Inlägg från: helena76 |Visa alla inlägg
  • helena76

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Hej alla gravida!

    Jag heter Maria och är diabetiker, men INTE gravid...än! Har en dotter på 2.5 år och vill nu gärna bli gravid igen, MEN...mitt b-gluc är inte bra! Det hoppar och står i, Senaste HbA1c var 6,7 %  men med tanke på hur det hoppar så är jag absolut inte nöjd! Har sedan ca 1,5 år tillbaka börjat med insulinpump och mycket har blivit bättre med den, men jag kämpar fortfarande! Börjar bli riktigt trött på det här och ibland undrar jag på om jag ska ge upp! Orkar inte kämpa mer....men så vill jag ju så gärna ha en bebbe igen! Tufft!
    Tänkte höra med er här på tråden om det finns ngn som också haft jobbigt att få ordning på sitt b-gluc? Hur hade ni det och vad fick allt att ordna sig?

    Vad hade ni i HbA1c då ni blev gravida?

    Tacksam för tips! Mvh Maria

  • helena76

    Tack ebyl och Maddie72: som ni säger är det väl bara att VERKLIGEN ge järnet och kämpa! men...oj vad det är slitsamt! Känns skönt att det är flera som haft liknande problem, men blivit gravida och allt har gått bra ändå!!! Man har enorma krav på sig själv, tyvärr många gånger hårdare krav än nödvändigt... Tack för svar! Det lugnar mig något i allafall! ;) Lycka till med era graviditeter nu! Jag kikar in av och till...förhoppningsvis kan jag ansluta mig till tråden som gravid inom en inte alltför lång framtid!? vem vet... ;) Kram

  • helena76

    Vilda tiger: Britt? På östra spec-mvc? Då  måste det vara hon jag gick hos när jag var gravid-07?! Vad kul,då är hon kvar alltså... Tyckte det var bra att gå hos henne nämligen... ;) Hoppas förlossningen sätter igång för dig! Lycka till!

    Kim86: Jobbigt med lågt och rekyler på det! Förstår vad du pratar om när du säger att du är TRÖTTTTT! Har själv brottats med svajjigt b-gluc i några år nu och den tröttheten man får efter ett rejält lågt blodsocker är inte att leka med! Hoppas det lugnar ner sig för dig!

    Vill också säga som flera av er mammor sagt redan! Ni är inte sämre mammor för att ni inte klarar amma! Om man har det jobbigt med amningen är mitt råd att släppa det,  ge ersättning och få bort en stor "sten" från hjärtat!

  • helena76

    maddie72: Mitt tips är väl att försöka ha "lite is i magen" och "dutta" insulin med typ 1-max 2 enh/gång. Jag ger mig 2 enh extra om b-gluc ligger på typ 12-15 eller över och bara 1 enh om jag ligger under det, ffa om det ligger högre före måltid. Det har hjälpt mig mkt nu då jag försöker få HbA1c bättre inför ny graviditet. Hade också mkt svajjigt b-gluc med det har stabiliserat sig mkt just efter att jag "duttat" med bara någon/några enheter/gång, dessutom har jag "fått lära mig" att jag gav mig för höga doser insulin till måltider och att det då gav mig problem i form av dalar och toppar! Inte lätt det där att få b-gluc perfekt! Lycka till!

  • helena76

    Hej alla! Måste bara säga att jag är sååå glaaad för jag har äntligen lyckats få mitt HbA1c på 6.0%, så nu kan vi äntligen börja arbeta för bebbe nr2! ;) Kram o hoppas vi snart ses här på tråden igen....Skrattande

  • helena76

    Ja visst är det konstigt hur mkt lättare det är att "kämpa-för-ngn-annan"...när det gäller b-gluc osv... Får bara hoppas att det "går vägen" med resten också! Lycka till alla med allt "slit"! Trevlig och solig sommar nu...Vi ses! ;) 

  • helena76

    Hej alla! Nu ansluter ytterligare en gravid till erat forum!! Jag har PRECIS plussat och inte ens berättat det för ngn ännu...så ni är de första som får veta! ;)  Är fortfarande i chock-fasen och kan inte fatta att jag än en gång gett mig in i kampen med graviditet och blodsocker-kontroller! Men....oj! så glad jag är! Vill berätta redan nu, fastän jag trol inte är längre gången än 3-4 veckor!? ;) Är diabetiker sedan 20 år tillbaka och blev mamma till en dotter, Thilda, december-07. Hon är 2,5 år nu och så där lagomt trotsig! Min älskling nr 1 så klart! ;)
    Mitt b-gluc började svajja direkt då jag blev gravid nu! Fattade inte då att jag vad gravid, men nu förstår jag att det var det som orsakade den plötsliga svajjigheten... Har ni andra också upplevt starten på graviditeten så? Kommer ihåg att förra graviditeten var jobbig första 20 veckorna och att det därefter lugnade ner sig avsevärt..

    Lite nervös inför att meddela jobbet om min grav (har ett jobb där jag måste berätta tidigt pga miljöfaktorer som jag inte ska vistas vid/i) och lte nervös inför att kontakta spec MVC! Vad konstigt det känns! ;)

    På återseende!

  • helena76

    Hej alla! Nu har jag varit på mitt allra första besök på spec-MVC och nu börjar jag faktiskt förstå att jag är gravid! (att man ska va så trög!?) ;) Min BF är 22 april och jag ska nu va i v 7, har alltså en stund kvar.... ;) Mitt HbA1c var 6,2%, ganska ok även om det absolut ska bli bättre! Hade faktiskt nästan identiska utgångsvärden som med min dotter.... känns ok. Detta är min första grav med insulin-pump och det ska bli spännande att se om jag tycker det är lättare eller svårare att följa med i alla justeringar med pumpen, jämfört m sprutor! Mår än så länge ok, lite illamående ibland som kommer över mig, men vet inte om det beror på mitt svajjiga b-gluc eller på graviditeten?! Var inte alls illamående med min första. Oj! Tiden rusar! Ska jobba kvällen idag och måste få i mig lite lunch innan jag åker. Ha det bra alla, vi ses!

  • helena76

    Kim: Grattis, grattis!!! Var på "team-träff" idag och de gick igenom mina b-gluc-värden bl.a De tycker att jag pressar mig för mkt, måste försöka lugna mig lite och inte sträva efter för låga värden. HbA1c på ca 5 är ju mitt mål och min barnmorska visade mig faktiskt en intressant sida där det stod att för att få ett HbA1c på 5 krävs det ett genomsnittligt b-gluc på 7-8mmol! Blev överraskad...har själv alltid trott att man ska ligga på ca 4-5 i genomsnitt för att få det!? Visar väl bara hur dålig man är på matte! ;) Ni som har HbA1c på 4-5...har ni väldigt svajjigt b-gluc och känningar och rekyler...eller? Mår annars ok. Lite illamående i vågor...men inget konstant och det tackar jag för! ;) Det konstiga är att folk runt mig, även de jag inte känner nära, redan har sett att jag är gravid!? Senast idag var det en granne som frågade rätt ut om jag var gravid! ;) Jag menar...jag är bara 2 månader gången...hur tydligt kan det synas?!? Hur tidigt syntes det på er andra som väntar nr 2? Själv känner man sig mest svullen och små-fet just nu och har lite svårare att hålla in magen...typ! ,) Sköt om er och kämpa på alla!

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare