Inlägg från: Nintendo |Visa alla inlägg
  • Nintendo

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    Hejsan!

    I denna tråden verkar det finnas många öppensinniga människor. :)

    abuelita: Intressant artikel av Anna Toss om hemförlossningar du länkade till!
    Jag hade planer på att föda hemma, men eftersom jag bor på fel ställe (Skåne, Lund) får jag ingen ersättning för att anlita en hembarnmorska, och därför har jag börjat fundera på oassisterad förlossning. Det känns inte bra att föda utan barnmorska men inte heller att föda på sjukhus och de känns så frustrerande! Jag är i vecka 29 nu så det börjar närma sig och jag har inte en aning om hur jag ska göra, känns halvt desperat.

    Jag var hos specialistmödravården idag och pratade med en läkare. Jag trodde att bm fixade en tid dit för att jag önskade få stöd och råd om hemförlossning men istället satt jag i 40 min och lyssnade på när doktorn sa "det är inget vi rekommenderar, det är farligt, vad som helst kan hända helt utan förvarning osv" om och om igen. När jag till slut fick nog och sa att jag inte hade kommit dit för att bli övertalad om att föda på sjukhus och sa att jag ville ha stöd och råd i mitt val sa han bara att "det kan vi inte ge dig. Det tar flera år att utbilda sig till barnmorska, du kan inte fixa det själv". Jag blev jätteledsen, kände mig helt nertryckt och vilsen och började störtböla. Han klappade mig bara på axeln och sa "Så, så. Det är inte lätt". Vad fan vet han om hur det känns när alla man nämner hemförlossning för gör allt för att man ska känna sig som en dålig mamma som riskerar både sitt eget och barnets liv?! Doktorn kom dessutom aldrig med några ordentliga argument för VARFÖR det är farligt, bara att "saker kan hända" och att man då behövde medicinsk kunnig personal.
    Blev verkligen så besviken! Det är ju sjukt att jag inte ens kan få lite stöd och råd. Tycker dom att det är bättre att jag föder hemma ensam helt utan kunskap då? Tydligen!

    Nu börjar jag faktiskt vackla. Jag trodde att jag och sambon skulle få stöd av vården att fixa detta själva men tydligen nekas vi helt information. Min barnmorska vill heller inte hjälpa mig utan hänvisar till specialistmödravården.
    Vill verkligen inte föda på sjukhus men det verkar som att jag blir tvingad till det ändå. Är så ledsen nu!

  • Nintendo
    abuelita skrev 2010-02-08 15:01:19 följande:
    Hej Nintendo! Förstår verkligen att du blev ledsen av det oerhört korkade och socialt inkompetenta bemötandet du fått både av läkaren och barnmorskor. Har du varit i kontakt med Föda hemmaföreningen? www.fodahemma.org/ Du kanske kan få stöd, hjälp och råd där? Faktum är att det mesta som "kan hända" när man föder barn är orsakat direkt eller indirekt av sjukhusrutinerna.  Vid hemförlossningar är det däremot väldigt ovanligt med komplikationer. Men ändå borde man ha rätt till bidrag till barnmorskor i hemmet och stöd från förlossningskliniken om det trots allt skulle "hända något" så att man är tvungen att avsluta förlossningen där. Fortsätt att hänga kvar här i tråden så kanske vi tillsammans kan komma fram till den bästa lösningen för dig.
    Nej, jag har ine varit i kontakt med dom. Vet inte riktigt vart jag ska vända mig?
    Känner mig verkligen deppad nu, var helt inställd på att få föda hemma i lugnn och ro och slippa ett stressigt sjukhus. :/
    SchumiFerrari skrev 2010-02-08 15:09:22 följande:
    Det finns hembarnmorskor här i skåne! Man borde kunna komma fram till en lösning om det ekonomiska. Om ine så borde du kunna få stöd från dem! Nu är jag inte utbildad BM men har två förlossningar bakom mig ich kan om inte annat stötta dig i ditt beslut!
    Jovisst finns det hembarnmorskor i Skåne, problemet är att det kostar en hel del att anlita dom. Vi hade kunnat betala men vi känner att vi behöver dom pengarna till annat vare sig vi betalar allt på en gång eller delar upp betalningen.

    Tack så hemskt mycket för ert stöd, ni anar inte hur mycket det betyder!
  • Nintendo
    Ecorelle skrev 2010-02-08 21:19:57 följande:
    En möjlighet att få det billigare är ju att fråga hembarnmorskorna om de vill vara telefon-BM, om ni behöver hjälp så kan ni ringa dem så att de kan guida er. Det hade vi när vi födde vårt andra barn hemma ( här på Gotland finns nämligen inga hem-BM ) fast vi hade förstås tur och ringde bara på morgonen och sa att det hade satt igång och på kvällen och sa att hon var född, .   Även om det är dyrt att ha en barmorska hos sig, så tror jag ändå inte att ni någonsin kommer ångra er och tycka att pengarna var bortkastade, för mig har det lugna och trygga födseln hemma varit en fantastisk början och en stor del av mitt trygga föräldraskap, inte bara då barnen föddes utan även sedan också.
    Det låter ju faktiskt som en möjlighet! Får man fråga vad ni betalade för det? För min del hade jag nog kunnat avvara pengarna men sambon som inte är helt bekväm med att jag föder hemma vill absolut inte lägga så mycket på det.
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.