• mummy40

    Allergitråden

    hej allihopa som kämpar på i denna allergidjungel!

    Jag vill bara lägga mig ner och gråta nu.idag tog jag bort lapptestet för majs på Alex rygg,och ja,rutan var ilsket röd med skrovel i.Ska till NÄL imorgon för avläsning. men det var ju så här resultaten såg ut på sädesslag och soja i höstas...
    Under 3 dygn nu har Alex varit som en speedad duracellkanin spec nattetid + att det varit mycket mer klåda och en del eksem som ploppat upp.

    Jag har dessa dagar ätit en hel del hospitality marshsmallow=majssirap /stärkelse i,bakat på lailas gula=majsstärkelse,ätit och gett Alex uppmjukade santa maria nacho chips=majs,sempers mjölkfria risgröt innehåller majs,neocate har glukossirap i  som jag inte vet vad den baseras på men har mailat frågan till dem idag-ngn här som vet?
    Glutis pastan vi äter =majs. Något han själv ratar nu är majskrokarna vilka han ätit mycket av förut.Alltså, det är mycket som innehåller majs,så är det nu en majsallergi ,vad sjutton ska jag ersätta med???? känns som närings bristen lurar kring hörnet...
    Hur gör ni som har barn med majsallergi?jag hade precis hittat bra recept i bloggarna här,och känner nu hur jag bara rasar samman om vi får en till allergi.Men visst ,Alex mår inte bra,så NÅGOT beror det ju på ,så varför inte detta med majsen då...skall prata och få tiden för hemsaneringen imorgon också,för jag tror att han reagerar luftburet med.

  • mummy40
    Kavat skrev 2010-01-14 16:11:21 följande:
    Hej! Uhu, vad trist! Jag TROR Neocate är gjord av majs, men det är väl som med de mjölkfria, att man inte bör reagera, om man inte är superkänslig.. Men usch och fy... *kramar om* Den enda jag vet på rak arm här som har barn med majsallergi är Mama Law, om jag minns rätt. Svårt med färdiga saker då mycket innehåller majs... Det är väl risgrejerna ni får köra på då istället gissar jag. Bröd fixar man ju hembakat utan majs, men allt annat från flingor och så brukar ju vara blandningar. Friggs riskakor, lättsaltade åt vi mycket här i förra året. Det finns mjölk i fabriken, om jag minns rätt, men tror inte det var i maskinen. Puffat ris kan man göra mycket gott med. Chokladrispuffar, "falsk" maräng osv. Så ge inte upp. Det löser sig. Huvudsaken är att han blir bra. Föresten, hemsanering? Hur får man det? STOR KRAM!
    Hej,Ang hemsaneringen,så var det vår läkare som kontaktade allergikonsulenten för remiss som fö är hon som läser av lapptesterna på näl som har hand om hemsaneringen.Vad den exakk innebär vet jag inte ännu ,mer än att dom kommer hem hit och tittar över hela situationen,och ger handfast vägledning,tar kvalster prov.Ska bli intressant.
  • mummy40

    Så blev det bekräftat igår:Alexander har en kraftig majsallergi.Också.Fick träffa dietisten med en gång,men det gav inte så där väldigt mycket.Får orgran rispasta på livsmedelshänv,det var det enda,ngra recept på bröd m ris.Vi skall  även utesluta allt m majsstärkelse,maltodextrin osv 2 veckor för att se om/ hur det förbättras.hade ju varit bäst om han trots allt klarar majsstärkelse men ja,vi får se.

    stod på apoteket för att köpa vitaminer  t Alex, för att vitaminberika hemgjord gröt med-ngn som har andra tips om det förutom att berika med neocate då.,men det var inte så lätt.Av de expediten tog fram och kollade innehållet i ,så funkade ingen utifrån hans allergier nu.Alla inehåller antingen ngt m majs ,soja ,mannitol=vete ellr?,laktos ,osv.Dietisten pratade om vitaminer som prematurer får som hon skulle ta upp med läkaren.Än så är det väl ingen överhängande fara ,ammar ju än  men efter det...
    Mivitotal för barn vad tro ni om det? verkade funka när jag kollade innehållet  här på nätet.Vad ger ni för vitaminer som är utan allt?Har även mailat företaget som står bakom gimmefive vitaminerna.
    Jag mailade ju nutricia ang glukossirapen i neocate och den är majsbaserad ja...

    Detta vet ni säkert redan men jag har ju gjort tror det är miralicias kokosplättar som vi gillade skarpt,men dom har jag nu modifierat:risdryck istället för kokosmjölk,rismjöl+potatismjöl ist för majsstärkelse,och dom blev helt ok,A gillade dom o det är det viktigaste:)!

    JPL:tack för ditt tips på brödet-ska testas en dag:)!

    Jag tar tacksamt emot fler recept/tips på risbaserade bröd,kakor,tårta osv eller kan man bara byta ut mot rismjöl och potatisstärkelse i recepten med majsmjöl /majsstärkelse?

      En annan fråga:Alex bajsar  mng ggr /dag,och det luktar väldigt surt-syrligt.Blir röd i rumpan av det.kan ibland vara väldigt gult till färgen .kan det bero på allergierna,dolomoitpulvret med magnesium som framförallt jag tar, eller vad? jag ger blåbär för att han är oftare lös än hård, men det hjälper inte på honom.Vad är bra vid lösmage förutom majs som han ju nu inte kan äta?

    Det jag tänker nu är att majs visade ju inget på RAST,men starkt på lapp, vad säger att han inte likaväl kan vara allergisk mot ris??grejen är,att vi lång tid innan lapptesterna både i höstas och nu,gjorde tester hemma som alla faktiskt gav utslag.Så jag kommer att göra ett lapptest på ris här hemma snart för att få vägledning på det med.

  • mummy40
    Prince or Princess:yogurth på minutris,det låter som något för oss:hur gör ni den?
  • mummy40

    Miralicia: korkad fråga kanske ,men man kokar den som gröt först på ex risdryck eller nåt och sen mixar då?

  • mummy40

    JPLskrev:När vi körde majsfritt så bakade jag på bara bovete och rismjöl dvs utan potatismjöl. Potatismjöl är ju bara ren stärkelse så de andra två borde ha högre näringsvärde. Men variation förnöjer å andra sidan. Bovete är nyttigt och ger ett bröd som uppfattas som grövre, potatismjölet bör göra det till ett vitare bröd.


    Poängen med formarna som jag nämnde i mitt recept är att degen ska vara lös så jag tycket att jag fick högre höjd på bullarna med dem. Man kan ju göra limpa i form också såklart.


    Jag känner inte till er bakgrund men jag tänker att om barnet inte tål majs så kanske det kan vara läge att testa vetestärkelse. Tex att baka på Lailas blåa så att man inte ställer till det med tillsatserna i övriga glutenfria mjöäler.


    Kung markatta har frasbröd på bara ris och vatten. Råris vill jag minnas och bra för att få i sig mer näring. Lätta att hitta i vilken ica butik som helst. Rätt liten förpackning av genomskinlig plast.


    Av Orgrans pastaspiraler äter vi den med ris och hirs (millet på engelska) eftersom det blir bättre näringsvärde än med bara ris.


    www.allergimat.se finns det gott om produkter och deras innehåll så man kan utnyttja dem för att kolla igenom sortimentet även om man inte handlar av dem. Är kosten för enahanda är det kul att beställa från www.goodstore.se ibland för att testa lite roliga grejer.


     


    Hej JPL!


    Vår son är multiallergiker: Mjölkprotein, ägg ,alla sädesslag, soja och nu majs då.Därav undviker vi allt med vete.Jag hade fram tilll nu bakat en hel del på Lailas gula och gillade det mjölet,så nu blir det att ställa om sig igen.Jag känner att matvariationerna begränsas väldigt nu,-har du ytterligare tips om mat,recept,grötar osv tar jag tacksamt emot!

  • mummy40

    Som majs allergiker ska man undvika majsstärkelse,glukossirap på majs osv eller tänker vi fel där? Eller är det enbart ren majs som ska  undvikas,som majs mjöl och annat med majs i ,ex majskrokar,nachos, polenta etc.

  • mummy40

    hej ,detta fick jag som svar när jag mailade angående inehållet i scans klassiska bredbara leverpastej,då jag upplevt att Alex blir knepig när jag ätit den pastejen.Hade inte den minsta tanke på att druvsocker kan vara majsbaserad.... druvsocker är det ju i de flesta charkprodukter typ bacon, skinka, kassler korv  mm ., ska jag utgå ifrån att den är majsbaserad i alla de produkterna då? måste kanske maila övriga tillverkare också nu då..


    Hej Sofie!


    Du kan hitta information om innehållet i våra produkter här:


    http://www.scan.se/sitebase/scan/vara-produkter/innehall-allergi.aspx


     


    Många av pastejerna innehåller inte det som din son är allergisk mot men eftersom det finns andra produkter in samma lokaler som gör det kan vi inte garantera att spårämnen inte finns. Druvsockret i våra produkter är ofta baserat på majs. Eftersom ekologisk produktion kräver att produkten inte ska innehålla icke-ekologiska produkter måste de tillverkas i rena maskiner. Man brukar därför producera ekologiskt först på dagen när maskinen är helt ren. Vår ekologiska pastej innehåller inte heller något druvsocker så om du ska välja en av pastejerna tror jag att den är bäst.


     


    Hör gärna av dig om du har fler frågor.


     


    Med vänliga hälsningar


    Janne Nordlund

    Tror inte jag fixar att amma så mycket längre till om det är så här, vad ska jag leva på ? enbart rent kött, potats och ris-som Alexander med andra ord..Hur ska han överleva på den kosten? vilken slags vitamintillskott ska jag ge, känns som jag är på gräsen t nervsammanbrott,har dessutom aldrig nån avlastning, dagtid vardagar,Alex farföräldrar bor såååå långt bort enligt dom själva dvs 1 timmes bilfärd så dom har under det här första året varit är ca 7 ggr-bara när vi frågat om dom vill komma Tycker d e skitdåligt när dom vet hu vår situation ser ut m allt. nu fyller Alex år om en vecka-o då passade det att komma tydligen. o inte fattar dom -eller vill inte fatta nåt vad som gäller ang maten-sist satt dom o trugade på mig tårta??!! som jag naturligtvis inte tog av,vad trodde dom!!! GAAHH, nu går jag o gråter en skvätt igen...
  • mummy40

    hej, hej! har inte skrivit nåt här på ett tag känns det som.När vi fick majsallergin bekräftad så rasade jag ihop litegann,så var det Alexanders  annalkande 1-årskalas,och vad skulle man bjuda på osv.MEN!! jag provbakade och modifierade ett tårtbottenrecept ur någon av bloggarnaTACK för att dom finns alltså!!,gjorde hemgjord vaniljkräm färgade den blå,hade hallonsylt-icas ECO- i mellan, gjorde smörkräm och färgade  hälften blå,hälften gul för dekoration och hade på vindruvor o physallis.Gästerna tyckte den var god,och så gjorde jag dom goda bovetekakorna också! dom har blivit mina favoriter nu:)!

    Bild på tårtorna finns i mitt galleri om någon vill kika på hur dom blev!

    Har skrivit klart mna bilagor till vårdbidragsansökan nu med,vår kurator läste igenom den och tyckte den var bra skriven.Sen får vi väl se vad FK tycker,men jag tycker och hoppas verkligen att vi får något iallafall...Vet ju efter vad jag läst i trådarna att det är jättesvårt ,men hoppas kan man ju alltid..

  • mummy40
    Kavat skrev 2010-02-17 14:50:51 följande:
    Suck! Jag är inte förvånad. Tack för infon!
    JPL skrev 2010-02-17 08:55:57 följande:
    Probiomax innehåller citronsmak från apelsinolja så det är kanske inget för citrusallergiker. Beroende på hur känslig man är. Annars är de goda och bra och killarna gillade dem på den tiden jag fortfarande våga ge dem det. Jag prenumererar på Råd och Rön och i senaste numret var det en insändare ang att d-dropparna innehåller butylhydroxianisol. Ett konserveringsmedel som är känt för att vara allergent och kan ge humörsvängningar och hyperaktivitet hos barn. Svaret var ett urvattnat att det ju är godkänt i EU och att vi i Sverige minsann gett (A)D-droppar sedan 1973. Som om det hjälper de som har reagerat sedan dess och inte vetat om det ...

    Mmm,är precis vad jag misstänkte tidigt på Alex.Fick han D-dropparna så blev han etter värre:grinigare,och nåt så inåt missnöjd...Matas D-droppar märker jag ingenting av.Ni andra som fick dom med JPL:s goa hjälp,hur tycker ni dom är?
  • mummy40
    Kavat skrev 2010-03-04 15:53:29 följande:
    *Mumsar på hembakta vaniljkrämsbullar* Så gott! Och luktar ljuvligt. Trodde aldrig att jag skulle kunna äta något sådant igen (utan vete, havre, mjölk, ägg och soja) och tycka att det var ok, men helt klart blev det över förväntan! Dessutom improviserat eftersom jag inte sett att receptet innehöll ägg innan jag satte igång. Mums!
    Åh!! jag gick in och läste receptet,och blev sååå glad när jag läste din sista mening -tack för det,så fint att tänka oss med majsallergi, här ska bakas till helgen, hoppas hopps d funkar med rismjöl o teff, tror du jag kan byta majsstärkelsen mot potatismjöl?
  • mummy40

     Ett litet tips:På www.vitavera.se kan man köpa olika färdiga grötar om man kanske inte alltid orkar stå o koka själv eller ska bort( till bättre pris än på ekologiska barnmatsbutiken upptäckte jag),jag har köpt hirs m äpple o päron, och risgröt, dom är  ju inte fullvärdiga som dom vanliga andra köpegrötarna i affär o apotekets vad gäller näring, men man kan ju som sagt berika själv med tex althera  o olja o fruktpure eller vad man nu har.

Svar på tråden Allergitråden