Inlägg från: pepparmynta |Visa alla inlägg
  • pepparmynta

    Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12

    Jag känner igen mig här. Även jag har massor av dubbelslag. Inte sällan ett dubbelslag efter varje två normala slag. Ibland ett dubbelslag mellan varje normalt slag. Vid större ansträngning så försvinner dock dubbelslagen. Och jag har också perioder varje dag utan dubbelslag. Enligt undersökningarna jag varit igenom (24-timmars ekg, ultraljud, arbetsbelastnings-ekg) skall det dock vara ofarligt. Sista 24-timmars visade på att jag hade 16% dubbelslag under det dygnet (vilket var en dag med "få" dubbelslag).

    Jag håller lite koll på hjärtat med hjälp av en liten ekg som jag köpte för några år sedan. Det är en liten handhållen sak som mäter ekg:n genom att man håller tummarna mot ett par sensorer. Resultatet blir en 15-sekunders ekg-kurva som man kan plocka in i datorn och titta på och skriva ut. För mig har det varit värdefullt eftersom jag inte nödvändigtvis haft dubbelslag just när jag gjort ekg hos läkaren. Att då kunna dra fram dessa utskrifter har gjort det lättare att få en vettig diskussion. Vissa läkare är annars väldigt snabba med att vifta bort dubbelslagen med en anmärkning om att alla har dubbelslag lite då och då (trots att man precis talat om för dem att man ibland har dem i vartannat slag vilket definitivt inte är lika vanligt). 

    Kanske inget för hypokondriker eller de som får ångest så fort hjärtat slår ett litet dubbelslag. Då blir det kanske bara värre av att stirra på ekg-kurvor.

  • pepparmynta

    Den lilla ekg jag har är ganska liten - som min smartphone ungefär, fast något bredare. Den går på batterier. Min modell från DailyCare heter ReadMyHearth 2. Jag köpte den för några år sedan för 170 euro på någon nätbutik. Skulle jag köpte en idag, så skulle jag överväga en modell från omron som har lite större anläggningsyta på sensorerna och där ena sensorn sitter längs med kanten. Anledningen till det är att en del personer jag mätt på inte får så bra signal genom tummarna. Då är det bra att kunna mäta på andra ställen på kroppen i stället. Så länge som man har en punkt om var sin sida om hjärtat (höger/vänster) så mäter man samma signal. Det finns också modeller som analyserar din kurva en del och talar om t ex att du har ventrikulära extraslag eller förmaksflimmer eller något annat. Min modell visar i princip bara kurvan och man måste dessutom ladda över mätningarna till en dator innan man kan se kurvan De bättre modellerna har en display direkt på dosan.

    Med min dosa följde det med ett program som man laddar över mätningarna till. Där kan man spara dem (under olika användarnamn, om man vill). Den gör fina utskrifter som läkarna direkt förstår när de ser dem.

    Jag vill minnas att det var *väldigt* stor prisskillnad på samma modell från en nätbutik till en annan. Så lägg lite tid på att kolla runt. 

  • pepparmynta

    Linda71: Efter ett dubbelslag blir det gärna mer blod i hjärtat i nästa normala slag (dels pga att det blir en längre paus innan slaget och dels för att extraslaget är dåligt på att få ut allt blod). Och med mer blod i hjärtat så känns slaget mer. Så jag vill mena att det inte är dubbelslaget i sig som känns så hårt, utan slaget efter.

    Och de flesta dubbelslag är ofarliga. Men känner man sig orolig så tycker jag att man borde be om ett ekg på vårdcentralen. Det är en snabb och billig undersökning, så det tror jag att de ställer upp på utan att man behöver tjata. Och även om man inte lyckas fånga ett dubbelslag i en sådan mätning, så är det aldrig fel att få verifierat att det slår som det skall i normaldrift, så att säga.

  • pepparmynta

    Jag har över 10.000 extraslag om dagen. Och jag känner dem. Mest besvärligt är det när man skall somna eftersom slagen håller en vaken. Jag känner mig också lite trött ibland. Kanske för att jag faller ner i puls när jag har extraslag. Ibland har jag kanske bara 40 riktiga slag på en minut (och kanske 20 VES).

    Jag har experimenterat en del för att se om jag kan få ner antalet dubbelslag, men det har inte gått så bra. Att få dem att öka är lätt (alkohol, kaffe, socker, ...) Men att få dem att minska är som sagt svårare.

    Jag känner däremot ingen direkt ångest över hjärtrytmen. Man kan ju faktiskt leva med förmaksflimmer - då har man ju inga riktiga slag alls. Jag har själv fått prova på det i ett halvår. Blev av med det i en s.k. elkonvertering. Men ett halvår senare så började dubbelslagen.  
     

  • pepparmynta

    Kanye: Jag har blivit utredd (ultraljud, 24-timmars-ekg och arbetsbelastnings-ekg). Slutsatsen är att rytmstörningen är ofarlig. Blir det värre kan ablation eventuellt vara en möjlighet.

    Är det någon som provat att lägga om kosten och fått en förbättring? 

  • pepparmynta

    Ibland kan jag känna mig matt och/eller yr när jag har es. Men det är nog för att pulsen blir låg. För en del stiger i stället pulsen med es.

    Jag kan ibland känna ett enstaka slag extra mycket. Oftast känns det dock lite oroligt i bröstet vid es, ibland en aning stressande - som om man har hjärtat i halsgropen. Kanske blir man lite mer avtrubbad när man har väldigt många es, så att man inte tänker på det lika mycket? 

    Jag motionerar och känner mig ganska frisk i övrigt. Dock har jag försökt dra ner på vardagsstressen. Mindre jobb, ordentligt med sömn och ingen press på fritidsprojekten.

  • pepparmynta

    Jag hade ves på mitt arbets-ekg. Innan jag klev på cykeln hade jag ett ves mellan vartannat slag. Under cyklingen så försvann dem. Och sedan, när jag fick ligga ner och hämta mig igen, så kom dubbelslagen tillbaka. Allt medans jag var uppkopplad på ekg:n. Och efter att läkaren skrivit sina antckningar, som en sköterska sedan renskrivit och skickat till VC och min läkare där filtrerat deras utlåtande (oerhört ineffektiv process, det här), fick jag till sist (ca tre veckor senare) ett brev hem med ett kort besked om att provet var "normalt". Jag antar att de menar "ofarligt".  Jag önskar att de kunde tänka sig lite för innan de formulerar sig.

    Hursomhelst, min uppfattning av arbetsekg:n är att det handlar om att se om symptomen blir sämre under belastning. Det är i så fall inte så bra. Så i mitt fall blev det ju i vart fall väldigt tydligt att symptomen blev bättre under belastning. Och har man bara ves ibland och ett arbetsekg inte provocerar fram dem, så är nog det också bra. Ett hjärta som inte är helt friskt skulle nog fått problem under beslastningen, men ett hjärta som klarar det fint trots att man cyklar tills man stupar borde - närmast per definition - vara ganska friskt. Men nu är jag förstås ingen läkare. 

  • pepparmynta

    Jag har också erfarenhet av att dubbelslagen kan bli fler efter en måltid. Jag ser också ett samband med magnesium. Om jag tar för mycket magnesiumtillskott så ökar mina dubbelslag (tar jag för lite får jag ont i ryggen och kan bara sova tre timmar åt gången). En annan orsak till VES kan vara att sköldkörten börjar bli lite överaktiv. Det är något som borde ha kollats med blodprov om ni sökt läkare för VES, men det kan vara bra att verifiera att det har kollats. Och även om det har kollats kan det vara bra att förhöra sig om hur värdet på TSH ligger och vad normalintervallet är (det är olika för olika labb).  Ligger man i underkant på "normalintervallet" OCH har symptom så kan det vara läge att gå vidare (lågt TSH = hög sköldkörtelaktivitet). Tyvärr så blandar dock många läkare ihop blodprovet och diagnosen (blodprovet är bara ett verktyg för att ställa en diagnos - inte en färdig diagnos).

  • pepparmynta

    Jag tittade in på amazon i uk. Den handhållna ekg som jag har heter "Davita Cardio24 Mobile ECG" där. Men den kostar nästan 200 pund. Jag köpte min från faviriteplus dot com (de har klistrat sin adress på lådan som jag har kvar). Men det var för ett antal år sedan. Omrons modeller ligger på runt 300 pund på amazon. Lite i mesta laget kanske. Jag hade förväntat mig nyare, bättre och billigare modeller nu. Men det ser ut som om det är samma modeller och samma eller dyrare priser. Jag önskar att vårdcentralerna hade sådana här som de kunde låna ut.

    Jag köpte för övrigt ytterligare en pryl i veckan. En oximeter (Contec CMS50E). Den jag köpte kan man ha på fingret medan man sover och sedan tanka in en log med puls och syremättnad på en PC. Ännu har jag dock bara hunnit göra små korta mätningar. Detta är ingen ekg, men man får en fin pulskurva. Så det kan nog gå att hitta dubbelslag ändå.

  • pepparmynta

    Jag tänkte bara säga att jag provat att logga en hel natt med oximetern jag nämnde tidigare. Det resultat man får ut är bara en linje över pulsen och blodets syremättnad. Dvs, inte den linje över blodfödet som man ser i displayen när man mäter live. Så man kan inte se dubbelslagen i en sådan logg.

Svar på tråden Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12