Inlägg från: God cares |Visa alla inlägg
  • God cares

    Bakmaskinstråden 4

    Här diskuterar vi recept och tips & trix för bakmaskiner!

    Första tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40520375.html

    Andra tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42811575.html

    Tredje tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m45263963.html

    Info och receptlänkar från tråden finns i bloggen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b114282.html

    Recepttråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42385064-1.html

    Glutenfria recept-tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42744750.html

    Välkomna!

  • Svar på tråden Bakmaskinstråden 4
  • God cares

    Roligt att tråden har tagits upp igen!
    Jag använder fortfarande min Tefal XXL och att den tar plats är inga problem för mig. Men jag bakar sällan hela bröd i den utan använder den till att göra deg och baka ut till frallor eller annat. Egentligen hade jag lika gärna kunnat ha en knådmaskin bara men eftersom Tefal XXL är så stor klarar den en hel bulldeg eller en hel deg till två brödlimpor, så jag tycker att den är värd pengarna ändå. Särskilt eftersom den jäser degen också förutom att bara knåda, och degarna blir alltid perfekta!

    Anledningen till att jag inte bakar hela bröd i den är att knådarna fastnar så det blir stora hål i skivorna och så blir kanterna hårda trots att jag alltid gräddar på det ljusaste, och jag gillar inte alls hård skorpa på bröd.

  • God cares
    Victoris skrev 2010-12-07 15:31:54 följande:
    God cares: Det tänkte jag också jag skulle göra, hur smidigt som helst att göra deg i den Tänkte bl a göra deg till kanelbullar som jag älskar! Bara att dela upp och lägga i bullpapper sen och in i ugnen, smidigt Drömmer Har dock fortfarande svårt att välja mellan XXL och Inox :-k
    Ja, det är perfekt att slippa köpa en degblandare också Jag har gjort lussekattsdeg i den två gånger och det blir verkligen perfekt blandat, bara att baka ut! Men som sagt så tycker inte jag att den är särskilt bra på att göra hela bröd. Det gör ingenting för mig eftersom jag tycker om att baka men inte orkar knåda så länge som det behövs för bröd, men för en person som vill ha färdiga bröd så är den inte lika perfekt. Jag köpte min på Tretti.se för ca 1,5 år sedan och såg att den har gått ner i pris med ca 100 kr sedan dess. Tretti.se är väldigt bra för övrigt.

    Inox verkar inte vara lika stor och jag tror att det bara är XXL (kanske någon mer) som gör bröd på 1500 gram, vilket innebär att XXL är stor nog att göra en fullstor bulldeg med jäsning och allt. När jag gjorde lussekatter var det precis att degen fick plats när den var färdigjäst, så en mindre maskin än XXL skulle inte fungera för mina knåd -och jäsbehov :)
  • God cares
    Victoris skrev 2010-12-09 08:48:19 följande:
    MBert: EBM8000 var lite för dyr tycker jag, så den är inget alternativ, men tack ändå för tipset

    Hur omvandlar man torrjäst till hur mycket vanlig jäst det ska vara? Tänkte om man skulle göra deg till t ex kanelbullar i bakmaskinen.
    Grattis till XXL-köpet
    Om du gör en "full" sats med kanelbullar tar du lika mycket som det står, ska det vara 50 gram jäst (oftast baserat på 5 dl vätska) så ta ett paket torrjäst respektive ett paket färsk jäst, är det en halv sats tar du ett halvt paket. När jag använder bakmaskinen bara som knådare och att jäsa degen i (program 13) så använder jag vanliga recept, som t.ex ett vanligt kanelbullerecept. Lycka till med bakandet!
  • God cares
    Victoris skrev 2010-12-12 20:05:08 följande:
    Har gjort det första brödet idag (Julitabröd, på bild nedan) och håller nu på med det andra (Lingonbröd) Tungan ute Julitabrödet blev jättegott! Inget svårt alls ju

     


    Grattis! Det ser gott och fint ut :) Fastnade knådarna i brödet?
  • God cares
    Victoris skrev 2010-12-13 11:23:43 följande:
    God cares: Skriver igen om du nu inte såg förra frågan Hur mycket vätska brukar du använda som max när du bakar/gör deg? Kan man använda 5 dl utan problem? Vet inte om jag vågar göra kanelbullar nämligen med 5 dl vätska, inget kul om det skulle jäsa över Obestämd
    Jag såg frågan men glömde att svara Tyst I alla fall, 5 eller till och med 6 dl vätska har fungerat alldeles utmärkt för mig När jag gjorde lussekatter första gången i år så jäste det över lite, men inte så att degen föll ner utanför kanterna utan mer uppåt, så att locket öppnade sig lite och det är ju ingen fara egentligen. Det går ju att passa maskinen och om det jäser för mycket så är det bara att ta ur degen och baka ut direkt, och har den inte jäst färdigt kan den göra det när man bakat över. Andra gången med lussekatter använde jag ett annat mycket bättre recept och då jäste den alldeles perfekt. Jag tycker alltid att degen blir så bra och lättutbakad, förmodligen för att maskinen orkar knåda längre än man gör för hand :)

    Jag vet inte hur mycket vätska det ska vara i bröd för 1500 gram, har faktiskt aldrig testat att baka ett så stort utan brukar köra på 3 dl-recept när jag bakar bröd. Fast jag har bakat frallor några gånger och då är det med 5 eller 6 dl vätska. Kanske står något recept på 1500 gram-bröd i recepthäftet? Jag vet inte riktigt var mitt är så du får kolla själv Cool
  • God cares

    Jag har inte bakat vörtbröd i bakmaskinen men gjorde det på jobbet (jobbar som personlig assistent) i måndags. Tror inte heller att det är något särskilt att tänka på, åtminstone inte om man gör det direkt och inte använder timer. De bröd jag bakade i måndags innehöll bl a porter, svagdricka och russin och då är det nog inte så bra att använda timer men det borde fungera att använda degprogrammet i a f, och baka ut dem vanligt. Med vörtmix är det säkert ännu enklare

Svar på tråden Bakmaskinstråden 4