• Hanniz

    Filmjölkslimpa - har du något gott recept?

    Har efter en liten titt i kylen insett att jag behöver göra av med filmjölk.

    Har läst mycket om filmjölkslimpor men aldrig provat.

    Är det gott, och har du något recept att tipsa mig om? Har sett recept med lingonsylt, frön mm.

    Ge mig era bästa tips, nu vill jag baka matbröd! :)

  • Svar på tråden Filmjölkslimpa - har du något gott recept?
  • Sigrid

    Detta är jättegott. Går utmärkt att byta ut yoghurten mot filmjölk (jag har testat):
    www4.arla.se/Default____17653.aspx

    Tips:
    * Du kan byta vetemjölet mot dinkelmjöl.
    * Byt russin mot torkade aprikoser.
    * Byt hasselnötterna mot valnötter.

    Kan varieras i alla oändlighet. Hade ingen annan torkad frukt än torkade blåbär en gång och det funkade det också.

  • MammaJ
    Joico skrev 2009-10-06 12:51:53 följande:
    Min mormor gör skitgott filmjölkbröd! Jag vet dock inte vad det heter eftersom vi kallar det för "mormors-bröd" Men på bilden ser det ut som detta ljuvligthemma.blogspot.com/2009/03/min-filmjo...
    Det bröder bakar jag också!! Så gott.
    Vi kallar det för "chokladbröd" pga färgen...
  • SuzR

    här är mitt goda recept som jag alltid gör

    6 dl mjöl
    4 dl rågsikt
    3 dl grahamsmjöl
    2 dl rågkross
    2 dl solrosfrön
    2 tsk salt
    4 tsk bikarbonat
    2 dl brödsirap
    12 dl filmjölk
    150 g hackade hasselnötter (typ 1 1/2 näve)
    150 g torkad frukt (jag använder aprikoser)

    Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda ner sirap och fil och rör hastigt ihop degen. Smörj och mjöla 2 eller 3 limpformer (jag använder 3) och häll i degen. Grädda 175 grader, 90 min. skär upp bröden när dom är helt kalla, typ nästa dag

    Klart! :)

  • mammiof2boyz

    Farmors filbröd

    3 dl vetemjöl
    3 dl rågmjöl
    3 dl grahamsmjöl
    1 1/2 dl lingonsylt
    1 1/2 sirap
    4 tsk bikarbonat
    6 dl filmjölk

    Blanda alla ingredienser och häll i bröad form och in i ugnen i 1 timme på 175 grader.Grädda i nedre delen av ugnen.

    Supergott nybakt med lite smör och ost

  • MBert

    Jag har massor med goda recept på det du kallar filmjölkslimpa (jag brukar kalla det bikarbonatbröd eftersom jäsmedlet är bikarbonat och man kan lika gärna använda yoghurt som fil). Här är några.

    Fullkornsbröd
    8 dl rågsikt
    2 dl rågkross
    1 dl havre eller vetekli
    1 dl linfrö
    1 tsk salt
    1 msk bikarbonat
    1 dl lingonsylt
    2 msk ljus sirap
    5 dl mild yoghurt

    Sätt ugnen på 175°.
    Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör i lingonsylt, sirap och yoghurt. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 ½ liter. Strö över lite rågkross.
    Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler.

    Källa: www.growingpeople.se

    Grahamslingonlimpa

    1 msk bikarbonat
    3 dl vetemjöl
    4,5 dl grahamsmjöl
    Ev. 1 tsk salt
    1 msk smör eller margarin
    2,5 dl mjölk, fil eller yoghurt
    2,5 dl lingonsylt

    Blir till en lite mindre brödform, men receptet kan med fördel dubblas...
    Gör som ovanstående.

    Leilas Filmjölkslimpa

    4.5 dl filmjölk
    1 dl mörk sirap
    1 dl vetekross
    1 dl rågkross
    1 dl havregryn
    2.5 dl grovt rågmjöl
    3 dl vetemjöl
    1 dl linfrön
    1 dl solrosfrön
    1.5 tsk salt
    1.5 tsk bakpulver
    1.5 tsk bikarbonat
    2 tsk brödkryddor
    1 dl hasselnötter
    1 dl torkade fikon eller aprikoser
    1 dl russin

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
    3. Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem och hasselnötterna grovt, blanda med de torra ingredienserna och filmjölken.
    4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna.
    5. Fyll formen med smet, strö över lite grovt rågmjöl och grädda brödet i cirka 45 minuter.

    Enkel filmjölkslimpa (blir 2 stycken och man behöver brödformar)

    7,5 dl vetemjöl
    7,5 dl rågsikt
    7,5 dl filmjölk
    1 msk brödkryddor
    2 tsk bakpulver
    2 tsk bikarbonat
    2,5 dl sirap (mindre om man vill ha mindre sötma)
    2 msk olja

    Smörj in formarna med smör/olja, ta en slev och ha ner lika mycket i vardera form.
    In i ugn på 160 grader 1 timme och 15 minuter.
    Pensla med vatten när de kommer ut.

    Brödet är supergott, och håller länge. Går jättebra att frysa

    Saftigt och nyttigt bröd:

    5dl dinkelmjöl
    2dl grahamsmjöl
    3dl rågsikt
    1,5dl vetekross
    2dl vetegrodar
    1tsk havssalt
    4tsk bikarbonat
    2msk blandade brödkryddor (kan man hoppa över)
    1liter filmjölk
    0.5dl sirap

    Sätt ugnen på 175grader
    Blanda alla torra ingredienser. Rör ner filmjölk och sirap.
    Smöra och bröa 2st 1,5 liters avlånga formar.
    Grädda ca 100min

  • MBert

    ...och här kommer ett annat som är lite annorlunda eftersom det gräddas i stekpanna som tunnbröd. Det kallas Stompa och brukar utgå från 5 dl filmjölk som man blandar med mjöl och lite bikarbonat, och så smak efter tycke...

    Stompa
    Det här är ett supergott stekpannebröd bakat på bikarbonat. Degen behöver alltså inte jäsa utan det är bara att kavla ut tunnbröd och lägga i stekpannan.
    - 1 sats blir 20 stycken tunnbröd.

    5 dl filmjölk
    1.5 dl ljus sirap
    2 tsk hela fänkålsfrö
    2 tsk hel anis
    13 dl rågsikt
    2 tsk salt
    2 tsk bikarbonat

    Stöt fänkålsfrö och hel anis i en mortel.
    Blanda alla torra ingredienser
    Tillsätt filmjölk och sirap och blanda samman till en deg.
    Dela degen i 20 bitar, kavla ut dem till runda kakor och nagga med en gaffel (eller använd kruskavel).
    Grädda på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida tills de blivit lagom gyllenbruna. De ska inte bli för mörka. Låt svalna på ett brödgaller. Förvara i plastpåse.
    Ät med smör, marmelad och ost.

    Här är ett till...

    15 dl rågsikt
    2 tsk salt
    2 tsk bikarbonat
    5 dl filmjölk
    50 g rumsvarmt smör eller margarin
    ¾ dl ljus sirap

    Mät upp alla de torra ingredienserna i en bunke. Spara lite rågsikt till utbakningen. Tillsätt övriga ingredienser och rör snabbt samman till en slät men något kladdig deg.
    Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 30 jämnstora bitar. Forma degbitarna till runda bullar som kavlas ut till ca 20 cm i diameter. I slutet kavlas varje kaka med en kruskavel.
    Värm en torr stekpanna och grädda kakorna efter hand på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. Stapla de nygräddade kakorna efterhand och täck med en bakduk så att de inte torkar medan de svalnar. Förvara det kalla brödet i lufttät förpackning.

Svar på tråden Filmjölkslimpa - har du något gott recept?