Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    Smilla75 skrev 2010-01-09 09:23:58 följande:
    Dock är det så att 50 % av barn med så dåliga värden att de behöver specialvård har haft en helt normal förlossning och det är oförklarligt varför de drabbats av syrebrist. Många av dessa hittar man inte om navelsträngen inte klampas eftersom provet från det pulserande blodet inte visar om de varit utsatta för långvarig syrebrist under förlossningen utan endast kortvarig.
    Hmmmmm, undrar varför ingen enda av alla dessa obstetriker, neonatologer och barnmorskor jag haft kontakt med  har nämnt någonting om detta ?  Och varför känner inte WHO och IFOG till det här, de som rekommenderar sen avnavling???

    Det kan inte vara så att de här barnen helt enkelt får syrebrist av att  förlora syresupporten från moderkakan när det blir avnavlade???
  • abuelita
    Smilla75 skrev 2010-01-09 09:23:58 följande:
    Dock är det så att 50 % av barn med så dåliga värden att de behöver specialvård har haft en helt normal förlossning och det är oförklarligt varför de drabbats av syrebrist. Många av dessa hittar man inte om navelsträngen inte klampas eftersom provet från det pulserande blodet inte visar om de varit utsatta för långvarig syrebrist under förlossningen utan endast kortvarig.
    Blgebo skriver i inlägg 47 att de flesta barnmorskor är för sen avnavling, och att det är högre upp i hierarkin man absolut vill ha proven tagna.
    Tillhör du möjligtvis  "den högre hierarkin" ?
  • abuelita

    Om det här barnet, som föddes  livlös efter en sätesförlossning, med navelsträngen runt halsen,  hade fötts på sjukhus hade hon förstås blivit avnavlad  meddetsamma.  Man vet man inte hur det hela hade slutat då, men förmodligen inte så bra. Men nu fick hon allt sitt  blod samtidigt som hon blev försörjd med syre från navelsträngen, och andades helt själv efter drygt en minut. Hon  klarade sig helt utan några men (barnmorskan är min Facebookvän).

    Tyvärr tog bilderna i pappans kamera slut efter en minut, så att vi inte får se när hon fått tillbaks sin rosa färg,  men på sista bilden (scrolla ner) ser man ändå att färgen börjar komma i ansiktet.
    http://www.homebirth.net.au/2008/04/resuscitation-of-newborn.html

  • abuelita

    För er som kan engelska:
    Den här filmen vänder sig till blivande pappor, så att de kan skydda sitt barn och sin kvinna mot de helt onödiga "övergrepp" förlossningspersonalen ofta utsätter dem för. Nu är det visserligen inte lika illa i Sverige som USA, men mycket stämmer faktiskt med hur det är här .
    Inte många är medvetna om hur barnet upplever att separeras från mamman, och bli slemsugen, pillad på, få starkt lampsken i ögonen och slammer och höga röster i öronen. Det är nämligen ett trauma som kan etsa sig fast för resten av livet.

    ">

  • abuelita
    kakdeg skrev 2010-01-09 15:28:32 följande:
    Har jag förstått det rätt att det kan ta 2-5 minuter innan navelsträngen slutat pulsera? Och under den tiden, måste barnet ligga på en nivå under moderkakan då för att underlätta för blodet att pumpas från moderkakan till barnet, eller kan barnet läggas direkt på mammans mage under den tiden?
    Navelsträngen pulserar normalt i 3-5 minuter, men det kan  ta både längre och kortare tid.
    De obsteriker  jag har kontakt med (USA, Australien och England) säger att transfusionen från moderkakan fungerar  normalt om barnet ligger på mammas bröst meddetsamma, även om det tar lite längre tid då än om man håller det under  moderkakans nivå i 30 sekunder först, men precis så lång tid som Moder Natur hade tänkt.. Det är bara om man håller barnet 40-50 cm ovanför moderkakan som transfusionen  avstannar.
    Däremot är det att rekommendare att hålla barnet lågt i 30 sekunder, och samtidigt "mjölka " navelsträngen,  om barnet är medtaget och måste
     navlas av för att tas till upplivningsbordet, för att det på så sätt ska hinna få i sig så mycket blod och syre som möjligt på kortast möjliga tid.

    Mödrar har sedan tidernas begynnelse rent instinktivt tagit sina nyfödda barn i famnen direkt, utan att transfusionen för den skull har blivit störd , så det är klart att även nutidens mödrar kan följa sin instinkt.

    De flesta som jobbar inom förlossningsvården vet alldeles för lite, eller ingenting alls,   om bonding, framför allt vet de i regel inte att den första timmen är viktigast och i synnerhet de första 5 minuterna, eftersom allt barnet upplever då etsar sig in i det undermedvetna för alltid,  till viss del även  hos mamman, jag faktiskt även pappan . Att en främmande person håller barnet under moderkakans nivå de allra först viktiga 30 sekunderna är därför INTE att rekommendera.
  • abuelita
    Smilla75 skrev 2010-01-09 17:03:28 följande:
    Här fann jag infon att nästan hälften av de acidotiska barnen föds oväntat, www.barnmorskeforbundet.se/images/content/doc...Dock är prognosen för dem god, de skulle kunna avnavlas sent. Problemet som jag ser det är att de ska ha en annan uppföljning och vård som de då inte får om de inte upptäcks. Jag tycker det är problematiskt att välja mellan fördelarna att barnen får denna naturliga "skjuts" med sig och nackdelarna med att man kanske missar att de varit medtagna. Det känns ju inte särskilt viktigt att barnet förlorar 10-30% av sin blodvolym i starten jämfört med att de kan riskera CP-skador av att inte få vård fort. Kakdeg, det rekommenderas 30 sek nedanför placenta för maximal upptagning och sedan upp till mammans bröst, inte högra än så, de första tre minuterna är viktigast.

    Att det 10-30% av barnets blod som blir kvar i moderkakan vid omedelbar avnavling är det visst bara svenska läkare och barnmorskor som uppger.  Det mesta  jag läst på engelska står det  30-50%.

    Angående att barnen kan riskera att  cp-skador m.m.  om man inte tar pH-rovet, så litar jag mer på uppgifterna på de här webbsidorna.
     http://www.birth-brain-injury.org/
    http://www.autism-end-it-now.org/


    Alltså att  autism, cp m.m.  är orsakat av för tidig avnavling av redan medtagna eller prematura barn.

    ” In adults, a stroke is caused by loss of blood flow to part of the brain.  In the newborn, insufficient blood flow damages those parts of the brain that are actively growing.  When a large amount of the child’s blood is clamped in the placenta, blood flow in the brain is impaired and injury results. “ 
    Ganska logiskt, eller hur?

  • abuelita
    AlexandraK skrev 2010-01-09 18:19:30 följande:
    Vill gärna skriva en liten sak om vad som hände mig. När jag skulle föda i februari var det babybom och sjukhuset (Lund) hade mycket att göra. Dom läste inte ens min journal! Jag hade inte skrivit förlossningsbrev och tur var väl det... Det hade dom väl ännu mindre läst. Så när jag sa att jag ville ha epidural så blev dom förvånade över att jag inte sagt det innan. Jag trodde dom läst det i min journal och det var nästan för sent för mig att få den! Så säg till tidigt vad du vill ha.  
    Tack Alexxia , för viktig information
  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-01-09 18:29:07 följande:
    Åh.. men så obehagligt. Jag är med i tobiasregistret("såklart") men vill inte att min bebis ska få utstå vilka risker det nu kan medföra, bara för att de inte informerar mig ordentligt. Obehagligt.Så, jag ska alltså be dem att inte klampa navelsträngen förrän den har slutat pulsera? Finns det något tidsperspektiv på det här eller ska jag säga till när jag tror att bebisen fått allt blod?Hm.. men vänta förresten, nu dök det upp fler frågor..Finns det så mycket blod i själva moderkakan o navelsträngen alltså, precis efter födseln?Oj oj, mycket att lära mig (:Tacksam för era svarMvhAnna
    Ja det här är faktiskt obehagligt.

    Be att de väntar med klampningen tills navelsträngen slutat pulsera och är vit och slapp och tömd på blod. Egentligen behöver man inte klampa då heller utan man kan vänta tills moderkakan kommit ut, och det är inte sna bråttom då, men förlossningspersonal brukar vara så pigga på att klampa att det nästan inte går att få dem att vänta så länge, trots att det inte finns någon vettig anledning till att ha bråttom med detta.

    Du ska förstås inte behöva ha koll på det här själv när du föder barn, utan det är medföljarens ansvar att övervaka det här. Och han/hon måste säga till alla som sticker in näsan i rummet, och sen vakta navelsträngen som en hök, Det har nämligen hänt  flera gånger att det blivit tidig klamping änså, på ren rutin.
  • abuelita

    Hej Sodapropp!
    Vi har tagit upp bonding också.
    Tyvärr har jag inte hunnit lägga in mer info i trådstarten än, eftersom jag har fullt upp på annat håll samtidigt som jag försöker hinna svara på frågor i den här tråden   och i en tråd till här på FL. Men kolla i min gamla tråd så länge (sen länk i presentationen).  Bl. a riskerna med värkstimulerande dropp och EDA hade jag tänkt ta upp.

    Här är en gammal tråd om värkstimulerande dropp som är väldigt bra. Presentationen är visseligen lång men jag rekommenderar att ni läser den, för det här är viktig information. 
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

  • abuelita
    SgtWaffle skrev 2010-01-09 18:39:57 följande:
    Jag ska föda snart och har varit inne och kollat hur de olika klinikerna ställer sig till avnavling och de flesta verkar faktiskt vara för så sen avnavling som möjligt, men vissa vill ändå ha möjlighet att ta prov och navlar därför av straxt innan pulseringen avtar.Det är väl ändå positivt att det har ändrats så pass.
    Hej AgtWaffle. Vilka sjuhus är det du har frågat på?

    Sa de vad det är för prov som  de måste navla av för att ta?  pH-provet , som tas på de flesta kliniker , går att ta med spruta från pulserande navelsträng, så att man alltså inte behöver navla av förrän det slutat pulsera.
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.