• MamaPapa

    bra o dåligt med att bo i england

    Bra:


    Att det finns sådant stort urval på allt, både aktiviteter och produkter Individualitet - att alla inte måste klä sig på samma sätt eller gilla samma grejer Humorn Servicen i butiker etc Respekt för äldre, att föräldrar kan bestämma utan att "kränka" sina barn Att vi slipper genustramset Klimatet - våren börjar så mycket tidigare och är lååång. Att allt är så blandat - byar, städer, land, kor, hus, pubar huller om buller.  Varierat landskap (ialla fall här norröver) Att man kan köpa vin, sprit etc i matbutiken De stora matbutikernas öppettider - vissa har 24x7 fram till lördag kvällen Onlineshopping av mat (inte "matkasse" som i Sverige utan att du beställer varor) Portopriser bättre än i Sverige Lägre skatter Bättre löner Att man inte måste vara 22 för att gå ut på pub. Här blandas alla åldrar från gammelfarfar till unga. Gratis läkarbesök Billiga barnkläder Gratis tandvård till gravida Vackert och fina gamla byggnader Ingen "jantelag" och man kan vara framgångsrik och tjäna pengar utan att skämmas för det eller om ett barn gör bra ifrån sig på prover etc så uppmärksammas det.
    Sämre:
    Svindyrt med dagis Måste bo i rätt område för att komma med i bra kommunal skola - annars är ända alternativet privat skola som är dyrt Dyra hus, dyra bilförsäkringar Att man inte har personnummer etc så det är väldigt krångligt med att släpa med sig utility bills när man ska göra något  Att det inte finns samkörda register så när man flyttar måste man skicka massor av brev för att adressändra Att mycket är designat kring att mammorna är hemma - aktiviteter, hem o skola möten etc. Att båda föräldrarna jobbar kan vara skitjobbigt - speciellt om du bor i ett område med små skolor där de inte har råd att köra fritids. Fotboll - gillar inte det
     
  • MamaPapa
    UK Jennie skrev 2013-12-11 23:27:27 följande:

    Hej! VIlken kul trad! Haller med om det mesta, men har kommer lite till som jag tankt pa...

    Daligt:
    - det ar lagligt att aga sina barn (smacking, tapping)
    - som nagon skrev forut: alla bebisar ar bla/rosa! Pojkar ska vara pa ett visst satt, flickor pa ett annat. (det dar 'genustramset' ar kanske inte sa tramsigt om det medfor att vara barn kan utvecklas i hundra olika riktningar istallet for bara tva, eller jur?)
    - health and safety overload - tanken pa att ta med sig barnen ut i skogen och gora upp en brasa FINNS inte - herreguuud, de kan ju branna sig!-det ar stangsel kring skolor och dagis och ska man ga in maste man signa in, utan denna sakerhet kan det handa att nan galning kommer och tar ens barn (alltsa jag ar inte emot att de har san sakerhet eftersom sadana fall forekommer  - men tycker att det ar helt sjukt att samhallet ar sadant att sant kan handa overhuvudtaget!)
    - Kvinnosynen ar helt forlegad (jepp, mer 'genustrams' I'm afraid) - text tycker alla att det ar jattekonstigt att jag inte tog min mans namn nar vi gifte oss. Nar jag sager 'I kept my name, and so did he' bara stirrar de pa mig - det ar val klart att han beholl sitt namn? Alltsa det FINNS inte att mannen skulle byta namn! Bara ett exempel i en uppsjo....
    - Klyftan mellan olika inkomsttagare ar ocksa betydligt mer pataglig. Fickor av deprivation dar standarden ar usel.
    - dagis ar sa dyrt att en foralder (las:kvinnan) ofta stannar hemma eftersom det inte lonar sig att jobba; hennes lon skulle bara ga till barnomsorg. Detta ar ett politiskt misstag: att hindra kvinnor fran att komma tillbaka till arbetsmarknaden efter att ha fatt barn hindrar ocksa landets tillvaxt och ekonomi.
    -generellt ar levnadsstandarden samre. Nar man kommer till Sverige kanns allt lite mera rent och frasch, praktiskt och mer plats at alla!
    - ingen sno pa vintern (bor pa sydkusten)

    Bra:
    - Manniskorna ar mer avslappnade. Mindre seriosa. Inte sa effektiva och stressade. Mer spontana.
    - det ar mindre prestige-snack tycker jag - bland vannerna har pratar man mer om vem man ar och vad man tanker, mindre om jobb, resultat etc. Jag kanner mig ibland latt stressad nar jag ska traffa mina svenska vanner - kanner mig bedomd pa nagot satt (kanske har mer att gora med vem jag umgicks med dar och vilka jag umgas med har, men tanker att det kan ligga lite i den svenska kulturen att jamfora?)
    - Humorn ar battre
    - Varen kommer tidigare och ar varmare
    - som svensk har man bra rykte! Sverige ligger ju i topp inom de flesta omraden sasom sjukvard, barnomsorg, jamlikhet, halsa, amning, you name it. Det far man ofta credit for smile1.gif

    Det var det jag kom pa nu! smile1.gif


    Min reflektion är att i UK separerar man på vem man är privat och ens jobb medans i Sverige ÄR man sitt jobb på ett helt annat sätt. Kanske därför som du känner mer press kring det av Svenska vänner?
  • MamaPapa
    Fairy of the Valley skrev 2013-12-19 22:40:55 följande:

    Åh wow vilka bra svar. Tack. Kom gärna med mer, det var kul att läsa. Jaha det var ju synd att det inte finns VAB. + Då skulle man inte klara sig som ensamstående med andra ord, till två barn. Med bara 1 jobb. Med tanke på dagiskostnaden och det med.


    # Son 2006 # BF mars 7/3 2014 MaDe In DeNmArK #
    VAB - Beror lite på yrke och arbetsgivare. En del yrken går att jobba hemifrån eller ta igen timmarna om företaget är ok med det. Jag jobbar på ett stort företag som är jätteflexibla med det. En del tar ut senesterdagar eller obetalda dagar.

    Dagisavgiften är hög men är du ensamstående kan du kvalificera för viss skattelättnad etc.
  • MamaPapa
    Fairy of the Valley skrev 2013-12-21 21:11:32 följande:

    Jaha skattelättnad... Vet du mer om det? =)

    Hur ser arbetsgivare på ensamstående, ngn som vet?
    # Son 2006 # BF mars 7/3 2014 MaDe In DeNmArK #
    Vet inte så mycket om det då jag själv inte får det men tror det heter "working tax credit".
  • MamaPapa

    Studenter, folk i storstäder, folk som veckopendlar eller folk som inte tjänar tillräckligt för att bli beviljade lån hyr ofta bostad. Annars är "kulturen" att man siktar mot att kunna köpa sig en bostad (liten först som man sedan hoppas sälja med vinst och köpa större när man går framåt i karriären). En annan skillnad mot Sverige är att man vill betala av hela sitt huslån när man blir pensionär - så att ha amorteringsfria lån är väldigt ovanligt.

    Arbetsmarknad o lön är jättesvårt att jämföra - beror på yrke i vart man bor.

Svar på tråden bra o dåligt med att bo i england