• Tida77

    Fler med graviditetsdiabetes? Del 2

    Till er som äter flingor till frukost kan jag rekomendera Frebacos havreringar. Helt osötade och jag gillar dem.
    (har dock inte provat nu sedan jag började med insulin så jag vet inte hur jag reagerar på dem, men de är i alla fall helt osockrade)

    idag har jag ätit ett wienerbröd :(
    Fattar inte vad det tagit åt mig. Jag har ju ätit GI i många år och dricker normalt inte saft, mjölk eller läsk, äter inte sylt, frukt eller marmelad osv, men nu är det som om jag inte kan stå emot någonting jag MÅSTE äta allt sött jag bara kan komma över.
    Min sambo vaktar mig som en hök när han är hemma för han vill inte att bebisen ska må dåligt, så wienerbrödet åt jag i bilen när han inte såg...
    Fan vilken kass karaktär jag har just nu alltså, stackars unge :(

  • Tida77

    Känner igen mig i vad ni skriver. Jag går för närvarande hos:
    vanlig bm
    läkare på mvc
    bm på specmvc
    läkare på specmvc
    diabeterssköterska hos husläkarna
    bm på aurora
    Och såklart extra TUL och sånt emellanåt

    Idag har jag inte mindre än tre (!) möten. Tur jag är sjukskriven annars skulle det ju inte gå!

    Jag försökte prata med diabetesjouren (specmvc) förra veckan, men kvinnan som var läkare då fattade inte ens vad jag frågade om. Jag ville veta just vem som egentligen är min läkare och vem jag ska vända mig till med olika frågor, men hon fattade inte alls vad jag menade och svarade på något helt annat. försökte förklara flera gånger men gav upp...

    Nu är jag skittrött, har haft sammandragningar var tredje minut ända sedan i går morse, börjar allvarligt ledsna på det här nu. vill ju såklart gå så länge som möjligt, men nånstans därinne skulle jag känna att det var så skööönt om bebisen kom för tidigt så jag slipper detta. Fast ändå inte såklart...

  • Tida77

    Efter en lång sömnlös natt med sammandragningar var jag på sjukan igen igår, sex timmar tog det :(
    Förutom läkarkontroll av livmoderhalsen osv träffade jag diabetesläkare. Han tyckte mina värden var som en frisks :) trots wienerbrödet och chokladkakan och glaset med julmust jag inte kunde låta bli tidigare i veckan. Skööönt!
    Känns som om jag kan slappna av lite nu, ta mitt insulin och äta som vanligt så länge värdena inte börjar skena.

    Himla, vilken vecka är du i nu igen? Mitt sf-mått är på 30 och jag är i vecka 31...

    Måste också tipsa om ett bröd jag hittat, det heter nystart och är märkt med LCHF. Jag skulle inte äta det om jag verkligen åt lchf, men nu när jag bara försöker begränsa kolhydratintaget lite känns det perfekt. 19 gram kolhydrater på 100 gram bröd, jämfört med vit franska som innehåller ca 50 gram kolhydrater på 100 gram bröd.
    Dessutom var det fritt från mjölbehandlingsmedel, stabiliseringsmedel och annat "skit". Tyckte dessutom det var gott!

    fil till frukost funkar inte alls för mig, fick ett eftervärde på 7,9 av det:(

    Ser fram emot en förhoppningsvis lugn vecka nu, nästa läkartid är på tisdag, då ska jag ta TUL och även träffa läkare för diskussion om förlossningen och ev. igångsättning osv.

  • Tida77
    xXMaLoXx skrev 2010-01-13 14:07:19 följande:
    Nu har jag inte läst här på ett par dagar, av förklarliga skäl :D Nu är våran lilla kille född. Han kikade ut 100111 kl 02:21 på natten, efter ett lååångt dygn av pinvärkar och elände. Allt gick dock superbra, men jisses vad nära jag var att gå hem där på slutet, var ju helt färdig av alla pinvärkar. Well, man tog inget blodsocker på pyret efter förlossningen....han uppvisade inga tecken på att ha lågt socker så man ville inte besvära honom med det. De hade ju dessutom info om hur jag legat under min grav. Nu ska jag sätta mig och läsa ikapp lite :D
    grattis!
  • Tida77
    Momaloma skrev 2010-01-13 10:05:22 följande:
    Tida77 - är det sammandragningar eller förvärkar du har? Jobbigt att vara på sjukhus men allt verkar ju ha gått bra. Tänkte på detta med igångsättning, varför skulle du få det? Eller menar du om barnet ser ut att bli väldigt stort?
    Det är prematura sammandragningar jag har.

    Det är troligt att jag blir igångsatt på grund av min tidigare förlossning+ risken för ännu större barn denna gång. eftersom jag hade en ganska allvarlig komplikation där risken ökar för upprepning om barnet är stort kommer jag troligtvis inte få gå över tiden. Och jag vill inte heller, även om jag helst vill att allt kommer igång av sig själv.
    Men inget är klart ännu, det är ju inget som är aktuellt nu snart, men jag vill vara förberedd på hur läkarna tänker osv.
    Jag är väl lite hispig inför förlossnignen också, vill verkligen inte ha en upprepning!
    (jag skrev i den tidigare tråden om min förra förlossning om du vill läsa, en längre berättelse finns även i min pres.)
    himla skrev 2010-01-13 10:25:26 följande:
     Idag är jag i v. 30 +6 så det är ju ett tag kvar men samtidigt så känns det som om tiden rusar på så rätt vad det är så sitter vi med våra bebisar i famnen ! 
    Då är vi ungefär lika, då är ju inte mitt sf mått så stort ändå :)
    Var hos min syster som precis fått tvillingar igår och då blir ju inte bebislängtan mindre direkt, vill ju bara få snusa på ett dunigt litet huvud snart :) Men som sagt, jag fick mina sd redan v 22, och sedan dess har jag bara längtat tills det är dags, och även om tiden går oändligt sakta flyger veckorna ändå iväg, har knappt koll på vilken vecka jag är i för när jag precis har "lärt" mig vilken vecka det är är det dags för nästa ;)
  • Tida77
    Momaloma skrev 2010-01-15 18:27:32 följande:
    En fråga om HbA1c (långtidssockervärdet). Vet ni andra vad ni har? Jag tog ett prov precis före jul och det var på 4,1, vilket ju är bra. Jag tolkar det som att jag kan vara hyfsat lugn med att det är just vid graviditet som jag har diabetes. Iofs har jag anlag och kommer nog att utveckla typ 2 senare i livet, men just nu i alla fall.
    sist hade jag 5,3.
    Jag tror att det räknas som normalt upp till ca 5,0.
    Så lågt som 4,1 har jag aldrig haft, varken nu eller innan jag blev gravid...
  • Tida77
    Momaloma skrev 2010-01-15 22:56:47 följande:
    Tack för era svar! Tida77 - har du fått någon respons ang ditt värde? Eller är det inom normalgränsen, för så högt tycker inte jag det låter. himla - haha, har du öht nåt värde, förutom den där glykosbelastningen, som tyder på gravdiabetes? Skulle vara intressant att se vad en glykosbelastning på dig i dag skulle visa för värde.
    Jag vet faktiskt inte riktigt, det är ju lite högt vad jag förstått, men inte så högt ändå...

    Den respons jag fått på mina värden som helhet är att jag alltid ligger lite för högt. Jag mäter inte jättemycket högre efter en måltid än innan (beroende på vad jag äter förståss) men mina fastevärden och värden före måltid är höga.
    Det är väl därför som jag fått långtidsinsulin och inte måltidsinsulin. Nu har jag sänkt i princip alla mina värden 2 enheter, från 7-8 till 5-6. Jag har till och med haft så låga fastevärden som 4,5, visserligen bara två gånger, men det har jag aldrig haft förut, inte ens innan graviditeten.
  • Tida77

    Jag har nu ätit riktigt lågkolhydratkost i tre dagar och jag har aldrig mätt så låga värden:) Inte ett värde över 6, så skönt!

    TULet visade på 15% för stor bebis. Hoppas den håller sig där så det inte skenar iväg.

    Träffade ju läkare igår och pratade om igångsättning bland annat. Vi kom gemensamt fram till att i första hand sikta på att det ska komma igång av sig själv, men jag kommer inte att få gå längre än 40 veckor. Hon sa att det är ytterst ovanligt att diabetiker går över tiden, vet inte om hon menade att man sätter igång eller om det nästan alltid kommer igång av sig själv innan v 40?

    Även om jag såklart vill att det ska gå så mycket som möjligt av sig själv känns det skönt att veta att det inte blir 14 dagar längre i alla fall. Har ju varit sjukskriven för sammandragningar sendan slutet av oktober så nu längtar jag verkligen efter att lillkillen ska komma ut så jag kan få ligga sömnlös pga bebis och ammning istället för kramper i magen ;)

  • Tida77
    Sally01 skrev 2010-01-20 12:11:50 följande:
    Hej, Har precis fått diagnosen grav diabetes. Och gör nu första veckan blsr kontroller med bara kost omläggning. Är där nån som kan svaret vad man ska ligga i mellan för att slippa insulin. Vill veta om jag är på väg åt rätt håll eller vad. Tacksam för svar.
    Det verkar väldigt olika. De bedömmer ju också olika beroende på om man, som jag, har höga fastevärden, eller om man ligger bra fastande men skenar efter måltid.

    Till mig har de sagt att fastevärdena ska ligga under 6, efter måltid under 8. Men som sagt det verkar vara väldigt olika hur och när de bedömmer att man behöver insulin...
  • Tida77
    jennsans skrev 2010-01-20 13:21:59 följande:
    himla: ja jag är tacksam för att jag slapp prova på ännu mer för tidigt iaf.. kul att få lite värden o tänka efter.. det har inte jag fått veta nåt om.. har ju visserligen inte frågat heller.. men när de tittade på mina värden så ringade de ju in de som var över 7 =( men men.. längtar lite till nästa torsdag då det är dags för nästa besök =) sally01: välkomen hit.
    Som sagt, det verkar vara väldigt olika hur de gör :) I min bok har de inte ringat in några värden (tur det för hela min bok innan insulin skulle vara helt kluddig) och nu senast slängde de bara en blick i den och tycktre jag hade värden som en frisk, och jag hade ju många värden över sju, trots insulinet...
Svar på tråden Fler med graviditetsdiabetes? Del 2