Inlägg från: Hervor 1 |Visa alla inlägg
  • Hervor 1

    amma v/s jämställd

    Att dela exakt lika exakt hela tiden handlar om millimeterrättvisa och inte om jämställdhet - om du frågar mig. Barnets behov skall sättas före föräldrarnas och om en pappa inte klarar av att ta till sig barnet och ta ansvar för dess omvårdnad emellan amningsstunderna så tycker jag att något är galet - och då inte med jämställdheten.. Visst är en ammande mamma ofta "närmre" barnet den första tiden men genom barnets uppväxt och olika utvecklingsfaser tenderar ju detta att skifta. Att bejaka dessa faser är väl mer i jämställdhetens anda än att neka barnet amningsstunderna?

  • Hervor 1

    TS. Jag tycker att en barnmorska skall främja amning, tveklöst.
    I de fall där kvinnan, av olika skäl, väljer att ge ersättning istället för bröstmjölk så skall hon få stöttning i det beslutet och råd om hur hon (och partnern) kan flaskmata på ett så amningslikt sätt som möjligt.

  • Hervor 1
    morotsland skrev 2010-01-04 14:03:14 följande:
    Tyvärr är det ju många barnmorskor idag som tänker som du. Vilket gör att väldigt många mammor och barn far illa. Tack och lov finns det en del ödmjuka barnmorskor också som fattar att de ska stötta mamman oavsett beslut och inte lägga sig i.
    Va? Vad i mitt inlägg uppfattar du som att "lägga sig i" och vara motsatsen till stöttande?
  • Hervor 1

    Om du uppfattar främjande av amning som att "lägga sig i", ja då tycker jag väl att barnmorskor skall lägga sig idå. Bröstmjölk och en fungerande amning är det bästa för barn och det är barnmorskors mycket viktiga arbete att hjälpa de kvinnor som önskar amma sina barn att få ideala förutsättningar för det. I de fall, som jag skrev, där kvinnan INTE önskar amma så skall hon få stöttning i det beslutet också. - att få stöttning i ett beslut innebär (för mig) att vara ödmjuk inför familjens önskan och empatisk.

  • Hervor 1
    morotsland skrev 2010-01-04 14:20:49 följande:
    Kärlek och närhet är det bästa för barn, matningsmetoden är ointressant. Självklart ska barnmorskor hjälpa kvinnor som vill amma att få det att funka. Precis som att de ska kunna hjälpa de som vill flaskmata med praktiska råd och tips. Däremot borde de inte lägga sig i och ha åsikter utan stötta de enskilda mammorna/familjerna förutsättningslöst. Din ammningsfrämjande linje har lett till och leder fortfarande till att många mammor och barn far illa i onödan, tråkigt och trångsynt.
    Har "min amningsfrämjande linje" åsamkat lidande? Dummaste jag hört - faktiskt.
    Att en del barnmorskor förväxlar ett amningsfrämjande förhållningssätt med sin egen personliga uppfattning om att en kvinna skall amma till varje pris är inte vare sig mitt eller who's eller någon annans/annats fel.
    Rent innehållsmässigt så är inte ersättning heller lika bra som bröstmjölk även om det är mycket bra mat och det finns goda skäl till varför det bör vara en hög amningsfrekvens såväl nationellt som internationellt och det kan inget i världen ändra på. Huruvida amningen sedan är det bästa för barnet beror dock givetvis på mammans inställning till amning och vill hon inte amma så skall hon heller inte tvingas till det, det har jag aldrig påstått.
  • Hervor 1
    livet leker skrev 2010-01-05 11:13:40 följande:
    sjukt
    fast han gav ju upp till slut - utan mjölk bör väl tillläggas..
  • Hervor 1
    Fru U skrev 2010-01-05 15:18:03 följande:
    Bröstmjölk är inte bäst, och verkligen inte för alla. Att bröstmjölk skulle vara bäst är en åsikt inte fakta. En bm ska inte lägga sig i hur barn får mat.
    Rent innehållsmässigt - när skulle bröstmjölken inte vara bäst? (förutsatt att kvinnan inte använder droger eller läkemedel som påverkar givetvis).
  • Hervor 1
    morotsland skrev 2010-01-05 18:43:42 följande:
    saskia: Ja, naturligtvis kan hon upplysa om det och ge exempel på sätt att lösa saken praktiskt med amning och jämställdhet. Och så kan hon samtidigt säga att det naturligtvis går lika bra att ge ersättning eller både och om man tycker att det verkar bättre/enklare.
    Om kvinnan inte vill amma skall hon givetvis få stöd och råd i flaskmatandets konst. Men barnmorskor SKALL inte presentera ersättning som om det vore helt jämställt med bröstmjölk. Det finns direktiv gällande detta från såväl socialstyrelsen som WHO och Unicef. En hög amningsfrekvens har positiv effekt på folkhälsan, ekonomi och miljö och att trots detta rekommendera ersättning när inga hinder för amning föreligger vore helt fel. I "hinder" inkluderar jag också kvinnans beslut om att INTE amma eftersom en negativ amningsupplevelse självklart kan överskugga fördelarna med amning och bröstmjölk
  • Hervor 1
    morotsland skrev 2010-01-05 19:18:08 följande:
    Jag säger inte att de ska rekommendera ersättning, jag säger att de inte ska rekommendera något alls. De ska lyssna på den enskilda mamman och stötta henne i det beslut hon fattar, ge åpraktiska råd på vägen etc. WHO-koden är så ointressant i Sverige, vi behöver inte tvångsamma bara för att kvinnor i andra länder har dåligt vatten och problematiska hygienförhållanden.
    Jag håller med dig till fullo - men det är fortfarande ett faktum att även folkhälsan i Sverige skulle påverkas i negativ riktning om amningsfrekvensen minskade. Nu menar jag givetvis inte att barn skulle börja dö men som sagt, det nationella hälsotillståndet skulle komma att försämras och barnmorskor, precis som all övrig hälso- och sjukvårdspersonal skall sträva efter hälsa, på såväl individ- som gruppnivå.
  • Hervor 1
    morotsland skrev 2010-01-05 19:40:43 följande:
    Skillnaderna är så marginella att det faktiskt är ointressant. Vill man arbeta för en bra folkhälsa finns det många viktiga saker barnmorskorna kunde propagera för istället för att tjafsa om amning. Fö är folkhälsa även psykisk hälsa och jag är övertygad om att den skulle bli bättre om barnmorskor och annan sjukvårdspersonal lät mammor välja matningsmetod själva och inte drev ideologiska linjer.
    Ja amning skall vara ett frivilligt val och informationen skall vara saklig och med det i åtanke så är det fullkomligt befängt att påstå att modersmjölksersättning är fullkomligt likvärdig med bröstmjölk, även om den också är "bra mat". Barnmorskor skall vara lyhörda inför kvinnors önskemål men för den sakens skull inte rekommendera ersättning i andra fall än där amningen inte fungerar och barnet behöver det eller då kvinnan inte vill amma. Bröstmjölk och en fungerande amning är det bästa för barnet och det skall inte behöva förnekas bara för att en del kvinnor och deras partner väljer att göra annorlunda - vilket de självfallet har rätt att göra utan att känna skuld över det beslutet.
  • Hervor 1

    Approppå miljögifter så finns en del sådana (tyvärr) i bröstmjölken. Halterna är dock låga och de positiva effekterna av bröstmjölk överväger och därför rekommenderas kvinnor ändock att amma. Sedan innehåller ju nappflaskor  också en del gift, bla bisfenol A.

  • Hervor 1
    PerG skrev 2010-01-06 10:34:03 följande:
    Fast Bisfenol har de väl inte längre i nya (i alla fall inte i Esskas?)
    Inte så vitt jag vet men det får man väl hoppas. Kan ju inte vara någon omöjlighet att göra giftfri plast tycker man.
  • Hervor 1
    Morrflis skrev 2010-01-06 10:59:49 följande:
    Hej! Har tyvärr helt missat denna tråd fram till nu men funderar själv mycket kring dessa frågor eftersom jag är livrädd för att fastna i ojämställdhetsträsket när vårt första barn anländer till världen. Till saken hör att jag har ett mycket roligt och krävande jobb som jag inte kan tänka mig att ge upp eller bortprioritera helt bara för att jag blir förälder. Jag är definitivt ingen renodlad karriärist men jobbet är mycket viktigt för mig och jag vill alltså kunna kombinera föräldraskapet med det och ändå försöka ha en skaplig balans i tillvaron. Jag och min man planerar att dela helt lika på föräldraledigheten och vi kommer även dela lika på framtida vab-dagar m.m. Jag hoppas och tror att detta inte kommer att vara något problem för oss.  Det jag oroar mig för är snarare hur pass bunden jag kommer att bli till barnet jämfört med min man pga att jag sannolikt kommer att amma barnet. Jag VILL så klart vara bunden till barnet, men jag vill att min man ska vara lika bunden. Jag vill alltså att det inte ska vara någon skillnad mellan mamma och pappa för vårt barn. Frågan är hur man uppnår detta. Detta är något jag funderar väldigt mycket kring. Och frågan är vad amningen har för effekt på detta. När jag deltog vid min första träff med mammagruppen omkring graviditetsvecka 20 tog barnmorskan upp just amningen. För det första reagerade jag över att våra partners inte var inbjudna. Jag tycker att matningen av barnet är en gemensam fråga för båda föräldrarna, oavsett hur matningen kommer att gå till. Hur som helst fick vi deltagare lära oss hur vi ska hålla barnet, hur barnet ska suga, m.m. Barnmorskan tog överhuvudtaget inte upp alternativa sätt att mata förrän jag ställde frågan hur vi enklast går tillväga när även partnern ska mata. Först såg barnmorskan förvånad ut men sen slängde hon fram några bröstpumpar och började berätta hur man använder dessa och hur man enkelt koppmatar ett spädbarn. För mig känns det otroligt viktigt att min partner fullt ut involveras i barnets skötsel redan från början och då snackar jag inte bara om blöjbyten och närhet/kärlek. Nu kanske jag låter som en töntig amatörpsykolog men jag tror att just matningen är mycket viktig när det gäller relationen till ett barn, just för att maten är så grundläggande för barnets överlevnad. Jag inser att det förmodligen kommer att bli ganska bökigt att pumpa ur mjölk så att min man kan ta en del av matningspassen redan från början, men jag tror att det kommer att löna sig mycket - för barnet, för min man och för mig.
    Att pumpa ut och ge på flaska låter väl som ett ypperligt alternativ för er, om det nu är så att det känns viktigt att det delas exakt 50/50 lika på matningen!
    Om ni börjar ge ert barn napp och nappflaska redan tidigt finns det dock en inte obetydlig risk att barnet får svårt med sk "tuttförvirring" samt att det kanske väljer bort bröstet till förmån för flaska eftersom det är lättare/mindre ansträngande att äta ur flaska än från bröst.
    Kan vara bra att veta, precis som att ingen pump i världen är lika effektiv som en hungrig barnamun - vad jag vill ha sagt med det är att även om du, av någon anledning, inte skulle lyckas pumpa ut tillräckligt mycket så betyder inte det att du inte producerar tillräckligt med mjölk för att täcka barnets behov!
    Menar med detta inte att låta negativ, men det finns nackdelar med det mesta här i livet och har du en förhoppning att föda upp ditt barn helt på bröstmjölk så kan det vara bra att veta att flaskmatning KAN komplicera det hela.
Svar på tråden amma v/s jämställd