Inlägg från: PerG |Visa alla inlägg
  • PerG

    amma v/s jämställd

    livet leker skrev 2010-01-03 21:23:12 följande:
    Men det verkar som att du glömt att barnet legat i mammans mage (inte pappan) så självklart lever barnet i symbios med mamman den första tiden.
    Varför är det så självklart att barnet lever i symbios med mamman bara för att det legat i magen? Om man ammar och "låser in sig" så är det klart man kan leva i symbios, men som pappa kan man vara med mellan amningarna, eller vara helt fullt delaktig om man istället flaskmatar (självvalt, eller inte).. Vem barnet lever i symbios med beror ju snarare på vem det är som engagerar sig i det när det väl är fött snarare än vems mage man legat i...
  • PerG
    Danitra skrev 2010-01-04 00:35:07 följande:
    Jag är rätt övertygad om att det är individuellt.  En del mammor känner sig närmare sitt barn än fäderna. Andra känner tvärt om. Sluta uttala din åsikt som en sanning.
    Precis..

    På BB gick alla mammor, som jag såg, omkring och körde sina nyfödda bebisar i de där plastbaljorna på hjul... jag gick omkring och bar sonen hud mot hud under landstingets fula oversized patientskjorta, som jag snodde åt mig från linneförrådet..

    Vi använde överhuvudtaget inte baljan som de ställde in på rummet utan jag och frugan hade sonen hud mot hud hela tiden under de första dygnen...

    Jag kände mig i alla fall riktigt nära mitt nyfödda barn och för mig så kändes det som att jag var närmare (åtminstonde fysiskt) än vad de var.. ;)...

    En fullfjädrad "attachment parenting"-pappa är troligen närmare sitt barn än vad en "latte-mamma" är.
  • PerG
    Hervor 1 skrev 2010-01-06 10:05:56 följande:
    Approppå miljögifter så finns en del sådana (tyvärr) i bröstmjölken. Halterna är dock låga och de positiva effekterna av bröstmjölk överväger och därför rekommenderas kvinnor ändock att amma. Sedan innehåller ju nappflaskor  också en del gift, bla bisfenol A.
    Fast Bisfenol har de väl inte längre i nya (i alla fall inte i Esskas?)
  • PerG

    Jämställdhet för mig handlar inte om millimeterrättvisa, så jag ser ingen motsättning mellan amning och ett jämställt föräldraskap. Dock kräver det troligen lite större engagemang och uppoffring i vissa fall för att få det att fungera. De flesta helammar sina barn fram till 6 månaders ålder och efter det finns ju möjligheten att antingen bytas av på deltid (att man ammar morgon/förmiddag och eftermiddag/kväll före/efter jobbet) eller att man byts av helt och ammar mer sällan och/eller pumpar ur och ger på flaska (beroende på hur man vill lägga upp det).

    Frugan ammade sonen i 8 månader fram tills jag gick på pappaledighet och vi delade lika på föräldraledigheten (c:a 12 månader var). Med vår nyfödde son kommer vi troligen jobba deltid båda två under en övergångsperiod efter helamningen istället innan jag går hem på heltid.

    Amningen blir nog i de flesta fall bara ett problem för jämställdheten och en delad föräldraledighet om man vill att den ska vara det...

  • PerG

    Visserligen är det väl helt okej att diskutera OT-ämnen numera, men kan vi inte ta amning vs. ersättning i en av alla triljoner trådar som handlar om just det specifika ämnet? ;)

  • PerG

    Jag tolkar att ladyline, valmar och supersemlan menar något sånt här (korrigera mig om jag tolkar er fel).

    Amning kan försvåra möjligheterna för en kvinna som jobbar som t.ex. långresande utesäljare där kontinuitet i kundkontakterna är otroligt viktigt. Utan amning kan man dela 50/50 redan från start och behålla kontinuiteten i jobbet, men med amning och att vara hemma på heltid och dela upp den i två delar istället så har kvinnan inte samma möjlighet.

    I det fallet hindrar (eller försvårar) amningen jämställdhet... Självklart finns det lösningar, men det är defintivt mer komplext..

Svar på tråden amma v/s jämställd