Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    Smilla75 skrev 2010-01-09 19:15:44 följande:
    Jag har inte hittat någon seriös vetenskaplig skrift där någon annan siffra anges dock. Sidorna du länkade till var inte precis någon vetenskap vad jag förstår. Klart är att merparten av barn mår bäst av att avnavlas sent, det är nog inte omstritt heller. Att riktigt medtagna barn mår bäst av att avnavlas direkt och få vård verkar också oomstritt, även om någon här kan ha en annorlunda syn. Jag kan dock inte bortse från problemet att man kan missa de där halvpåverkade barnen och att det kan få medicinska konsekvenser. För det känner jag oro.
    Det är ju ändå ganska självklara saker som står på de där sidorna, om man använder sitt sunda förnuft.

    Duger den här sidan då, med tillhörande länkar om forskning?
    http://academicobgyn.com/2009/12/03/delayed-cord-clamping-should-be-standard-practice-in-obstetrics/

    Du glömde förresten svara på om du tillhör den där "högre hierarkin" som tar sig rätten att bestämma att barnmorskorna ska  klampa tidigt  mot sin vilja.
  • abuelita
    Smilla75 skrev 2010-01-09 19:15:44 följande:
     Att riktigt medtagna barn mår bäst av att avnavlas direkt och få vård verkar också oomstritt, även om någon här kan ha en annorlunda syn.
    Det är INTE oomstitt. Det är nämligen de medtagna barnen, liksom prematurerna, som tar mest skada av att utsättas för denna kraftiga bloförlust och syrebrist.

    jag har en hel de jag kan visa dig, om du är intresserad, men börjar med det här som den engelske obstetrikern David Hutchon har skrivit om hur de gör HLR med intakt navelsträng vid snitt, på hans sjukhus som navlar av ALLA barn sent, alltså även de medtagna.:

    “At the Darlington Memorial Hospital we have had a written policy to delay cord clamping for over a year. This was, as far as we know the first formal guideline in the UK. We have developed a practice to allow resuscitation of the newborn infant at caesarean section while the cord is still intact which means the cord circulation can continue until it ceases at about three minutes. The details were presented at the RANZCOG meeting in Nelson, New Zealand in 2005 and at the British Congress in Obstetrics and Gynaecology in London July this year. It is important that the newborn baby does not get cold and the paeditrician has the full facilities normally availble for effective resuscitation if necessary. It requires preparation but virtually no additional cost. A recent survey suggested very few units have a policy of delayed clamping.Every unit in the country should have the facilities to put this in place and adopt a policy of delayed cord clamping for every delivery.”  David Hutchon,

  • abuelita
    SgtWaffle skrev 2010-01-09 20:45:34 följande:
    Jag tror faktiskt att det var någon tidning (typ allt för föräldrar) som hade gjort en lista på hur kliniker ställde sig till det.Eller så var det en lista på någon websida. Klinikcheferna hade ivarjefall fått uttala sig.
    I nlägg 906, sid 90  i  den här tråden har jag skrivit om  artikeln du säkert menar. Senaste numret av Vi Föräldrar Gravid.
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-90.html
  • abuelita
    Smilla75 skrev 2010-01-09 22:05:11 följande:
    Ja, men det visar inte om det utsatts för långvarig syrebrist under förlossning tyvärr. Det är inte helt okomplicerat, oavsett vilket val man gör så går man miste om information med möjlighet till ingripanden alternativt att barnet får starta med lite mindre blod. Jag tror man ska akta sig för att vara helt dogmatisk, blod och syre från navelsträngen räddar inte de medtagna barnen som kan få skador. Alla andra mår förstås bra av sen avnavling
    Om "alla andra", alltså pigga och fullgångna barn,  "förstås mår bra av sen avnavling" säger ju sunda förnuftet att  det är ÄNNU viktigare för redan medtagna barn och prematurer att slippa bli utsatta för den kraftiga blodförlust och syrebrist som omedelbar klamping innebär. Eller hur???

    Hur var det nu, tillhör du den där "högre hierarkin" som tar sig rätten att tvinga barnmorskor att klampa tidigt mot sin vilja??
       
  • abuelita
    Iya Akintunde skrev 2010-01-10 14:05:32 följande:
    Ts, vet inte om du kan svara på detta men hoppas det Kommer att genomföra ett planerat snitt och undrar hur det ser ut i rutinerna kring avnavling vid kejsarsnitt? Om barnet mår bra och skriker visst har jag rätt till en sen avnavling? Kan jag framföra det? Men vem ska övervaka detta? Kan min man stå bredvid och säga åt dom att vänta med det om dom skulle försöka med något fuffens?
    Hej Iya!   Så här står det om sen avnavling vid snitt i riktlinjerna:

    "Vid förlossning med kejsarsnitt överlämnar den förlösande obstetrikern barnet till barnmorskan, som håller barnet lågt bredvid mamman under de första 30 sekunderna. Om barnet är medtaget avnavlas det omedelbart för ett snabbt omhänder- tagande och neonatal hjärt–lungräddning. Operationsassistenten tar syra–basprov på samma sätt som beskrivits tidigare. Om placenta förlöses tidigare än vid rekommenderad avnavlingstid, 2–3 minuter efter födelsen, kan barnet flyttas till kvinnans bröst eller till barnbordet under pågående placentatransfusion. Innan den permanenta avnavlingen gjorts är det viktigt att barnet så långt det är möjligt hålls i nivå eller helst lägre än placenta. Permanent avnavling ska ske efter 2–3 minuter."

    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
  • abuelita
    Smilla75 skrev 2010-01-10 13:44:30 följande:
    Vilken högre hierarki menar du? Jag är avdelningschef på en statlig myndighet och arbetar inte inom vården. Jag är positiv till sen avnavling men vänder mig mot dogmateorier utan vetenskaplig förankring som presenteras här. Barn som är mycket medtagna riskerar skador om de inte får vård omgående, det finns ingen seriös forskning som rekommenderar sen avnavling i de fallen.
    Socialstyrelsen då?

    Barnmorskan Blgebo skrev i inlägg 47:  "De flesta barnmorskor är för sen avnavling, det är högre upp i hierarkin man absolut vill ha proven tagna."

    Självkart ska barn som är mycket medtagna  få vård omgående. Vem har sagt något annat?  Läste du inlägg 72 och 73? 
    Om du inte läser de inlägg som riktas till dig och svara på frågorna där så är det ju helt menigslöst att försöka föra en diskussion.

    Jag utgår ifrån att du inte har några problem med engelska , men om du har det ska jag i fortsättningen inte be dig läsa engelska texter.
  • abuelita
    BlommyNess12 skrev 2010-01-09 21:11:10 följande:
    Finns det någon sida där man kan kika på övriga saker som kan hända?Min son var oförklarligt medtagen efter förlossningen p.g.a extremlågt blodsocker och vi fick ligga med honom i intensivvård på neonatalen trots att han föddes fullgången. De kunde inte ens när vi blev utskrivna ge en förklaring till varför det hände, så jag blev lite nyfiken på om det kan påverka även blodsockret, för han blev omedelbart klampad.
    hej HellokillerN!

    Ja det stämmer att omedelbar avnavling ökar risken för  hypoglykemi (lågt blodsocker)

    Bl.a.  den här avnavlingsstudien har kommit fram till det :
    "We can now add to the list of potential benefits: less initial hypoglycemia," ....
    http://www.fsneo.org/JourClub/4-038.htm
  • abuelita
    BlommyNess12 skrev 2010-01-10 16:05:57 följande:
    Tack så jättemycket för ditt svar! Det känns skönt att få någon slags förklaring till varför det hände, han var riktigt nära på att stryka med p.g.a detta.. Det är riktigt underligt att läkarna inte kunde ge något svar på varför det hände om det kommit fram i studier! Man tycker ju att läkare borde hålla sig uppdaterade.. :/Jag ska läsa länken, och kan redan nu säga att om det blir några fler barn så blir det sen avnavling som gäller..
    Varsågod Förstår att det känns skönt att få en trolig förklaring till att han mådde som han mådde.

    Ja det är verkligen RIKTIGT UNDERLIGT att läkarna inte har koll på vilka studier som görs och vad dessa kommer fram till.
    Jag hade kontakt med en engelsk förlossningsläkare på Facebook som berättade att han och en kollega till honom planerade att starta en avnavlingsstudie  "eftersom det inte gjorts någon sådan tidigare". När jag berättade för honom att det redan gjorts och fortfarande görs  massor runt om i världen och att det bl.a.  pågick en i Sverige just då (Halmstadstudien - som också trodde de var först i världen!), blev han väldigt förvånad. Sedan dess har jag inte hört något från honom, så jag vet inte om de kom igång med sin studie eller ej.

    Enligt George M Morley, som  nog är världens främsta expert på det här med avnavling, så pågår de flesta avnavlingsstudier  för forskarnas  egen skull , på skattebetalarnas bekostnad, och barnen används förstås som försökskaniner,  utan att föräldrarna får information om vad tidigare studier redan kommit fram till, alltså att tidig avnavling är skadligt.

    Halmstadstudien presenterades i oktober 09, men hur många  inom förlossningsvården känner till vad den kom fram till då? Antagligen inte många. Den kom bl.a. fram till att sen avnavling inte ökar risken för behandlingskrävande gulsot, vilket  förlossningspersonal har trott i evigheter och därför navlat av tidigt (dock inte så tidigt som vissa sjukhus gör för att ta pH-prov), och de flesta tror det fortfarande, trots att studien presenterades  för  3 månader sedan.
  • abuelita
    BlommyNess12 skrev 2010-01-10 19:08:58 följande:
    Men varför är det på detta sätt? Jag blir helt kall inombords, detta är ju inte okej alls. Jag hade ingen aning om att tidig avnavling/klampning kunde vara farligt på något sätt, jag fick snarare intrycket av personal och barnmorskor att det kunde vara farligt att avnavla SENT, p.g.a gulsot, som kunde ge risk för hjärnskador etc..  Men om det finns forskning och bevis på att det inte är så, och att det inte finns någon form av fördel att avnavla tidigt, bara nackdelar, varför gör man det då?Att det inte talas om detta i media, för det är ju faktiskt inte riktigt klokt att det ska få pågå på detta sättet.
    Vilket sjukhus födde du på och hur  länge sen var det?  Om det var efter att riktlinjerna presenterades i oktober 08 så är det ren skandal, för då borde de ha fått vetskap om detta.
    Riktlinjerna presenterades i både Läkartidningen, Dagens Medicin, Barnmorskeförbundets hemsida, i Rapport på tv och  i många av landets dagstidningar och radiokanaler.  Jag hade informerat de flesta av dessa redaktioner, och många många fler,  som inte tog upp det.

      Det funkar inte så bra om det bara är en person som stöter på hos media, eftersom de då lätt kan tro att det bara är en galen kärring som fått en fix idé.

    Några andra tidingar som dock nappade några månader senare var Borås Tidning och Norrköpings Tidningar :

    Olika metoder för navelprov på nyfödda

    ttp://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4710491

    SÄS går emot experternas rön om avnavling (den här länken brukar inte funka här på FL. I så fall kan du söka på rubriken)

    http://www.bt.se/nyheter/boras/sas-gar-emot-experternas-ron-om-avnavling(1069931).gm
  • abuelita
    BlommyNess12 skrev 2010-01-10 19:45:52 följande:
    Sundsvalls sjukhus, den 22a oktober 2008, födde jag min son.. Vet inte om de hade fått informationen i början redan, eller under den första veckan vi var kvar på sjukhuset..Jag förstår att det måste vara svårt att få media att reagera när man står ensam, men alla i denna tråd som insett farorna borde tillsammans skriva mail till tidningar etc, så att ämnet blir lite mer belyst. Jag blir uppriktigt sagt helt förskräckt av detta, och kommer nog knåpa ihop ett mail åtminstone till våra två lokaltidningar (Sundsvalls Tidning, Dagbladet)
    Riktlinjerna presenterades den 23/10-08, alltså dagen efter att din son föddes!  Men eftersom jag hade tipsat Rapport så gick de ut med det redan den 18:e, så då BORDE förlossningspersonalen ha fått vetskap om det!!!
    Dessutom var det en Sundsvallspappa, som läste mina blogginlägg om avnavling, som enligt vad han själv berättade lyckades få alla barnmorskorna i Sundsvall att sluta med tidig avnavling. Ska se om jag hittar det han skrev i kommentar på min blogg. 

    Ja det vore kanon om fler som läst här och insett att sen avnavling är skadligt hjälper till att informera media. Jag brukar be om det då och då men under de här 2 åren jag skrivit om avnavling på FL har det nästan aldrig varit någon som svarat på de inlägg där jag bett om hjälp, så nu blev jag verkligen glad
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.