Inlägg från: Med två små |Visa alla inlägg
  • Med två små

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Hej! Jag testade positivt i går, men jag vågar inte riktigt ta ut någon glädje i förskott eftersom jag har haft två missfall i rad innan dess. Har två tjejer födda 07 och 03 sen tidigare, och om allt faktiskt skulle gå vägen så får de ett småsyskon i slutet av juli!


    Har försökt få låna en Navigator på sjukhuset men alla var utlånade tråkigt nog. Mitt blodsocker har fått en helt ny idé om hur det ska bete sig och vill bara vara högt hela tiden. Som jag minns det från mina tidigare lyckade graviditeter hade jag problem med lågt blodsocker men nu är det alltså tvärtom. Vet inte riktigt vad jag ska göra åt det, och därför tänkte jag fråga om ni har några tips? Jag har pump och funderar på att höja basalen men är samtidigt rädd för att få en massa låga värden med rekyler.


     


     

  • Med två små
    Tack så hemskt mycket för alla grattis! Jag känner mig fortfarande väldigt gravid och hoppas att det är ett bra tecken. Det här är femte gången jag är gravid men första gången som jag har ömma bröst ;)
    Boomie skrev 2010-11-23 12:48:05 följande:
    Med två små - grattis till plusset! Om jag vore du skulle jag nog ringa till min diabetesläkare och fråga om råd. Själv hade jag nog höjt Lantusen/basalen lite om det är så att du ligger högt hela tiden. Men bs brukar ju oftast vara väldigt hoppigt och ologiskt i början av graviditeten, så har det varit för  mig båda gångerna. Hur högt ligger du förresten?
    Det blev lite bättre igår så från förmiddagen och framåt har jag legat helt ok - mellan 4 och 10. Men dygnet före dess hade jag 13 på natten och 15 på eftermiddagen och det kändes inget vidare. Jag höjde basalen lite försiktigt och det verkar funka än så länge!

    Åååå, om jag har tur och allt går bra blir det bf 31 juli. Vore himla kul med en sommarbebis efter vintertjejerna!
  • Med två små
    Minifer skrev 2010-11-23 18:34:33 följande:
    Men hur kunde Jag missa det inlägget? Supergrattis! Ihhhh vad kul! :)
    Ja, det tog ju lite tid men hoppas att det går hela vägen den här gången. Tredje försöket efter mitt missfall tog sig!
  • Med två små
    harvärldensunderbarastefamilj skrev 2010-11-25 21:17:07 följande:
    emmisen- håller verkligen med, tycker det e skit just nu (förlåt att jag e nego) var o tog nytt Hba1c idag o det hade gått upp fr 4,8 till 5,6....jisses säger jag bara. Sen kom jag på undrar om det kan påverka att jag just innan haft världesn känning o grävt med fingrarna på både banan o chokladbit?! Sen kom nästa tanke visst e det snittvärdet på ca tre mån som det skall visa? Skulle iofs kunna förstå höjning men inte så mkt!! Nej fy bidde depdat idag o jag som var så glad för bs låg super hela natten o har legat toppen i snart två v dagtid med några pissnätter iofs men inte mer.  

    Vad konstigt att det hade gått upp så mycket - det kanske var bananen och chokladen ändå? När man tar HbA1c så ofta som under graviditeten brukar det ju inte bli så jättestora skillnader. Men å andra sidan - 5,6 är väl ingen katastrof på något sätt?


    Själv ska jag till diabetessköterskan i morgon och kolla mitt Hba1c - är lite nervös faktiskt. Innan jag fick pump låg jag alltid på runt 4,8 men sen jag fick pumpen i januari har jag legat mellan 5,3 och 5,7. Höjde iofs basalen rejält i augusti så det borde ju avspegla sig på Hba1c nu.

  • Med två små
    harvärldensunderbarastefamilj skrev 2010-11-26 20:05:22 följande:
    hej tjejer, tack för pepping ni e så söta =) o visst 5,6 e inte katastrof men ändå. Enligt min bs mätare när jag kikar på medel o räknar utifrån det så borde jag ligga på ca 4,8 o det har stämt hitentills. Skall faktiskt kolla på måndag om jag kan få ta om det iaf tror jag. Känns iaf bra att jag har legat toppen i två dygn nu. Så det e "bara" o kämpa vidare. Var hos frissan idag med så nu känner jag mig lite finare med ;)

    med två små- hur gick det idag?

    emmisen- håller med o spec nu under grav tycker jag man påverkas mer än någonsin. E ju liksom ett liiv som man kan sabba (o då inte "bara" mitt)  Hoppas du har legat ok idag!

    kram på er allihopa o ha en underbar fredagskväll
    Ja, det är väl inte fel att kolla igen i så fall? Jag hade i alla fall det sämsta Hba1c-värdet som jag haft på flera år - 5,8 men då har jag haft maginfluensa och sen förkylning de två veckorna innan jag testade positivt. Är annars väldigt nöjd med mina värden - har legat  lite lågt men ganska bra idag, runt 4 - 5, så det borde fixa sig till nästa gång jag kollar. Och det känns som att bs är lite stabilare nu än de första dagarna - det hoppar inte runt lika mycket.
  • Med två små
    Maddie72 skrev 2010-11-27 09:10:58 följande:
    Håller med Emmisen. 5,6 i HbA1c är bra. Jag för min del förstår inte varför man ska pressa sig ännu mer. Min diabetesläkare sa att 5,6 var helt ok. Det var mitt sista värde innan förlossning. Min Elsa mår helt utmärkt. Det som jag kan se skillnad från mina två graviditeter: Den första låg jag som bäst på 5,0 - När Oskar föddes vägde han 4770 g 56 cm lång. Jag hoppade i blodsockret väldigt, mkt lågt och så rekyler. TUL låg på slutet på 25 %Denna senast graviditet med Elsa låg jag mer jämt i blodsocker. Inte mkt känningar osv. Hon vägde 3720 g 52 cm lång. TUL 0,8 %. Tillägga kan jag ju också att jag duttade mer med smådoser insulin under den första grav än med andra där jag hade en grunddos som fungerade mkt bra och jag behövde inte ta extra många gånger.

    Sen kan man ju diskutera om hur och vad som påverkar en under graviditeten. Jag tror ärligt talat inte att läkarna och vetenskapen har alla svaren. Långt ifrån. Det är nog som med allt annat. Olika saker påverkar oss på olika sätt, det är ju så individuellt vad som fungerar för olika människor.
    Oj, vad intressant. Vid mina två tidigare graviditeter har jag haft HbA1c mellan 4,3 och 4,9 ungefär men då hade jag en hel del toppar och dalar och mina barn har vägt  4 170 respektive 4 330 gram. Misstänker också att det kan vara bättre att ligga jämnt snarare än extremlågt!
  • Med två små
    Minifer skrev 2010-11-29 17:28:17 följande:
    Waaah! TUL idag. Förra gången låg hon på -3% idag fyra veckor senare ligger hon på +27%!! Är i 36+4 och hon är beräknad till 3511g, agrgh! Inte bra alls! Har inte varit ngt större fel på mina värden heller. Så verkar bli igångsatt i början av nästa v. Om det inte börjar tidigare, hon är fixerad och jag är mjuk och öppen 2 cm. Gulp!

    Jag hade också väldigt konstiga skillnader på TUL i min senaste graviditet. I vecka 35 eller om det var 36 låg jag plötsligt på något liknande det där med +27% och det var tal om igångsättning redan veckan efter. Men nästa vecka när jag skulle göra nästa TUL (med BB-väskan packad) visade mätningen totalt tvärtom och bebisen skattades till att väga lite drygt 3 000 gram i v 40+0. Vid sista tillväxtultraljudet  sa de att hon förmodligen skulle väga 3 600 vid fullgången tid men så föddes hon två dagar efter det och vägde 4 330 - så egentligen stämde inte någon mätningarna särskilt bra.


    Antingen har det väl plötsligt dragit iväg, det kan ju gå fort, eller också har det att göra med att mätningarna inte är hundraprocentigt korrekta? ;) Håller tummarna för att det blir en bra förlossning när den än blir i alla fall!


     


     


     

  • Med två små
    harvärldensunderbarastefamilj skrev 2010-12-01 17:25:25 följande:
    eeska- gjorde du helt rätt i, hoppas läkarn hörde av sig sen i em o att du känner dig lite bättre nu!!

    måste bara kolla om ni vet, e det vanligt att diabetiker sätts igång tidigare eller e det mer vanligt att man går tiden ut`?
    Vet inte exakt hur det är för andra men jag blev igångsatt på bf med första (fast jag var inte tvungen, jag kunde ha sagt att jag ville vänta) och andra behagade komma ut av sig självt en vecka före bf. 
  • Med två små
    na96gen skrev 2010-12-01 19:55:36 följande:
    Vi skall dit imorgon, så pirrigt Skrattande
    hoppas samtidigt på att de ev vill säga vad vi väntar så det är dubbelt pirrigt och spännande

    Lycka till!


     

  • Med två små

    na96gen: Vad kul att det gick så bra, måste vara härligt att ha en fotomodell i magen ;). Mina barn gömde huvudet på de UL där jag kunde fått en bild så det gick inget vidare, hehe.


    Johjo: Välkommen hit! Låter jobbigt med så svängigt blodsocker, vet att jag hade liknande ibland under förra graviditeten. Det är så svårt att komma tillbaka i balans när det väl har börjat hoppa mycket. Kan du inte få låna en Navigator eller nåt så att du kan komma in i rytmen igen?


    Själv har jag tydligen kommit till punkten där sockret börjar dippa rejält nu. Är i v 5+4 i dag och har legat väldigt lågt, mellan 2,8 och 4,0 större delen av dagen. Får visst inga rekyler alls just nu, bara jättelågt blodsocker om jag inte äter hela tiden, Kanske blir att jag får sänka basalen eller vad tror ni?


     

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare