Hur får jag saftiga lussebullar?
Stenhårda och torra lussekatter är ju inte gott. Jag tänkte baka i helgen men är väldigt tacksam om tips hur man får dom saftiga och inte snustorra :).
Stenhårda och torra lussekatter är ju inte gott. Jag tänkte baka i helgen men är väldigt tacksam om tips hur man får dom saftiga och inte snustorra :).
kesella ska tydligen göra dom väldigt saftiga. om man tar hälften vanilj och hälften vanlig blir de ännu godare. jag har inte provat själv men jag har googlat :)
Följ detta recept, hemligheten är Kesellan:
Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
2 kuvert saffran (1 g)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling
1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.
Torra bullar innehåller för mycket mjöl för man tyckte det blev kladdigt när man knådade degen. Följ receptet. Det gör inget om det är lite kladdigt, den blir bättre efter jäsning.
Perfekt, tack ska ni ha :)
Degen ska vara nästan flytande och superklibbig innan jäsning, använd minsta möjliga mängd mjöl när du bakar ut-och gärna kesella!
Jag brukar ha i en burk kesella och ett ägg i degen och som de andra säger, var sparsam me mjölet:)
Lägg saffranet i alkohol ett par minuter. Saffran hämmar jästen, därför blir degen torr. Alkoholen hjälper jästen att återfå en del av sin "effekt". Då behövs ingen kesella. Kesella recept har aldrig funkar för mig. *tackar mormor för alkoholtipset*
Alkoholtipset är bra och sen smör och gräddmjölk. Kladdig deg ska det vara också
- 250 g Kesella
- Var försiktig med mjölet