Morotskaka
4 ägg
4 dl socker
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl matolja
6 dl rivna morötter
Glasyr:
100 g philadepiaost
50 g mjukt smör
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Ställ ugnen på 150 grader.
1. Vispa ägg och socker.
2. Blanda det torra och rör ner det.
3. Blanda i olja blandat med morötter.
Grädda i långpanna längst ned i ca 50min.
Rör ihop glasyren.
Bred över när kakan kallnat.
Skär sedan kakan i rutor.
Tips: Strö mandelspån över! Ibland gör jag dubbel glasyrsmet, den är ju så god!
äppelrutor:
ca 6-7 stora äpplen
6 ägg
6 dl socker
6 dl mjöl
150 g smör
2 msk bakpulver
1,5 dl mjölk
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret. Blanda i de torra ingredienserna i äggröran. Häll sist i smöret. Smöra och bröda en braspanna och häll i smeten. Skala, kärna ur och skiva äpplena och strö över degen. Strö över rejält med kanel.
Grädda på 175 grader i ca 50 minuter. Skär i rutor och servera.
RYTTARKAKOR
Ca 50 st
Smet
4 st ägg
6 dl socker
3 dl vetemjöl
6-7 msk kakao
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
175 g smält smör
Glasyr
75 g smör
2 dl socker
1½ dl grädde
1 dl ljus sirap
1 påse kokos
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner de övriga ingredienserna .
Häll smeten i en pappers klädd långpanna ( 30- 40 cm )
grädda kakan i 10-12 min i 225 graders ungsvärme.
Blanda smör, socker, grädde och sirap i en kastrull och koka upp, låt sjuda i ett par minuter under ständig omrörning , så att inte smeten bränner vid.
Tillsätt kokos och låt koka ytterligare någon minut. Bred försiktigt glasyren över kakan och grädda ytterligare ca 10 min eller tills kokostäcket fått vacker färg.