• Vick82

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Hej,

    Är diabetiker typ1 och har nyligen blivit gravid, vecka 12 (11+5). Har börjat med tätare kontakter med diabetesteamet, tidigare var det ofta ett besök per år, olika sjukvårdspersonal (har bott på lite olika ställen också) vilket gjort att jag inte direkt tidigare haft några kontinuerliga kontakter.

    Dock känner jag att jag har svårt o bygga upp ett förtroende för den diabetesvård som finns här där jag bor. Dels verkar det svårt att få en läkartid, den läkare jag fick när jag flyttade hit har redan försvunnit till någon annan avdelning. Dels kommer jag inte riktigt överens med min sjuksköterska och hon behandlar mig lite som om jag inte förstår så mycket och har rätt så stelbenta råd. Lite koll har jag ju ändå på min kropp då jag har haft diabetes sedan -99. Bara en sån sak som att jag sa att jag ofta äter samma frukost när vi diskuterade doser så sa hon "Ja, ett bröd är ju inte samma frukost en morgon som ett annat bröd nästa morgon". Herre gud, det är väl ändå det minsta jag har koll på, men nu äter jag gröt och då är 1dl havregryn lika mycket dag 1 som dag 2. Det är ju ingen stor grej det där, men jag känner mig illa behandlad och det har redan blivit en del häftiga diskussioner kring både det ena och det andra. Det jag minns från när jag började gå hos henne är att hon påpekade att det är bara att byta sjuksköterska om man vill det, för personkemin behöver ju stämma. Kommer fortfarande ihåg att jag tyckte hon var lite speciell och att hon kanske hade kommit på kant med andra patienter tidigare.

    Det jag funderar på är om det är möjligt att byta landsting? När jag fick diabetes bodde jag c:a 10 mil härifrån och jag var otroligt nöjd med vården och bemötandet, speciellt med min läkare. Visserligen kan det ha att göra med att jag fick så mycket hjälp och information när jag debuterade och blev väl omhändertagen. Har man haft diabetes länge så litar kanske sjukvården på att man kan ta hand om sig och det blir mest rutinkontroller. Men jag kunde diskutera med dem, de pratade om hur saker fungerade och påpekade att det också är en väldigt individuell sjukdom och jag kände aldrig att det var någon som sa "du måste göra så här" och blev arg om man inte tog till sig det. Nu upptäckte jag att den läkare jag hade i början av 2000-talet t.o.m. jobbar kvar och bara det tycker jag känns fantastiskt, jag gillar människor som trivs på sin arbetsplats! :)

    Funderar på att ta upp det med min barnmorska. Det är ju ändå ett diabetesteam som håller kontakt med MVC, men det kanske inte är några problem att ha den kontakten med ett annat landsting? Finns det någon som har dessa erfarenheter? Barnmorskan är inte så insatt i diabetes, mer än det vanliga med att det är viktigt att ha koll på sina värden och det runt omkring. Hon sa när jag träffade henne att "jag kan inget om diabetes och doser, men däremot kan jag det här med graviditet", och sjuksköterskan sa tvärtom och med en bitter underton om att "vi fungerar lite som konsulter, men inte får vi något konsultarvode för det".

    Nu ska jag sluta skriva, för det blir lätt en uppsats annars. =)
    Hoppas det finns någon där ute som har erfarenheter eller synpunkter att dela med er av!

  • Vick82

    Njae, specialistmödravård är det nog inte. Det finns två barnmorskor som tar hand om bl.a. diabetespatienter och så klart måste de ju ha lite extra koll på diabetes, men är osäker på hur mycket insatta. Det verkar som om den vanliga diabetessjuksköterskan får ta mycket av ansvaret och på så sätt så blir ju dessa sköterskor lite mer specialiserade, men som sagt har jag inte så bra förtroende för henne. Det är i alla fall på sjukhuset, men har fått för mig att de flesta gravida går där bara det att diabetespatienter får tätare kontroller.

    Va kul att du väntar ditt fjärde barn. Känns skönt att det verkar finnas många diabetiker som skaffar flera barn. =)

  • Vick82

    Det är första gången jag är gravid, så jag är över lag inte så insatt i hur det borde fungera, men jag ska försöka kolla upp om det är möjligt att byta.

    Där jag bodde förut vet jag om att det är specialistmödravård i alla fall (nu är det visserligen många år sedan jag gick där, men har kollat upp ändå). Men sedan funderar jag lite på om det kan vara dumt att byta om jag ska föda här där jag bor, då kan det ju vara bra att ha en kontakt till sjukvården här. Tänker om det blir något akut. Men det kanske är möjligt att kombinera också. För om det är så att jag ändå har den mesta kontakten med diabetessköterskan här så kanske det går lika bra att ha det 10 mil bort...


    annni568 skrev 2013-07-19 13:12:19 följande:
    Men det verkar ju jättekonstigt att inte ha specialistmödravård. Det är ju superviktigt att allt blir rätt när man är gravid diabetiker. Var bor du?

    I övrigt tycker jag att du ska kolla upp möjligheten att byta om du inte känner dig trygg. Det är ju också jätteviktigt. Fungerade det på samma sätt i ditt gamla landsting, att det inte var specialistmödravård? 
  • Vick82

    Ah, intressant o höra hur det kan skilja sig! Jag ska kolla lite noggrannare med barnmorskan i nästa vecka hur upplägget brukar vara... sen ska jag även höra mig för vad det finns för möjligheter när det gäller det fria vårdvalet. Även där verkar det skilja sig en hel del mellan landstingen!

    Vad är det du gör på träffarna sakurasaj, med tanke på att du träffar hela teamet.

  • Vick82

    Det låter ju superbra! Jag tror ändå att jag kanske hade nöjt mig med lite färre träffar, kanske tätare telefonsamtal, men framförallt ett diabetesteam som jag har förtroende för. Än så länge har jag haft hyffsad ordning på mina värden efter lite justeringar, men som jag uppfattat det här så kan blodsockret börja dra iväg runt vecka 20 och då vill jag ha professionellt stöd!

  • Vick82

    Det där verkar riktigt trixigt... men blir ökningen någorlunda konstant så att man vågar ta den extradosen innan måltid eller blir det många extrakorrigeringar?


    Diabetikern Jojo skrev 2013-07-24 21:16:36 följande:
    Ska tillägga att jag alltid började med 20enh och fick sen fylla på minst en gång med 20enh! Det kändes helt sjukt! Sanslös mängd insulin!!! Speciellt om man jämför med innan grav!
  • Vick82

    Får jag vara nyfiken och fråga om man kan ana att tillväxten på bebis är på gång att dra iväg? Börjar blodsockret dra iväg? Att man själv äter mer... eller något annat?

  • Vick82

    Men det är ju skönt att veta hur det brukar vara, att vikten kan dra iväg oavsett och att det inte direkt går att påverka då. Även ickediabetiker kan ju få stora barn även fast det är vanligare hos diabetiker.


    Emsami skrev 2013-07-31 00:02:08 följande:
    Den ena läkaren mätte till +39%. Den andra mätte till +30%. Mitt första TUL låg på -11%. Det andra på +8%. Blodsockret har faktiskt varit bra hela tiden och jag har inte ätit mer egentligen heller. Jag frågade läkaren vad detta berodde på och hon sa att det är väldigt vanligt att vikten på barnet drar iväg oavsett ett bra socker så här på slutet.

    Det är mitt första barn.

    Anledningen till att jag inte blir igångsatt nu är att värkarbetet kan bli dåligt nu om inte livmodern är mogen.

    Känner mig illa till mods då man kämpat som en tok med fina blodsockervärden hela graviditeten. :/
  • Vick82

    Nu har mitt krånglande börjat för att kunna få vård i ett annat landsting.

    Var på besök hos specialistmödravården i den stad jag vill gå, oj vilken skillnad det är! Här har patienterna möjlighet att träffa specialiserade diabetesläkare en gång i veckan, sen om det inte behövs så behöver man säkert inte ta sig dit. Besöket innefattar koll hos barnmorska, o sen besök hos specialistläkare tillsammans med obstretiken. Sedan är det ju en mängd olika besök. Här där jag bor får man prata i telefon med sin diabetessköterska en gång per vecka och stämma av bskurvor och doser, sedan låter det som att man får träffa en underläkare vid behov, men som en av sköterskorna sa, de är inte så insatta i det praktiska så det är diabetessköterskorna som har den bästa kollen. Sedan har de ronder en gång per månad och stämmer av med barnmorskan där övriga undersökningar som tillväxtultraljud osv görs.

    Jag kan göra ett byte till ett annat landsting som kostar upp till 30.000 kr utan remiss, men troligen så kostar det ju mer och jag har svårt att tro att det är möjligt att få en remiss. Detta gör att jag överväger att folkbokföra mig hos min syster. Jag är uppvuxen där och har tidigare haft en av dessa läkare under min tid på medicinmottagningen och han är verkligen bra! Men på måndag tänkte jag ändå kolla med specialistmödravården här där jag bor! Känns som det är viktigt att kunna ha förtroende när det gäller sådana saker, även om det kommer bli en del resande. Men det är ju en "kortare period" och en viktig sådan!

    Hur funkar specialistmödravården för er andra? Upplevelser, positiva eller negativa?

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare