Inlägg från: Anatha |Visa alla inlägg
  • Anatha

    Vaccinera sig mot svininfluensan när man är gravid?

    longing for you skrev 2009-12-09 12:58:55 följande:


    det jag undrar över med just det argumentet att "det bygger på samma vaccin som det mot vanlig influensa", varför rekomenderas INTE gravida att ta det vanliga då??. är det nu i grund och botten det samma, så borde de ju rekomendera det vanliga vaccinet också. Detta är en av de orsaker som gör att jag blir för misstänksam för att våga ta det.
    Det är bara i första trimestern som gravida inte rekommenderas vanligt vaccin och det är för att man är extra försiktig då. Men med det här vaccinet har de gjort en annan nytta/risk analys och rekommenderar det direkt. Däremot ser jag ingen anledning att inte vänta till längre fram i graviditeten.

    Jag är gravid och har vaccinerat mig. Framförallt för att skydda mitt barn när det kommer. Vaccinet går inte genom moderkakan men mina antikroppar gör det och kan skydda barnet den första tiden.
  • Anatha
    Snellen skrev 2009-12-09 13:03:45 följande:
    Jag vet inte varför svenska myndigheter säger som de säger, men både smittskyddsinstitut och läkarkårer i Danmark och Tyskland rekommenderar att gravida INTE tar vaccinet.
    Det där får du fixa fram källor på. Aftonbladet gick ut med nyheten att Tyska läkemedelsverket avrådde gravida från att vaccinera sig med pandreminx. Detta visade sig vara helt fel. Det var en tysk läkemedelsstiftelse med några få medlemmar som tyckte det kunde vara tveksamt.

    Aftobladet artikeln: www.aftonbladet.se/nyheter/article6018405.ab samt
    Det av Aftobladet kallade läkemedlesverket: de.wikipedia.org/wiki/St%C3%A4ndige_Impfkommission
  • Anatha
    Snellen skrev 2009-12-09 14:02:56 följande:
    Jag läser inte aftonbladet, men läste en debatt i Dagens Medicin där de hade med dessa citat:"Vaccination, med Pandemrix®, av gravida och barn är inte tillåtet", ... i Tyskland.Arzneimittelkommission der Bundesärztekammer, Berlin, den 10.09.2009(Tyska läkarförbundets läkemedelsutskott)"Gravida skall inte vaccineras med Pandemrix® utan med ett vaccin utan kvicksilveradjuvantia"Impfkommission (STIKO) am Robert Koch-Institut, 12. Oktober 2009(Tysklands "Smittskyddsmyndighet")"Endast personer i riskgrupper skall vaccineras. Endast gravida tillhörande riskgrupper skall vaccineras"Sundhedsstyrelsen 29 .september 2009 Danmark
    Har du länk till debatten så man kan läs den i sin helhet?

    Gällande Impfkommission som de här benämner som Tysklands smittskyddsmyndighet så är det fel. Det är inte en myndighet utan en privat stiftelse med rätt få medlemmar. Se min länk ovan. Inte ens Dagens Medicin verkar vilja fara med sanning om detta.
  • Anatha
    Snellen skrev 2009-12-09 14:12:08 följande:
    Har nu skummat igenom sidan du länkade till (tack och lov för goda tyskakunskaper). Trots att denna grupp bara består av 16 personer är dessa ändå framstående inom medicin och i stort sett alla har poster på olika universitet, vilket antagligen innebär att de forskar i ämnet. Denna grupp, STIKO, är alltså den instans i Tyskland som har till uppgift att titta på vacciner, deras effekter och ge rekommendationer. Att denna "lilla" grupp människor går ut med en rekommendation om ett visst vaccin skulle jag inte ta lätt på, det är ju deras uppgift!
    Det är fortfarande inte en myndighet och som jag hade förstått det så avrådde de inte heller helt från det.
Svar på tråden Vaccinera sig mot svininfluensan när man är gravid?