Inlägg från: 2små2stora |Visa alla inlägg
  • 2små2stora

    Vi som har prematura sammandragningar

    Jag har talat om för både läkare och min BM att efter v. 32 tänker jag inte gå med på att stoppa förlossningen.
    Tror att de förstått att jag är medveten om det mesta som händer med ett prematurt barn. Men det vore bra om bebisen stannade i magen till v. 35+0 i alla fall. Då dottern ska läggas in för utredning några dagar i slutet på augusti och då kommer jag att vara i v.34+


    ~~Michael -97, Joachim -98, Johanna -07 Lillknorr BF 6/10~~
  • 2små2stora

    Bohman: Fy vad läsligt, vilken oerhörd tur ni hade.

    Kavi: vad vill du veta om v.28?
     


    ~~Michael -97, Joachim -98, Johanna -07 Lillknorr BF 6/10~~
  • 2små2stora
    Kavi81 skrev 2010-07-11 21:19:52 följande:
    Bra fråga :) Hur går det egentligen för de flesta barn som föds då? Vad händer oftast när barnet kommit ut? 'vad är de största problemen barnet möter och vilka risker finns med de problemen? Funderar oxå mycket på det här med hjärnskador, cp-skador och sådant? Och lungorna? Blindhet? Barnläkarna ger ju så generella svar... fast han som pratade med mig denna gång avslutade med att säga att om han skulle se det hela ur ett personligt åersåektiv och om det var hans fru som var i denna situation skulle han vilja att barnet stannade allra minst till v. 30! Och det tyder ju på att risken för bestående skador är ganska stor även i v. 28 eller? Har alldeles för mycket tid att t'nka som ni märker Glad
    För barn födda i v.28 så går det alldeles utmärkt. 

    När de kommer ut och har fått kortison brukar det räcka med CPAP för att hålla lungorna öppna så att de har lättare att andas.
    Vi brukar sätta små slangar/katetrar i naveln för att kunna ge vätska och ta prover utan att behöva sticka barnet så mycket.
    De får ligga i kuvös några veckor tills man kunnat sänka värmen tillräckligt för att kunna flytta över de till en värmesäng.
    Mat får de genom en sondslang genom näsan ned i magen. Det brukar ta någon vecka eller så för dem att kunna komma upp i så stora mängder mat att man kan ta bort droppet.
    Ljusbehandlas för bilirubin får de nästan alltid göra under flera dagar.

    Vissa barn kan ha svårt att hålla blodtrycket i början men det går att åtgärda med mediciner tills de stabiliserat sig eller att kissa då ger vi ofta plasma. Många behöver också få blod några gånger då de inte hunnit bygga upp sina depåer ordentligt. 

    det är sällan vi ser komplikationer hos barn födda i v.28 om de inte får någon svår infektion, det som kan ge men då är om det blir en tarminfektion eller en svår lunginflammation. 
    ~~Michael -97, Joachim -98, Johanna -07 Lillknorr BF 6/10~~
  • 2små2stora
    Kavi81 skrev 2010-07-12 11:31:44 följande:
    Hurra!! Jag får åka hem idag efter nästan 5 veckor här!! Solig
    Mätning av livmodertappen visade att den blivit över 3,5 cm!! Otroligt! Känns helt fantastiskt! Är dessutom i v 26+2 idag så om det skulle hända något kan de ta emot barnet här och det betyder att jag bara har ca 5-10 min bilväg till sjukhuset!
    Så sängläge ger tydligen resultat, nu gäller det bara att hålla sig i sängen därhemma oxå, det är ju lätt att man går upp för att hämta det och det när man hemma. Men får komma på kontroll varannan vecka s¨det känns skönt att de har koll. Och så får jag med en burk bricanyl hem!
    Vad härligt
    Det är ju längre än vad jag hade i v. 24 jag ska på kontroll i morgon och då se hur det står till med min tapp.
    ~~Michael -97, Joachim -98, Johanna -07 Lillknorr BF 6/10~~
  • 2små2stora
    Kavi81 skrev 2010-07-12 13:55:23 följande:

    Ja det känns verkligen super att få komma hem med hela tappen i behåll Glad

    3usfrön: hoppas det går bra för dig ppå kontrollen imorgon, att tappen är lång och sluten och att bebis växer och mår bra.


    Gjorde tillväxtultraljud oxå idag, bebisen väger ca 950 gram, läkaren sa att det var lite lite (är i v 26++3) men förra gången vägde barnet ca 850 gram i samma vecka och det tyckte de i Uppsala var helt normalt för de sa iaf inget om att det skulle vara för lite. Någon som vet vad bebisar i denna vecka "ska" väga?


    Tycker att det låter rätt normalt jag. De brukar ligga runt kilot i v. 26-27
    ~~Michael -97, Joachim -98, Johanna -07 Lillknorr BF 6/10~~
  • 2små2stora

    27+5 idag och viktuppskattningen blev 950g.
    Tappen är mjuk men drygt 3.5


    ~~Michael -97, Joachim -98, Johanna -07 Lillknorr BF 6/10~~
  • 2små2stora
    Kavi81 skrev 2010-07-13 15:52:27 följande:
    Härligt! Grattis!
    Då har vi lika lång tapp och lika stora bebisar Glad
    Vad betyder det egentligen att tappen är mjuk? Min läkare sa oxå nåt om det och att den var "bakåtlutande".

    Det är så underbart att vara hemma med min lilla familj igen! Men oxå lite påfrestande eftersom det inte bli mycket vila, sonen klänger på mig hela tiden och sd ökar ochj så lär man ju upp och äta alla  måltider och hämta det och det... Men det blir kanske bättre om ett par dagar när alla vant sig vid att jag är hemma! Nu får vi dessutom besök hela tiden och då lär man ju sitta uppe och vara trevlig...

    3Busfrön: hur mycket har de sagt åt dig att vila? Ligga några timmar om dagen eller ligga hela tiden?

    PennyJenny: hur går det för dig? Har du fått veta något mer eller är det bara vänta som gäller nu? Hur ofta kollar de cerklaget? kämpa på med liggandet {#emotions_dlg.flower}
    Jag behöver inte ligga alls utan ska vila. Så jag sitter i min poäng fåtölj med benen i högläge. Får göra sånt som inte triggar SD allt för mycket. 

    Har man fött barn tidigare så blir den sällan lika hård igen, fast med J så var den inte så mjuk som nu. 
    Din bebis är lite större än min eftersom du ligger en vecka efter mig 
    ~~Michael -97, Joachim -98, Johanna -07 Lillknorr BF 6/10~~
  • 2små2stora
    Bohman: Grattis på födelsedagen {#emotions_dlg.flower}

    PennyJenny: Grattis till 24 veckorGravid

    Jag hade massor med SD i går, dock har nu bebisen lagt sig med huvudet ned igen Men han är tillväxhämmad med -22%
    ~~Michael -97, Joachim -98, Johanna -07 Lillknorr BF 6/10~~
  • 2små2stora
    Kavi81 skrev 2010-07-15 14:52:08 följande:
    Har haft en ganska lugn natt, inte mycket sd alls. Och sonen sov i sin säng i ett sträck till klockan 6 i morse innan han fick lyftas över till oss, rekord sedan ett oar veckor! Glad

    Mer sd nu, har tagit bricanyl men magen ganska spänd hela tiden... är alltså en sån dag idag Rynkar på näsan längtar tills den tar slut och hoppas på en bättre imorgon.

    Måste bara fråga en försäringskassefråga. Min man har vabbat hela tiden jag varit sjukskriven och det har funkat, men idag fick han ett brev där han fått avslag på vabben from slutet av juni med motiveringen att hans arbetsgivare uppgett att han inte skulle jobba då utan ha semester. Men han meddelade sin arbetsgivare redan i våras att han skulle ha sin semster senare i höst då vi planerat en resa och visst måste man väl få ta ut sin semester när man vill? Man borde väl inte behöva ändra på det för at något sånt här inträffar, det är ju inte direkt så att man planerar att bli sängliggandes under sin graviditet. Eller måste man ta ut innestående semester om man har det innan man får nyttja vab-dagarna om ordinarie vårdnadshavare är sjuksriven (dvs jag för vi har inte vår son på dagis)? Någon som vet något om detta?
    Man ska inte behöva ta ut innestående semester.

    Jag planerar att ta ut min semester från v. 36 efter det får man inte vara sjukskriven för SD.

    Jag har också mycket SD idag   Jag hoppas att min lilla stannar till v. 34 i allafall då han ligger på -22% i vikt och den som säger att SD inte påverkar ska få med mig att göra. Hade samma problem med J och hon låg också på -20%. Annars så är risken att denna har hjärtfel trots att det inte visat något på UL.
    ~~Michael -97, Joachim -98, Johanna -07 Lillknorr BF 6/10~~
Svar på tråden Vi som har prematura sammandragningar