• Eddoo

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Hej allihop!

    Har typ 1-diabetes och är gravid med mitt andra barn. Jag är i vecka 8+5 och har just ringt specialistmödravården. Tyvärr gick kommunikationen halvbra, även om det var en trevlig person jag pratade med.

    Jag kommer att gå på inskrivning med barnmorska i nästa vecka, vilket skulle ta 1-1,5 timme. Veckan efter skulle jag vara där hela förmiddagen och träffa kk-läkare, diabetesläkare och dietist. Det jag själv är intresserad av just nu är att få göra VUL. Vad tror ni, det kommer väl inte att göras på inskrivningen? Det görs väl av läkare? Jag kommer att gå i Lund, är det någon annan som gör det och kan uttala sig utifrån det? Jag frågade två gånger när jag ringde men fick inget riktigt svar, därav mitt uttalande om kommunikationen ovan.

    Jag är gärna med i tråden och bidrar med tips och annat, tänkte inte bara ställa frågor fortsättningsvis... Skrattande

  • Eddoo
    3 barns mor skrev 2011-03-28 15:13:41 följande:
    hej läser här varje dag men är för lat att skriva. är inlagd vattnet gick igår är idag i vecka 31+5 börjat blöda lite. så mindre roligt . så vi får se vad som händer
    Vad jobbigt. Men skönt att du är inlagd, så att de har koll och kan göra det bästa av situationen.
  • Eddoo
    Frankofilen skrev 2011-03-29 14:52:57 följande:
    Var och gjorde Cub-test idag. Risken när man är 37 år ligger på 1/170 och jag fick ett resultat på 1/5589 vilket känns skönt.

    Jag blev också framflyttad en vecka vilket innebär att jag går in i v. 15 på lördag.

    Det bästa av allt var att se att det fanns en krabat där inne, att den rörde på sig och verkade må bra.

     
    Grattis!!!
    Hade du gjort något VUL innan?

    Jag måste fråga igen: när har ni fått göra ert första UL? Någon som går i Lund och som vet hur det är där? Jag har erfarenhet av ofrivillig barnlöshet, missfall och en jobbig graviditet med blödningar, så jag har svårt att tro att jag verkligen är gravid.
  • Eddoo
    Frankofilen skrev 2011-04-02 14:05:43 följande:
    De skriver inte in dig utan att kontrollera att du har ett levande (Viabelt) foster. Så det tror jag definitivt att de gör. Dessutom vill du få en uppfattning om vilken vecka + dag du är i.
    Jag går också i Lund!  
    Har träffat en läkare hittills där uppe som jag bad att slippa träffa igen. Så jag vet egentligen inte vilken spec. läkare jag kommer få på spec. mödravården. Min diabetolog heter Ursing.
    Tack! Vad bra med någon annan som går i Lund! Vad skönt att du trivs, som du skrev i ett annat inlägg. Jag gick i Malmö min förra graviditet, och blev ofta dåligt bemött, vilket var jobbigt eftersom jag var så orolig (inte av diabetesskäl utan pga min bakgrund som ofrivilligt barnlös). Tolkar jag dig rätt när jag uppfattar det som om du alltid träffar samma barnmorska och samma läkare, bortsett från att du har avsagt dig den dåliga (som ju lät urusel)? Det hade varit jätteskönt. Förra gången träffade jag olika personer hela tiden.

    Jag ska först på ett kortare besök hos en barnmorska, och en vecka senare ska jag vara på specialistmödravården minst halva dagen. Jag gissar på ett VUL den andra gången, men tror du alltså att det kan vara redan när jag träffar bm? Hur var det för dig?
  • Eddoo
    Frankofilen skrev 2011-04-02 14:21:58 följande:
    Det är många som pratar om att de väntar stora barn. Jag får nästan en känsla av att det är vanligt. Någon som vet eller har statisktik på hur många kvinnor med diabetes som föder barn som är större än normalt?

    Vad är det som gör att de blir så stora? Många av er som skriver har ju bra HbA1c? Fattar ingenting...
    Det enda jag vet är att min läkare hävdar att högt blodsocker eller lite förhöjda värden under längre tid gör att barnen kompenserar med en ökad insulinproduktion, vilket leder till ökad tillväxt. En annan teori är att en del av mammans insulin går över till barnet. Men det vet man inte så mycket om...

    Ni som väntar stora barn. Vad har ni för HbA1c?

    Mina barn har vägt 3.4 och 3 kilo och de är födda i v. 37 +. Den första beräknades ligga 25 % över det normala och den andra 10 % under normalkurvan.

    Båda var mindre än de beräknades bli.

     
    Jag tror att många med diabetes hamnar högre i HbA1c än den genomsnittliga gravida kvinnan, även om värdet inte är onormalt i sig. Jag kan inte den nya skalan, men min förra grav var det 4,0-5,3 som var referensvärdena. Ligger man då på t ex 5,2 större delen av tiden så är det ju normalt och ofarligt, men det är säkert ändå högre än vad många icke-diabetiker har. Då får ju barnet i sig mer socker än medel och blir större än annars. Friska ligger ju också olika i blodsocker, och får ju olika stora barn. (Även om blodsockret förstås inte är det enda som påverkar barnets storlek - det är ju både ärftlighet och säkert andra miljöfaktorer också.)

    Jag läste dessutom en gång om en studie som visade att även lite högre blodsocker mycket tidigt i graviditeten kunde påverka barnets storlek. I början växer ju alla embryon i samma takt, så tidigare trodde man inte att blodsockret då spelade roll (utom för missbildningsrisken förstås!), men tydligen grundläggs "banorna" för sockertransport till barnet redan tidigt, och kan påverkas av högt blodsocker så att mer socker kommer att överföras senare även om mamman då har normalt blodsocker. Om nu detta stämmer - det kanske bara var en studie, jag minns inte? - så skulle det ju kunna förklara några "oförklarliga" fall av stora barn. Jag hade ett HbA1c på drygt 4 redan kring befruktningen och genom hela min förra graviditet, och mitt barn vägde 3300 g när han föddes i vecka 40+1.

    Jag har fått lära mig att insulin inte förs över från mamman till barnet. Och jag förstår inte varför det skulle spela någon roll vid typ 1-diabetes. Vid typ 1-diabetes har man ju normal insulinkänslighet, och borde rimligen tillföra ungefär samma mängder insulin till kroppen som en gravid icke-diabetiker med motsvarande vikt osv själv producerar.
  • Eddoo
    Frankofilen skrev 2011-04-02 14:13:15 följande:
    Hon jag träffade var slarvig, otrevlig och dryg. Det första hon sa när hon kom in var: Jaha du, jag ser att ditt Hba1c är otroligt högt. Det är ju inte bra.

    Jag svarade: Mitt problem är snarare det motsatta. Jag har mycket känningar...

    Nu ska vi vara ärliga mot varandra om det här ska bli bra förstår du lilla gumman...sa hon då.

    Jag blev rasande. För det första hade hon inte koll på att man har börjar räkna HbA1c på ett nytt sätt, så hon trodde att jag hade 43. Jag frågade om det var möjligt att ha så högt eftersom jag inte visste att det räknas annorlunda nu? Jag frågade om de kanske glömt ett kommatecken? 
    Sedan drog hon in en läkarstudent, manlig som höll på att rodna och flyta ut på golvet när hon sa att han skulle titta in i underlivet på mig. Det gjorde hon utan att fråga mig innan de gjorde VUL. Det tycker inte jag är ok.

    Av den anledningen bad jag att slippa få träffa henne igen. Min barnmorska hade full förståelse för detta.
    Jag kände mig tillplattad när jag kom dit. 
    Jag kan inte släppa det här.. Fattar jag rätt, att du hade 4,3 och och hon trodde att du hade 43 enligt den gamla skalan? Det kan man väl inte ha och vara vid liv?
    Jag var tvungen att googla det nya systemet, och fick fram att 43 med det nya skulle motsvara 5,1 enligt det gamla. Det är väl inte direkt katastrofalt?!
    Hur som helst, hon verkar ju inkompetent, och att dessutom vara så nedlåtande mot dig... Hoppas verkligen jag slipper träffa henne.
  • Eddoo
    helena76 skrev 2011-04-04 12:57:16 följande:
    Ingen av er som hört om att man som diabetiker får börja minska på insulindoserna när förlossningen närmar sig!?

    Jo, det fick jag höra en massa gånger under min förra graviditet. Att insulinkänsligheten ökar kan tydligen vara ett tecken på att moderkakan börjar "bli trött", eller hur man ska uttrycka det (inget onormalt utan bara så som det blir på slutet; däremot skulle man se upp om man plötsligt fick minska sina doser jättedrastiskt).

    Vet dock inte hur det stämmer för alla. På mig stämde inga generella sanningar in förra graviditeten, när läkarna berättade vilka veckor man brukade få höja sina doser osv. Jag antar att det kan variera hur och hur mycket man påverkas av olika hormoner.

  • Eddoo
    Frankofilen skrev 2011-04-03 14:23:01 följande:
    Träffar du henne kan du alltid be att slippa se henne igen. Tack för den valfriheten, säger jag. I övrigt har jag bara träffat fantastiska läkare på spec.mvc.
     
    Det ska jag göra. Jag ska kolla med dig om det var samma person, om jag har oturen att träffa på någon som både är oförskämd och inkompetent.... Vad bra att läkarna är bra annars. Och vad skönt att träffa samma bm varje gång.
  • Eddoo
    Frankofilen skrev 2011-04-04 19:00:05 följande:
    När ska du dit?
    Jag ska dit imorgon bitti, och bara träffa barnmorska. Sedan ska jag dit om en vecka igen och träffa olika läkare och vara där halva dagen. Vi chansar på att det inte blir något VUL imorgon, min man har nämligen svårt att följa med. Vi har ordnat så att han kan följa med i nästa vecka istället. Jag vill inte göra VUL ensam, så om det mot förmodan skulle erbjudas imorgon säger jag nog faktiskt nej,
  • Eddoo
    elinee skrev 2011-04-04 18:26:51 följande:
    Ok, får ringa imorrn då. Är det ngn annan här som haft blodblandade flytningar i tidig graviditet och det har gått bra? Har haft dem sedan i torsdags nu.
    Sen börjar blodsockret krångla med, vill inte ligga bra. Ökade ni insulindoserna redan nu, alltså kring vecka 5?
    Min förra graviditet hade jag småblödningar från vecka 6 till vecka 13. Det gick bra, men det var hemskt jobbigt. Man kan ju åka in akjut om man vill få det kollat, men i vecka 5 kan det nog vara svårt att se något på VUL.

    Jag har fått höja mina insulindoser redan i vecka 5, både nu och förra graviditeten. Men många får sänka i början.
Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare