Jag har massor med goda recept på det du kallar filmjölkslimpa (jag brukar kalla det bikarbonatbröd eftersom jäsmedlet är bikarbonat och man kan lika gärna använda yoghurt som fil). Här är några.
Fullkornsbröd
8 dl rågsikt
2 dl rågkross
1 dl havre eller vetekli
1 dl linfrö
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
1 dl lingonsylt
2 msk ljus sirap
5 dl mild yoghurt
Sätt ugnen på 175°.
Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör i lingonsylt, sirap och yoghurt. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 ½ liter. Strö över lite rågkross.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler.
Källa: www.growingpeople.se
Grahamslingonlimpa
1 msk bikarbonat
3 dl vetemjöl
4,5 dl grahamsmjöl
Ev. 1 tsk salt
1 msk smör eller margarin
2,5 dl mjölk, fil eller yoghurt
2,5 dl lingonsylt
Blir till en lite mindre brödform, men receptet kan med fördel dubblas...
Gör som ovanstående.
Leilas Filmjölkslimpa
4.5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2.5 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1.5 tsk salt
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
1 dl hasselnötter
1 dl torkade fikon eller aprikoser
1 dl russin
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
3. Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem och hasselnötterna grovt, blanda med de torra ingredienserna och filmjölken.
4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna.
5. Fyll formen med smet, strö över lite grovt rågmjöl och grädda brödet i cirka 45 minuter.
Enkel filmjölkslimpa (blir 2 stycken och man behöver brödformar)
7,5 dl vetemjöl
7,5 dl rågsikt
7,5 dl filmjölk
1 msk brödkryddor
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2,5 dl sirap (mindre om man vill ha mindre sötma)
2 msk olja
Smörj in formarna med smör/olja, ta en slev och ha ner lika mycket i vardera form.
In i ugn på 160 grader 1 timme och 15 minuter.
Pensla med vatten när de kommer ut.
Brödet är supergott, och håller länge. Går jättebra att frysa
Saftigt och nyttigt bröd:
5dl dinkelmjöl
2dl grahamsmjöl
3dl rågsikt
1,5dl vetekross
2dl vetegrodar
1tsk havssalt
4tsk bikarbonat
2msk blandade brödkryddor (kan man hoppa över)
1liter filmjölk
0.5dl sirap
Sätt ugnen på 175grader
Blanda alla torra ingredienser. Rör ner filmjölk och sirap.
Smöra och bröa 2st 1,5 liters avlånga formar.
Grädda ca 100min