• jazzka­tten
    Äldre 29 Sep 22:11
    85147 visningar
    107 svar
    107
    85147

    Restless legs - kryp i benen!

    Är det någon mer som har drabbats av "Restless legs"?
    Jag är i v 11 och har fått fruktansvärt svårt att sova pga kryp i benen. Vissa nätter sover jag bara någon timma för jag måste hela tiden röra på benen. Det är som det kittlar inne i benbärgen, ungefär som växtvärk. Tydligen är det en sjukdom som kan förvärras just av graviditet.
    Jag vill gärna ha tips och råd hur man kan lindra problemet!

  • Svar på tråden Restless legs - kryp i benen!
  • jazzka­tten
    Äldre 29 Sep 22:25
    #0

    Jag käkar kosttillskott med massa b12, folsyra och järn, men det har ändå blivit värre. Måste nog kolla upp parkinsonmedicien!

    Jag tappar nästan livslusten ibland när man aldrig får slappna av.

    Ska man gå till sin husläkare eller till en specialläkare? har ju varit hos min husläkare förut för detta, men fick en sömntablett som gjorde det ännu värre, hon sa att jag var övertrött bara, hade ingen aning om vad restless legs var.

  • jazzka­tten
    Äldre 29 Sep 22:54
    #0

    discodivan

    Vad sa blodproven då? Fick du någon medicin?

  • jazzka­tten
    Äldre 1 Oct 10:36
    #0

    Tack för era tips. Jag kontaktade stödföreningen för Restless legs, för att få reda på om det finns läkare som är specialiserade på detta och fick lite tips. Tyvärr kände inte min barnmorska till sjukdomen och inte heller min husläkare (som jag varit hos tidigare för symtomen). Så jag hoppas jag ska få hjälp nu. Jag har testat div kosttillskott, och har under flera månader ätit tabletter med järn, folsyra och B-vitaminer, men det har ju inte hjälpt. Men på mej hjälper också kyla, men bara en stund, så det gäller att man somnar fort efter att ha kylt ner benen.
    Har dock inte testat magnesium tabletter...måste testa!

  • jazzka­tten
    Äldre 3 Oct 10:58
    #0

    Åååå tack för era tips!
    Inatt fick jag lägga mej med benen utanför fönstret tills benen nästan domnade bort. Det hjälpte så jag kunde somna. Tyvärr har det börjat krypa i armarna oxå.

    Här är en sammanställd lista på vad man kan göra för att lindra problemen (ifall fler tittar i tråden som behöver tips & råd).

    Kyla ner benen 8med kallt vatten eller utomhus)
    Smörja fötter och ben med kylande gel
    Massera kraftigt
    Göra tåhävningar
    Ligga med benen högt
    Sova på vänster sida
    Läsa nått superspännande som distraherar
    Äta:
    Järntillskott
    Vitamin B12
    Kalciumtillskott
    Folsyra
    Magnesium

  • jazzka­tten
    Äldre 24 Oct 14:14
    #0

    Hallå igen!

    Tyvärr har mina Restless legs blivit värre, och jag sover max 1 timma per dygn. Mår verkligen uruselt. Har provat allt, men inget funkar. Det enda som gett tillfällig lindring är en gel som heter Ice Power som används vid muskel och idrottsskador. Ofarlig vid graviditet.
    Har varit hos läkaren, men hon säger att det inte finns någon medcin mot detta som man får äta när man är gravid. Är det någon som känner till någon typ parkinsonmedicin man FÅR äta när man är gravid?

  • jazzka­tten
    Äldre 24 Oct 15:20
    #0

    Drömmer
    Jag tror att det är för att du kommer upp och rör lite på dej när du går och kissar. Jag tycker nämligen det känns lite bättre om jag går upp och äter eller dricker nått på natten. Tyvärr kommer krypet tillbaka innan jag hunnit somna om.

    busbus
    Jag har också tagit en panodil då och då, och brukar kunna somna lite snabbare då, men jag vaknar alltid efter ca 2,5 timmar med voldsamma krypningar. Sen sover jag inte mer den natten.

    Idag fick jag utskrivet sömntabletter som inte ska vara farliga vid graviditet. Det trista är att jag vet att de inte hjälper, har ätit sånna förr. Man blir super trött och snurrig, men ben och armar kryper värre än nånsin.

    Hur mycket sover ni per natt?

    Får ni kryp i armarna ibland oxå?

  • jazzka­tten
    Äldre 24 Oct 15:52
    #0

    jenny 73

    Jag har också lidit av detta i många år me inte vetat vad det var. Trodde jag höll på att bli galen ibland. Ingen läkare visste heller vad det var, så jag har ätit olika typer av sömntabletter (ingen har hjälpt), antidepresiva Cipramil (krypen blev värre), och till och med allergi medicin mot klåde (hjälpte inte alls). Min bm hade ingen aning om vad detta var och sa att jag skulle dricka mjölk (har inte hjälpt alls) och gynläkaren jag fick gå på kontroll hos sa att det inte finns nån medicin och tyckte jag skulle försöka med avslappning. AVSLAPPNING!!! hur sjutton ska man kunna slappna av...det är ju då det blir som värst.

    Ska testa det där med akupressur. Är dettyp ovanför fotknölen? Eller längre upp?

    Hoppas hoppas du får nått bra tips av din bm!! Snälla berätta det här i s f.

  • jazzka­tten
    Äldre 25 Oct 14:06
    #0

    Oj, kinin...det har jag inte hört tidigare, måste testa!

    Jag har varit hos och pratat med flera läkare om detta samt varit i kontakt med patientföreningen för RLS och fått reda på endel saker. Man kan tydligen få sjukdomen på två sätt. Antingen är det p g a järnbrist, eller annan brist, tex magnesium, kalcium, B12, B6. Då är det lättare att komma i bukt med problemet. Det är ju bara börja äta kosttillskott.
    Men sedan kan det vara en ärftlig sjukdom, ofta har någon i den nära familjen kännt av dessa symtom också. Då är det lite svårare att få hjälp med detta, speciellt när man är gravid eftersom de mediciner som finns inte bör ätas under graviditet och ammning. Det som då är problemet är att man har brist på ett ämne som heter dopamin som bildas i hjärnan. De mediciner som hjälper är samma mediciner som äts vid Parkinson, och de gör att hjärnan producerar mer dopamin.
    Jag måste nog säga att jag provat allt snart. Inte kinin dock
    Det som hjälpt mej bäst är att göra tåhävningar innan jag lägger mej samt smörja benen med Ice Power gel.
    Jag har inte provat akupunktur. Så det är mitt nästa steg. Måste bara hitta nån som har koll på just rls.

  • jazzka­tten
    Äldre 25 Oct 15:13
    #0

    chicopico

    Jag förstår precis vad du menar
    Speciellt i o m att knappt läkarna förstår vad man pratar om och eftersom inte ens de kan ge några bra råd är det skönt att veta att det finns fler som lider av detta så vi kan stötta varandra och ge råd.

    Så fort sätt skriv du bara!

Svar på tråden Restless legs - kryp i benen!