Jul Kakor
Sett några trådar med julgodis, men julkakor då???
Ja, pepparkakor och lussebullar - det är ju självklart, men vad bakar ni mer till julen????
Sett några trådar med julgodis, men julkakor då???
Ja, pepparkakor och lussebullar - det är ju självklart, men vad bakar ni mer till julen????
Jag har nog inga speciella kakor jag brukar baka, men såg ett recept på peparkaksgrottor med lingonsylt som jag tänkte prova.
Jag bakar förutom lussebullar och pepparkakor även mjuk pepparkaka, vaniljdrömmar, mandelmusslor och skurna chokladbröd eller kolabröd
Tänker nog baka mandelmusslor - det var många år sedan.
Skulle vilja ha ett gorånsjärn, men jag vet inte om de finns att köpa idag..
Någon som har ett recept på kejsarkronor?
Oj, drömmar!! Det har jag inte bakat på över 15 år!!!
Drömmar, schackrutor, hallongrottor, havreflarn, chokladrutor och spritskransar är exempel på kakor jag brukar baka till jul.
Jag gör schakbrädor - istället för fyra rutor gör jag 16
Jag gjorde en saffranscheescake.. Kanske ingen kaka men det var mycket gott..
8 bitar (Det är stora bitar, vi fick 12-13 normalstora bitar)
Ingredienser
150 g pepparkaka, cirka 15 stycken
75 g smör
500 g kesella gourmet
3 st ägg
1 dl socker
0,5 g saffran, ett kuvert
1 st citron, rivet skal från (jag hade inte det)
Översta lagret
400 g crème fraiche
1 msk vaniljsocker
Tillagning
1 Mixa, eller stöt, pepparkakorna till smulor.
2 Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna.
3 Tryck ut smulorna i pajformen och förgrädda pepparkaksbottnen i 5 minuter, 200 grader.
4 Vispa ägg och socker pösigt.
5 Rör ner kesella, rivet citronskal och saffran. Låt smeten dra i 15 minuter, så saffranssmaken får mogna ordentligt.
6 Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen, 180 grader, tills fyllningen stelnat, cirka 35 minuter.
7 Låt kakan svalna ordentligt. Rör ihop crème fraiche och vaniljsocker och bred över kakan.
8 Sätt in i ugnen 6?7 minuter, 180 grader, tills ytan stelnar något.
9 Låt kakan svalna