• Amulett

    Allergitråden

    EL I skrev 2010-01-08 18:52:40 följande:
    ja jag hade ägg, vetemjöl, havremjölk o bacon i maten i går. hallonsylt till.i dag i biffarna hade jag köttfärs, (1) ägg, lök, havremjölk, salt och vitpeppar...inget ströbröd eller havregryn i. Åt makaroner och kokta morötter till.Både i går och i dag så åt han en macka till frukost och det är vetemjöl i det brödet. I övrigt har han inte ätit någon vete i dag. Jo föresten, gör ju välling av 7 mått nutra och 3 msk enago grötpulvet o det är ju vete i...det får han 1 gång per dag, på kvällen, någon gång kan han få en flaska på tidig morgon men varken i går morse eller i morse har han fått det...så skillnaden mellan i går och i dag är ju vetemjölen i pannkakorna och mängden ägg i maten.
    Makaronerna lär väl vara gjorda på vetemjöl, så där fick han i sig en del idag också.
  • Amulett
    Kavat skrev 2010-01-17 11:01:28 följande:
    Underarmen är känslig och tunn hud på så det är ett bra ställe. Se bara till så att han inte slickar i sig. Det var en tjej för ett tag sedan som satte mjölk i mungipan men barnet slicka det i sig, så det blev inte så bra resultat.
    Mellan skulderbladen är också huden tunn, och svårare att nå med tungan
  • Amulett
    EL I skrev 2010-01-17 18:25:30 följande:
    ja men det är ju det som är så svårt att veta. En del bara är ju "såna" (=gnälliga, behov av uppmärksamhet, extrem närhet mm) medan för andra är det ett bevis på att nåt är fel.Jag upplever vår son som väldigt GLAD i det stora hela men SÅÅÅÅÅ gnällig när det gäller att vara i famnen och att åka bil/vagn etc. Har testat att gnugga ägg på hans underarm nu som inte visar nåt (misstänkte att det inte skulle göra det heller) så ikväll fick han faktiskt pannkakor så får vi se...Tycker detta är så fruktansvärt svårt. känns som om de flesta säger "så har min också" eller "så är min med" när jag nämner nåt "symtom" så det känns som om jag inbillar mig eller är "fånig" men det känns som om det är NÅT som besvärar honom, frågan är bara vad?! Kanske är nåt helt annat än allergi..
    Jovisst brukar man få höra att "så är min också". "Skrattar" fortfarande åt minnet av när jag beskrev att det var så jobbigt att sonen kräktes så mycket. Fick höra från alla möjliga att deras barn minsann kräktes också, också sov oroligt, också skrek mycket, så att det var helt normalt. Sedan fick jag se dem sucka och torka bort en liten liten kräks ur mungipan på sin lilla sötnos. Själv torkade jag pölar på 2x2 dm eller mer från golvet ofta flera gånger/dag och bytte kläder på både mig och sonen titt som tätt ... och stod vid rinnande vatten halva natten för att han skulle kunna komma till ro i min gungande famn ...
    Lita på din instinkt och försöka att ta reda på vad som spökar, om inte annat så för att du själv ska få sinnesro. Har du tur har du letat i "onödan" och din kille börjar må bättre av sig själv, eller så hittar du förhoppningsvis problemet.
    Håller tummarna!
  • Amulett
    Kavat skrev 2010-01-20 14:16:29 följande:
    Hon är 4,5 år och har rätt bra koll själv på läget nu. Skäller på mormor när hon tar med fingrarna i hennes mat osv. Hon har ju hört mig och mormor är hopplös ibland... Fast världens bästa mormor ändå. I går var hon med sonen på öppna förskolan när jag var med på inskolningen och han hade fått skinka utan att det fanns någon innehållsförteckning! Jag skällde på henne och sa att hon inte fick ge om hon inte visste att det var ok. (Hon har absolut ingen koll på guar m.fl heller, men det är väl oftare mjölk i skinka än vete och annat. Han reagerar ju mest på ägg och sädesslagen..) Hon sa till sitt försvar : Men det såg ut som helt vanlig skinka.. Suck!Han var helstissig i går och hade klåda, men det är svårt att veta om det var från skinkan eller inte... Pust!Til saken ja. Hon ska gå 15 h/v och lilleman är 2,5 år och han hade jag inte vågat lämna på dagis än... Förmodligen kommer han att inskolas till hösten, men det blir i så fall bara 15 h/v för vi ska ha en liten till i slutet på juli. Känns toppen för då kan jag ta hem honom om det inte funkar t.ex. Men tanken är just nu iaf att han ska börja. Blir samma tider som dottern blir det då. De äter bara smörgås till soppa högst en gång i veckan på lunch och det fanns en annan kille som reagerade på ägg luftburet, så då bör det ju kunna fixas. Att man undviker ägg och smörgås-dagar alltså. Då slipper man ju värsta kontakt-risken... ? Maten ska de ju kunna fixa. Men vi får se. Han är ju betydligt känsligare än dottern... Så vi får väl se hur det funkar för henne först också innan jag ropar "hej". Å andra sidan så  har hon ju mycket annat typ E202, frukter och så som hon inte kan äta. Men eftersom hon har sådan koll själv, så tror jag aldrig att hon kommer att äta en ärta och inte ens äta på den tallriken om någon skulle lägga en ärta på den. Osynligt i maten har hon ju inte koll, men synligt, lär de inte kunna "lura" henne. Lillebror hade nog glatt stoppat i sig..
    Grattis!!!
  • Amulett
    saffe skrev 2010-01-20 17:06:06 följande:
    Grattis till en liten till! Skönt att det finns dom som kan tänka sig fler barn trots     risken för fler allergi-barn.. Jag är oxå sugen på en bebis till, va 17, egentligen skulle det väl vara jobbigare om den inte vore allergisk oxå! Då skulle man ju få sanera hemma varenda dag... Så bra att din dotter har så bra koll på vad hon inte får äta! Det underlättar ju enormt!
    Haha. Jag testar ju mjölk på dottern nu och ska till läkaren för återbesök för mjölkallergin på sonen i morgon. Gissar på pricktest och troligen provocering efter det. Ibland vet inte vad jag vill. Antingen båda allergiska eller båda "friska" känns det som. Usch så krångligt att t.ex hålla tjejens grötkastning från sonen ... Samtidigt vill man ju att båda ska må så bra som möjligt. Och då har vi ju ändå bara mjölkallergi att ta hänsyn till, så vi har det ju riktigt lugnt och skönt jämfört med många andra!
  • Amulett
    Kavat skrev 2010-01-20 20:09:09 följande:
    Tack alla! Jo, visst vågar man försöka igen. Jag hoppas och tror i mitt stilla sinne att det blir bättre med nästa. I och med att jag numera är glutenintolerant (vilket jag med största sannorlikhet varit länge utan att jag haft så mycket symptom) så tror jag att det kan spela in i sammanhanget. Vi kommer åtminstonde inte ha en nyfödd som inte tål vete eller havre. Funderar lite i banorna hur jag ska göra i övrigt. Den största gemensamma allergin för båda barnen är ägg. Maken var äggallergisk som liten, så det är inte mina gener. Hur stor risk/chans är det egentligen att nästa skulle tåla det? Funderar på om jag ska vara äggfri eller inte från början. Har ju inte ens ägg hemma och fika finns det ju ändå aldrig som jag kan äta, i stort sett, så det är väldigt enkelt för mig att undvika ägg. Lite för enkelt kanske.... Hur har/hade ni gjort?Sen gissar ju jag att det går lite fortare än 10 månader innan man kommer på ev. allergier, men jag vill verkligen ha en bebis som får vara bebis lite denna gång och inte bara ha ont. *önskar*
    Ja, det är supersvårt! Jag valde att börja med att äta som vanligt, men att reagera snabbt och ta bort om det blev minsta skrik/oro utöver lite smågnäll. Därför rök mjölken när hon fick kämpa för att bajsa. Men jag har ju bara mjölk att ta hänsyn till. Jag gjorde iaf så för att hon dels skulle få så mycket som möjligt via mig under graviditeten och dels för att i möjligaste mån ge henne så mycket som möjligt via amningen sedan, men att inte riskera att få samma sak som förut. Och, utan mjölken (vem vet hur det hade blivit med?), så har vi haft en strålande glad bebis som somnat själv och gillar att ligga i babygymmet! Otroligt!
  • Amulett

    Tjoho! Sonen hade inget utslag på pricktestet (hade det tidigare) på mjölk. Väntar på resultat av RAST (som han aldrig tagit för mjölk tidigare). Lär ju bli dags att provocera framöver gissar jag. Håller tummarna att det fungerar!{#lang_emotions_sunny}

  • Amulett
    dendär skrev 2010-01-29 12:51:32 följande:
    Hej!Jag hakar på här för att sälla mig till de som kanske har lite bättre koll än mig.Jag känner mig helt lost. Sonen har sedan introduktionen av modersmjölksersättning och välling haft väldigt mycket problem med magen, sömnen och humöret. Tydliga tecken på allergi eller överkänslighet, tolkade vi det som. I och med hans uppsvullna mage tog vi bort all gluten ur kosten vilket gav positiv reaktion, svullnaden gick ner och sömnen förbättrades. Bingo trodde vi......tills problemen började komma tillbaka, de nattliga uppvaken blev fler och fler, diarréperioder avlöste perioder av förstoppning. Ungefär där befinner vi oss nu...och jag misstänker att det kan vara så att han inte tål mjölk heller. Därför ska vi nu, fram till läkarbesöket om två veckor, försöka oss på en både gluten- och mjölkfri kost.(Eller ska vi det? Kan det ha negativ effekt på proverna?)Jag är så förvirrad av trötthet, vad sjutton ska man ge honom för mat?Finns det välling som är både gluten- och laktosfri? Eller har någon något bra recept på mättande sådan?Gröt?Vore så oerhört tacksam om någon ville hjälpa mig på rätt spår!
    Hej!

    Det vanligaste när de är små är mjölk och ägg. Glutenintolerans är inte alls lika vanligt. Dessutom riskerar ni att få felaktiga provsvar om ni tar bort gluten (tarmen läker när den slipper gluten och det ser ut som att han tål det även om han inte gör det,om jag fattat rätt).
    Mjölk kan ni däremot ta bort helt utan att det påverkar proverna.

    Sedan är det en stor skillnad mellan laktosfritt (mjölksockret (laktosen) borta, men mjölkproteinet kvar) och mjölkproteinfritt. Det är troligast att han inte tål mjölkprotein om han är under året.

    Vad händer om du struntar i gluten/veteallergi-funderingarna fram till läkarbesöket eftersom du ändå måste ge honom gluten inför ett eventuellt prov och istället kör strikt mjölkfritt?
    Det finns mjölkfri välling (EnaGo i livsmedelsaffär) och mjölkfri gröt (Sempers risgröt på apoteket och EnaGos). Sedan får du lusläsa alla innehållsförteckningar och att även du är mjölkfri om du ammar. Du hittar tips och listor på namn på mjölk i blandat min, Blå Myrans och K Kavats bloggar (finns i trådstarten i mjölkallergitrådarna).
  • Amulett
    EL I skrev 2010-01-30 21:41:11 följande:
    Gav sonen pannkakor till middag i kväll, så får vi se om han reagerar nåt under natten/morgonen. Ingen optimal tidpunkt kanske...men vi hade bråttom och det var det vi hade hemma. Tyckte han blev röd om kinderna med en gång men säkert inbillning...bara att avvakta och se om nåt syns i morgon eller om det "gått över" tills i morgon eller inte är nåt alls i morgon. Återstår att se. Ägg är nämligen det enda jag kan komma på att han inte tålHar märkts JÄTTETYDLIGT senaste dagarna att det är nåt som inte står rätt till. Han kan vara hur jäkla nöjd som helst och sen helt plötsligt får han "ett ryck" och börjar skrika och ålar sig som en ål om han är i famnen och om han är på golvet så vill han upp i famnen, så är han sådär i kanske 5-10 min och sen är han lika glad igen som han var innan I morse när han vaknade så var han missnöjd och skrek i 1 timmes tid och sen helt plötsligt var han på bra humör och sen hade han en timme av "av och på", sen var det bra flera timmar... märkligt.
    Jobbigt. Hur gammal är din kille? Hoppas ni hittar vad som spökar. Men jag kan bara säga att vi inte tror att det är något mer än mjölk för vår kille (2 år nyss fyllda) och han har ändå haft och har sådana där perioder. Kan vakna och vara tröstlös i 30 minuter innan han kommer på att det inte var så farligt att vara vaken osv. Vi har liksom inte hittat någon röd tråd i när dessa utbrott kommer, så nu har vi accepterat dem som en del av utvecklingen. En mardröm han minns, en plötslig rädsla att vi ska försvinna osv.
  • Amulett
    Mela78 skrev 2010-01-31 11:00:11 följande:
    Tack! Nu ser jag att det står med. Läste många gånger men hittade inte i innehållsförteckningen. Då ska vi ta och prova den. Tack för förklaringen. Då bör det inte vara något problem med magnesiumtillskott till dottern. Hon tål inte soja, ärtor eller bönor (eller annat i samma grupp) och får inte så mycket fullkornsprodukter eftersom hon är fortfarande under året. Ska nog inhandla Dolomitpulver att ha hemma också.
    Det går utmärkt att krossa en Kalicopos. Morteln står bredvid spisen. Tre tag med den och så häller jag ned det i nyponsoppan som han sörplar i sig med sugrör så att det mesta av kalket faktiskt följer med (eftersom det är tungt och hamnar i botten efter en stund). Har aldrig testat dolomitpulver, men eftersom du ändå har kalcipos hemma så kan du ju testa först och se hur det fungerar så har du inte lagt ut de pengarna i onödan!
Svar på tråden Allergitråden