera mer.....använd sunt förnuft...vad är det som skiljer LCHF från dessa "tips". Vad är mindre, vad är mer? vad är sunt förnuft?
  • NoMercy
    bakeacake skrev 2009-10-01 19:25:56 följande:
    mindre portioner.. MINDRE fett, mer grönt.. inga feta såser..
    Mindre portioner än vad? mindre fett än vad? mer grönt än vad?

    Vem är det som säger att jag åt mycket fett förut? Vad är mkt fett? Åt jag stora portioner? Vad är en stor portion? Vad är lite grönt?
  • NoMercy
    bakeacake skrev 2009-10-01 19:25:06 följande:
    men har du gjort det? eftersom alla så noga påpekar här i tråden funkar alla olika.. för mig har det inte funkat att inte kolhydratuppladda inför ett lopp som tar mig ca 9-10 timmar konstant arbete.. eller 2-4 timmar.. är det ett lopp som inte har en tid på mer än 1 timme så är det heeelt onödigt.. men eftersom du hävdar att det finns dom som gjort det.. kan du visa mig hur? eftersom alla är är sååå noga med källor för vad man säger.. :)
    På kostdoktorn fanns flera artiklar sist jag var där inne...
  • NoMercy
    bakeacake skrev 2009-10-01 19:29:11 följande:
    de var nån som frågade varför vi är tjockare nu än för 30 år sen?ren j*la lathet! man sitter på sin häckar å orkar inte träna, eller har inte tid, å har inte justerat sitt intag av socker eller fett.. därav mitt enkla tips som funkar galant för mig.. ät mindre, motionera mer.. :)
    Och eftersom du lyckats så är du normen för alla andra?
    Snacka om sekt tendens....
  • NoMercy
    bakeacake skrev 2009-10-01 19:30:36 följande:
    än vad ja ätit tidigare.. man måste ju gå tillbaka till sig själv å se hur mycke har ja ätit tidigare. behöver ja verkligen all den här maten? behöver ja all sås?
    Behöver jag allt bröd? Behöver jag allt dolt socker i lightprodukterna?
    Svaret efter att ha testat LCHF var enkelt...NEJ!
    Däremot vill min kropp gärna ha backon och gräddiga såser (utan mjöl) och den mår bra av det!
    Så varför ska det bara finnas en norm? Varför är inte mitt sätt lika rätt som ditt?
  • NoMercy
    bakeacake skrev 2009-10-01 19:33:03 följande:
    ni berättar ju huuuur bra LCHF funkar för er, då måste ju ja då berätta vad som funkar sååå bra för mig.. eller det kanske man inte får om det inte handlar om LCHF?
    Men du börjar ju klanka ner på LCHF.....för att den sk sekten tjatar...osså visar du inte ett dugg bättre beteende själv!
    Är inte det att kasta sten i glashus?
  • NoMercy
    bakeacake skrev 2009-10-01 19:37:46 följande:
    jag har säger att alla får äta vad man vill.. ja är bara inte intresserad av att få höra huuuuuur frisk ja skulle bli.. å att min reumatism kommer försvinna.. de är där ja menar med sekten.. jag stöter dagligen på människor å inte bara 1-2 utan flera som säger att det är de enda rätta.. du kanske inte är sån.. men ta inte åt dig då.. enkelt..
    se mitt inlägg precis här ovan...
  • NoMercy
    bakeacake skrev 2009-10-01 19:44:28 följande:
    du gav mig faktiskt en bra idé.. nästa gång nån börjar prata om LCHF å om huuuur bra det är.. så ska ja avbryta å vara exakt lika extremt frälsande om min metod.. så kanske dom får känna hur jäääävla drygt det är att behöva lyssna..
    Vet du...jag tror du är sån...redan...

    Om någon hittar ett bra sätt som funkar...klart man vill dela med sig. Sen är det väl olika personligheter hur gå på man är? Nåt säger mig att du är ganska gå på....

    Du häver ur dig massa skit om andra..när du sitter i samma sits, du har hittat nåt som är bra för dig....

    Fast...sen smet du ut bakvägen ändå...
  • NoMercy
    bakeacake skrev 2009-10-02 11:41:44 följande:
    efter ett långt samtal med min mor å sambo igår så har jag bestämt såhär!JAG ska svälja min stolthet å ge LCHF 2 månder ur mitt liv!jag ska göra ett expriment av det.Det som ska undersökas är:*blir ja mindre?*får ja mindre sötsug?*blir min reumatism bättre**blir ja mindre grinig?så om 2 månader utvärderar vi försöket å får se vart de leder..är ni inte stolta över mig?
    Kanoners!
    kan du inte starta en tråd om hur det går? Vad du äter osv? Ska bli spännande. Men läs på ordentligt, ta del av andras erfarenheter så du förstår vad som händer i kroppen och varför man kan må skit i början.
Svar på tråden LCHF en sekt?