• Januaritösen

    Tips på goda, glutenfria kakor?

    Jag skulle vilja ha lite förslag på goda, glutenfria kakor till nybliven mamma, som ska ingå i en mysig mamma-korg. Hon gillar choklad.
    Sedan har jag fått för mig att det är lite trixigare att baka glutenfritt. Att degen/smeten blir mer svårarbetad? Något särskilt man ska tänka på?

  • Svar på tråden Tips på goda, glutenfria kakor?
  • lilla sandra

    Jag gjorde syltkakor (recept i 7 sorters kakor-boken) nu när svärmor var på besök.
    De var uppskattade.
    Annars brukar jag bara byta ut vetemjöl mot bovetemjöl

  • Lena

    drömtårta och maränger är lättbakade och naturligt glutenfria.

  • Januaritösen

    lilla sandra skrev 2009-11-02 20:40:28 följande:


    Jag gjorde syltkakor (recept i 7 sorters kakor-boken) nu när svärmor var på besök. De var uppskattade. Annars brukar jag bara byta ut vetemjöl mot bovetemjöl
    Aha, det funkar att bara byta ut? Det skulle ju göra saken lättare...!
  • Januaritösen
    Lena skrev 2009-11-02 20:45:49 följande:
    drömtårta och maränger är lättbakade och naturligt glutenfria.
    Vad är drömtårta?
  • lilla sandra
    Januaritösen skrev 2009-11-02 20:53:51 följande:
    lilla sandra skrev 2009-11-02 20:40:28 följande: Aha, det funkar att bara byta ut? Det skulle ju göra saken lättare...!
    Jag har gjort det iaf o det har funkat.
    Vet att endel säger att man får ta lite mer bovete (eller vad man byter ut det till) än vad man har vetemjöl.
    Kladdkaka funkar att byta rätt av på iaf.
  • Lena
    Januaritösen skrev 2009-11-02 20:54:22 följande:
    Vad är drömtårta?
    Chokladrulltårta

    Enkel rulltårta

    3 ägg
    1.5 dl socker
    0.75 dl potatismjöl
    1 tsk bakpulver
    1 msk kakao

    fyllning:
    100 g smör
    1.5 dl florsocker
    1 äggula
    2 tsk vaniljsocker

    Sätt ugnen på 225 grader. Lägg smörgåspapper i en långpanna. Rör ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna, blanda dem i smeten. Häll i långpannan. Grädda i 5 min.

    stjälp upp på sockrat smörgåspapper. Dra av pappret försiktigt. Låt svalna. Rör smör och socker, blanda i äggulan. Bred på fyllningen. Rulla ihop hårt. Lägg med kanten nedåt.
  • Kalle Karls mamma

    Om du väger mjölet istället för att ta med ett mått tex så är finax mjöl 1 dl =60gram i vikt
    så ska du ha tex5 dl mjöl så blir det ju 5*60=300gram mycket lättare att kakor och bröd blir bra då

  • Titrania

    Hittade en chokladkaka utan mjöl av misstag Den låter mumsig iaf

    100 gram mörk choklad, men inte med högre kakaohalt än 70%
    125 gram smör
    0,5 dl färdigt kaffe
    0,5 dl flytande honung, (ev lite mer)
    2 st ägg
    1 krm salt
    smör, till formen
    2 dl valnötter, krossade, till formen

    En god och riktigt stark kaka för oss som gillar mörk choklad. Om du är känslig för chokladens styrka kan du tillsätta lite mer honung.

    8-10 bitar:

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    Bryt chokladen i små bitar. Smält den tillsammans med smöret i vattenbad. Blanda i kaffet och honungen.

    2. Vispa äggen fluffiga med saltet i någon minut.

    3. Vänd försiktigt ner (vispa inte) chokladblandningen i äggen.
    Smöra en form, gärna en mindre springform, och bröa med valnötskrosset.

    4. Häll smeten i formen och ställ in på ett galler i nedre delen av ugnen. Baka i 30-35 minuter.

    5. Ta ut formen ur ugnen och täck med kökshandduk någon minut.

    6. Servera med grädde och nötter, eller bär.

  • Januaritösen

    Tack så mycket för tipsen! Nu ska här bakas.

Svar på tråden Tips på goda, glutenfria kakor?