Om några av ingredienserna i en produkt innehåller en allergen (t.ex. vete) så ska detta anges i ingrediensförteckningen (t.ex. ...., aromer (innehåller bl.a. vete), ...). Annars så finns det inget vete tillsatt i produkten, åtminstone medvetet.
Fri-från märkning kräver at man anmäler produkten till livsmedelsverket som sk. sär-när. För att märka en produkt med t.ex. glutenfri så måste man vara 100% säker på att produkten aldrig, under några som helst förhållanden, innehåller minsta lilla spår av gluten. Fri från märkningen får dock inte användas om det är självklart att produkten inte innehåller allergenet. T.ex. så kan man inte märka mjölk med "glutenfri" eftersom det är självklart att all mjölk är glutenfri.
I vissa fall kan man använda märkningen "kan innehålla spår av", men allergiförbundet avråder från detta och märkningen ska i möjligaste mån undvikas. Märkningen får dock användas om det är så att produkten inte innehåller allergenet OCH man har gjort allt man kan i produktionen för att undvika att allergenet hamnar i produkten, MEN man ändå någongång vid provtagning sett att produkten innehåller spår av allergenet. Märkningen ska alltså inte användas som "ursäkt" eller friskrivning, typ "vi gör två olika produkter på samma linje och en innehåller en allergen, vi skulle kunna byta ut allergenen mot något annat i den produkten, eller organisera om produktionen så att produkterna inte görs på samma linje längre, men vi är för lata så vi använder märkningen kan innehålla spår av istället". Då är det inte ok att använda märkningen, utan företagen ska verkligen göra sitt bästa för att se till att deras produkter bara innehåller det som står i ingrediensförteckningen. Men ibland kan det vara så att det är omöjligt att lägga om produktionen eller på annat sätt ta bort risken för förorening med allergener, och då kan man behöva "kan innehålla spår"-märkningen. Men det ska helst också vara så att man någon gång faktiskt upptäckt att förorening förekommit, t.ex. vid provtagning, inte bara att det finns en vag, hypotetisk risk att förorening någon gång skulle kunna förekomma.
Sedan så beror det ju på allergin och hur känslig man är vad man väljer att äta. Vissa kanske är jätte jätte allergiska och får hålla sig till produkter som bara är garanterat fria från allergenet, för andra räcker det att produkten inte innehåller allergenet (eftersom man inte dör, eller åtminstone hinner ta en adrenalinspruta om det skulle vara så att produkten på något osannolikt sätt förorenats med minimala halter av allergenet).