Inlägg från: Vilda Tiger |Visa alla inlägg
  • Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Bells skrev 2014-04-07 09:03:45 följande:
    Jag tillhör NLL. 

    Ni som fått sättas igång eller som fått planerat snitt, vilken tid är tidigast ni fått bli igångsatt/snittad? (Vilken vecka) Och hur låg ni på % skalan? 
    Men vilka hemska erfarenheter du har med dig i bagaget!! All eloge till dig, att fått ha kämpa med både sjukdom och en uppenbarligen olämplig bm.

    Ang igångsättning har jag fått det med mitt andra barn. Det var i vecka 40+4. Han låg typ 15 % över på skalan om jag minns rätt, men vägde 4450 så det stämde inte helt.
  • Vilda Tiger
    LouiMar skrev 2014-04-10 12:29:43 följande:
    Jag har en fråga, har ni några bra tips på hur man håller vikten (till en rimlig nivå på kanske +12kg) under graviditeten? Jag fokuserade på att ha så sjukt bra värden sist och för att palla det så åt jag ist mkt fett för att inte gå hungrig =/ Vill inte gärna gå upp 17 kg igen. Det var för mycket för min kropp, och jag har först idag gått ner nästan allt. (+1,5kg jämfört med sist i den här veckan av graviditeten) 

    Framförallt har jag lätt för att äta turkisk yoghurt 10% när jag bli hungrig mellan måltiderna och sockerfria digestivekex. Önskar så att jag istället kunde få äta mer hälsosamt som frukt och bär! Vilket jag älskar men som värdena rusar av. Åt en liten tallrik vattenmelon häromdagen och det slutade med 12 enheter till den =/ Känns inge bra. 

    Har ni tips? Knapra grönsaker mellan måltiderna? =/ Kul... 

    Sorry om jag låter uppgiven, har en sådan dag idag bara.. 

    :) 
    Jag skulle vara överlycklig om jag fick stanna på +17 kg denna graviditet. Jag har gått upp 35 och 33 de båda gångerna. Usch och fy, det är den främsta anledningen till att jag faktiskt tvekade att ha ett tredje barn. Menmen. Mitt tips är gurka och ägg. Melon går fetbort för mig med. Frysta blåbär och hallon är också gott och det stiger inte sockret alls lika mycket av. Ja kan inte äta sockerfria digestive heller, inte något med mjöl faktiskt. Men det finns kolh-fria bröd, jag har ett mycket gott som man bakar av valnötter, ägg och keso, som blir MUMMA att rosta och ha lite ost och paprika på. Vänta lite ska jag leta upp det...

  • Vilda Tiger
    LouiMar skrev 2014-04-10 12:47:54 följande:
    Tack för tipset :) Den bloggen har jag varit inne mycket i på sistone men inte sett det här receptet! :) Då ska jag testa baka det i helgen. 

    Jo förlåt, nu skäms jag för att jag tyckte att 17 var mycket. Men för mig kändes det så! Mycket möjligt att kommer att gå upp mer denna graviditet dessutom (därför jag redan nu vill ha tips), med sonen hade jag inget sötsug alls. Nu är det fokus i min hjärna att vilja ÄTA! Gott! Sött! :O Mycket konstigt när man vet att man inte får..

    Är det en skröna att det är farligt att äta för mycket ägg? Jag äter gärna ägg till frukost och en omelett till lunch men är rädd att jag överdoserar ägg =(
    Pft... jag äter ibland fem-sex ägg om dagen (sällan alla äggulor) och det enda jag kan märka av är att jag får gallsten, som INTE är skönt. men annars är det en skröna. Gör en omelett på två ägg plus två äggvitor. Det blir du rejält mätt av och står dig många timmar med jämnt socker. Jag brukar ta ett ägg och en extra vita till lunch men jag är också skiträdd för att gå upp så många kilon igen. Jag har redan brakat iväg i vikt och väger nu 80 till mina 164 cm, och då äter jag mycket minimalt med kh och mellan   1000 och 1600 kcal om dagen.
  • Vilda Tiger

    Pyssel P
    Jag har tillgång till det men då ssk tittade på min kost idag så sa hon att man inte kan äta bättre, och så liksom beklagade hon att jag tillhör dem som lägger på mig så lätt.

    Tjohoo! Jag fick se hjärtat slå idag! Hba1c var lite högt; 67 tror jag, men va fan, jag har bara vetat om att jag är gravid tre veckor så jag har tid på mig att få ner det. Jag är inte orolig. Jag hade ett mycket lågt järnvärde även om hemoglobinet var bra, järnet var bara 12 och ska helst ligga över 80. Kanske är därför jag inte orkar ta i så mycket på gymet... men lite Niferex så ska nog det komma på rätsida med.

    Hon mätte bebis till exakt samma dag som jag tror den ligger på; 7+6 idag. Går in i vecka 9 imorgon. Det känns SÅ skönt nu att hjärtat slår, för jag har förstått det som att risken för missfall minskar väldigt mycket då.

    Och vi pratade mycket kring detta med att diabetesmammor får stora barn. Det finns liksom ingen koppling mellan högre hba1c och större barn... vården idag kan inte säga vad det handlar om riktigt.


  • Vilda Tiger
    LouiMar skrev 2014-04-11 14:34:32 följande:
    ÅÅÅH vilken underbar fredag du har :) Det är ju magiskt att få se hjärtat! Jag längtar såååå tills jag får se det, OM jag får se det och OM jag får göra en koll när jag går dit .. :) Många OM.

    Grattis i alla fall till att ditt lilla frö lever och mår bra :) 
    Jag håller tummarna för att du också får göra en test första gången du är där! Det var inga som helst problem för mig, jag sa att det skulle vara skönt att få se hjärtat slå så jag kan njuta av att allt ser bra ut så här långt, och då knatade vi bort till UL direkt. De har fått fler appareter med 3D på Östra nu, så jag tror jag ska få göra ett 3DUL då jag gör organscreeningen vecka 18-19 någon gång. Hoppas! De kollar även kön om man vill så jag ska klura på om jag vill få reda på det eller inte. VI har inte tagit reda på det de förra två gångerna och min man vill inte denna gången heller. Men han har ingenting emot att jag tar reda på det. Kanske jag kan be dem skriva det på en lapp som jag kan ta fram ifall jag blir för nyfiken någon vecka då jag får kämpa extra mycket med sockret.
  • Vilda Tiger
    Bells skrev 2014-04-12 14:38:35 följande:

    Bara nyfiken. Men hur resonerar hon kring att hba1c inte har inverkan på att det blir stora barn?

    Jag kan tänka mig att hur man äter den sista tiden har inverkan, min man som har kor påpekade för mig att korna inte får kraftfoder och dylikt mot slutet för de ger stora kalvar. Kan det inte vara lika med människor? Om man äter allt för kraftig föda så genererar det i stora barn och att man då som diabetiker kanske är extra utsatt?


    Påverkar klart det gör. Men det är inte alls en koppling mellan lågt hba1c och mindre barn. En kvinna som har 60 hela gravven har lika stor chans att föda ett normalstort barn som en kvinna som legat på 40 hela tiden. Och tillväxten tar tydligen fart först ordentligt i vecka 26. En tanke är att det först då påverkar hur man legat tidigare i gravven. Alltså att barnet kan ha blivit mer eller mindre känsligt för socker och insulin. Så om det ställer påverkar ju hba1c också. Kosten har de också mycket tankar kring. Men det finns idag inget klart och bevisat samband mellan högre hna1c och större barn. Det kom lite som en överraskning för mig.

    Intressant det där med korna. :)
  • Vilda Tiger

    Bells

    Ja. Jag bad om det. Vecka 40+4 är jag igångsatt med min son så de var inte svåra att övertyga direkt.

    På östra i Göteborg upplever jag att de har en utmärkt koll på diabetes och graviditet. Jag har alla tre graviditeter känt mig oerhört bra omhändertaget generellt där. Sedan finns det alltid puckon man träffar på, men jag har sökt mig till personer jag trivs med och som jag tycker har koll på min kropp, ser diabetesen på samma sätt som jag själv.

    Så synd att du inte får ha samma upplevelse som jag!! I fredags berättade ssk jag var på inskrivning hos att de mer och mer sätter igång diabetiker i vecka 38. Men allt handlar ju om mognaden på mamman också.

  • Vilda Tiger
    LouiMar skrev 2014-04-14 08:38:55 följande:
    Vilken bra idé med en lapp. OOOOH va spännande :D 

    Vi tog inte heller reda på könet med sonen, fast jag var 99% säker på att det var en pojke redan från tidiga veckor. Och nu känner jag mig 99% säker på att det är en tjej :O Mkt konstigt hur jag kan få en så enormt stark känsla.. men det vore ändå kul att kolla... :) För jag hoppas ändå in i det sista på en liten kille till... får man säga så? I första hand ett friskt barn ska jag lägga till. ;)

    OM det som sagt stannar kvar i magen till att börja med. Jag har mina blödningar till och från precis som med sonen.. är ju bara i vecka 6+4.
    Inser nu att det ser ut som om jag ska göra RUL i kalendervecka 18, men jag menar ju graviditetsvecka 18. Och jag är bara i vecka 9 än så länge. GUD va långsamt det GÅÅÅÅÅR! Är det för att du har en grabb som du vill ha en grabb till? När jag väntade mitt första barn så var jag totalt säker på att det var en tjej. Det var nästan så jag blev aggressiv när andra sa "jamen det KAN ju vara en grabb". Haha! inte för att jag inte ville ha en grabb, det kvittade totalt, men jag var så säker på att det var en tjej. Och ut kom en tjej. Andra barnet trodde jag benhårt på en tjej tlll först men sedan började jag tveka mycket mer. Ut kom en kille. Nu vet jag inte alls. haha! Noll koll. Därför är jag lite sugen på att se könet.

    Det är med blödningar tycker jag verkar läskigt. Tack och lov har jag sluppit det över huvudet taget alla tre gånger jag blivit gravid. Men det är ju väldigt vanligt att man blöder lite i början.
    gravidnr3 skrev 2014-04-14 08:48:07 följande:
    Är i v. 16 nu. Och till påsken ska vi berätta för alla i släkten. Funderar på att ge svärmor ett påskägg m en ul-bild.. hoppas hon blir glad. Är lite nervös vad hon ska tycka. Fast som sambon sa: det är våra liv och inget man kan ångra nu. två veckor kvar till rul. Är lite nyfiken på kön. Ska ni ta reda på det? vore smidigt att veta. Är det en pojke kan jag rensa ur rummet som ska rustas..har flera kartonger m flickkläder som lär rensas bort om det är en pojk.
    Menar du att de inte skulle bli glada för er skull? Varför? Tycker de att tre är för mycket? Din man har ju rätt, det är era liv, ert ansvar och om andra inte blir glada för er skull är de ohyfsade och dumma i huvudet. Jag tycker ideen med ett påskägg låter väldigt fint!

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare