Beteckningar där mjölkprotein förekommer »
Rena mjölkprodukter:
mjölk, kärnmjölk, kulturmjölk, smör, margarin, grädde, kaffegrädde, ost, mjukost, färskost, smältost, fetaost*, halloumi*, fårost*, getost*, chevré*, marscapone, Philadelphiaost/cream cheese, mozzarella, buffelmozzarella*, yoghurt, filmjölk, lättfil, kefir, a-fil, bifilus, dofilus, Onaka, gräddfil, crème fraiche, keso, cottage cheese, kesella, kvarg, "Milda"- och "Kelda"-gräddprodukter, glass, messmör, mesost, välling, mjölkchoklad, låglaktosprodukter, laktosfria produkter
Andra benämningar på mjölkprotein:
mjölkprotein, laktos**, mjölksocker, skummjölk, skummjölkspulver, mjölkpulver, kärnmjölkspulver, torrmjölk, torrmjölkspulver, vassle, vassla, vassleprotein, vasslepulver, gräddpulver, ostpulver, enzymmodifierad ost (s.k. ostarom), kasein, kaseinat, mjölkglobulin, mjölkalbumin, mjölkäggvita, natrumkaseinat, smörfett, smörolja, colostrum (råmjölk), mjölksyrepulver***, starterkultur****
* En del mjölkproteinallergiker kan äta ost gjord på får-, get- eller buffelmjölk, men de flesta klarar inte det
** Laktos som ingår i läkemedel är många gånger fri från mjölkprotein, men det kan variera så kontrollera med läkaren ordentligt då det kan variera mellan olika produkter. Det kan inte uteslutas att man kan reagera på laktos i läkemedel även om den ska vara helt fri från mjölkprotein om man är extremt känslig. Laktos i vanliga livsmedel innehåller rester av mjölkprotein.
*** Mjölksyrepulver har nyligen dykt upp i några chipspåsar. Det är mjölksyra som de har utvunnit ur mjölkprodukter och kan därför innehålla små mängder mjölkprotein. Ren mjölksyra har inget med mjölkprotein att göra.
**** Starterkultur kan vara baserat på mjölk, så kolla upp närmare om det förekommer i innehållsförteckningar. Det förekommer t.ex. starterkultur baserad på mjölk i nån salami från Göl
Följande beteckningar innehåller inte mjölkprotein:
Nedanstående beteckningar på ingredienser eller tillsatser innehåller inte mjölkprotein även man av namnet kanske kan tro det:
mjölksyra, smörarom, natriumlaktat, kalciumlaktat, kaliumlaktat, yoghurtkultur - dvs mjölksyrabakterier/lactobaciller, kakaomassa, kakaosmör, kokosmjölk