• Alema

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Eeska: Japp. Vet precis vad du pratar om. Verkar ha börjat bli en ond cirkel hos mig att det stiger under natten och jag behöver massa insulin för att få ner det. Speciellt om det är en rekyl. Innan behövdes knappt ngt insulin nattetid vid en rekyl. Helt sjukt.

    Kattis: Asså jag e skit dålig på det där men det verkar ju skit jobbigt.. Vad får man äta egentligen som glutenintollerant? Jag äter alltid enligt tallriksmodellen vad det än är för typ av kolhydrater. Massa grönsaker på tallriken. Har lärt mig hur mkt jag kan äta till den mängd insulin jag tar. Innan jag blev gravid kunde jag vräka på med mat utan att tänka på nåt.. bara ta lite extra insulin typ, men det funkar ju inte nu..

    Å så lilla jag då.. Har åkt på nån skit i luftrören. När jag hostar så gör det så ont att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Har ont i kroppen o helt slut! Detta märks i socker kan jag säga!! Usch inte haft ett bra värde inatt och morgonen började sådär, har kunnat hålla mig runt 6 hela dagen iaf. Men nu steg det igen! Jag har tagit en massa extra insulin och ska öka på lantus ikväll oxå..
    Nån som har nåt tips? Så jobbigt när det sticker iväg o inte mkt man kan göra ju.. Fan blir så stressad!
    Denna v syntes tydligt på min diasend att medel bs höjts ngt.. men men Hba1c på torsdag så vi får väl se. Ska även kolla in till den lill* då.. Hoppas h*n mår bra där inne!

    Hoppas ni andra har det bra!!

  • Alema
    Sweetheartno1 skrev 2011-01-17 16:13:28 följande:
    Har precis varit på diabetesrond på MVC och mitt HbA1c har gått ner till 7,6% från 9,5% sedan 13:e december. Jag tycker det är bra iallafall ! :D
    åh, va skönt! Grattis till det!!
  • Alema
    Protea skrev 2011-01-17 21:08:02 följande:
    Hej!

    Det var lange sedan jag var inne har....

    Den 3e janurai blev jag igangsatt och klockan 03.16 den 5e januari kom Gustaf antligen ut. Det var en traumatisk forlossning som nar allt satte igang gick alldeles for fort och sen fastnade han. Han lag pa 'special care baby unit' i 2 dagar pga av lagt APGAR och problem med andningen men sedan fick jag ha honom hos mig. Vi fick ligga inne 6 dagar bade pga av mig och honom. Jag fick blodtransfusion pa fredagen och efter det madde jag antligen battre. Jag gar inte in narmare pa sjalva forlossningen da det sakert finns de som inte vill lasa om den har.

    Mandagen den 10e fick vi antligen komma hem sent pa kvallen och vi aterhamtar oss varje dags om gar och mar sa mycket battre. Han vagde 3528gr, 50 cm lang och huvudet var 36 cm. Han ar nu ater vid fodelsevikten och ar en nojd liten kille med god aptit trots att han har haft det tufft till att borja med!

    Jag njuter av att antligen vara mamma - vilken lycka! 
    Va synd att det blev så Rynkar på näsan men va härligt att ni mår bra nu iaf!! Stort grattis till pojken!!
  • Alema
    sama8179 skrev 2011-01-19 11:17:23 följande:
    Hej! Trevligt att få ansluta sig till detta sällskap. Jag har haft diabetes sen -97 och har en underbar prinsessa som är född -06 och nu verkar det som att vi ska få en till familjemedlem i september. Kul att få diskutera gravidsaker med människor som har diabetes vilket jag saknade vid förra graviditeten.
    Heej! Åh, va kul Glad.  Grattis till gravven. Ja här e man inne mkt o kollar runt o känner sig inte lika ensam.
  • Alema

    Hej!
    Ser att ni diskuterar strlk på bebbarna m,m. Var på mitt första TUL igår. Det låg på -1. Bebben hade en vikt på 600g så just nu var det perfa. Men det känns som att VAD SOM HELLST kan hända.
    Har det inte lika lätt längre och har redan fått öka mina doser med mer än dubbelt. Undra vart detta ska sluta. Känt mig lite rädd och lite deppig. Svårt när man inte vet hur mkt insulin man behöver längre och kunde jag inte slappna av förut så är det inget mot nu!! Men har iaf fått bort mina toppar på natten sen lantus ökningen men nu ligger jag ist lågt hela tiden så nu får jag sänka me nån enh på kvällen!

    Nu när man är inne i detta så tänkte jag passa på att fråga er andra:
    Hur mkt har ni fått öka era doser under grav?
    Under vilka veckor?

    Vet att jag frågat detta innan men nu är man på riktigt där, om man säger så.
    Mitt Hba1c stod kvar på 4.4 men det är ju långt bak i tiden med. Så hoppas på o få ordning på det nu så det blir jämnare och håller sig.

    Annars känner jag bebisen tydligt och ofta nuHjärta Jätte mysigt!! Får väl försöka njuta av det så gott det går!

  • Alema
    helena76 skrev 2011-01-20 21:50:42 följande:
    Hej!

    Sitter framför datorn och "landar lite" efter en "körig" kväll på jobbet! Puh!

    Är faktiskt riktigt glad efter besöket hos BM igår.... HbA1c var 5,4% (6,0% vid förra mätningen) och jag har inte gjort några större ansträngningar ändå?! Var ju orolig för att HbA1c var helt åt skogen, men konstigt vad fel man kan ha!? Hoppas det håller sig under 6,0 nu resten av graviditeten!
    Magen håller sig på den övre av kurvorna, så har en större mage den här ggn än med första barnet! Ser att ni diskutterar lite mag-storlek här och har ju också en mage som är lite större än väntat...flera som frågar tror jag har närmare till förlossningen än jag har...är ju inte beräknad förrän 26 april, dvs om hela 3 månader till! Har gått upp 7 kg....lite stressad över att jag ska stjuta i höjden med vikten nu när man "tjockar på sig" de sista månaderna. Hmm...

    Annars kämpar jag på med att jobba mina 100% trots att jag hade behövt gå ner i tid. Ska göra mitt första TUL om 2  veckor och ska samtidigt ta upp diskussionen med läkaren ang om jag ska sjukskrivas lite igen.... Det är sååå svårt att orka fokuser på blodsockret så mkt som man skulle behöva! Irriterande!
    Grattis till ett bra Hba1c!

    Är det svårt där du bor att gå ner i tid och bli sjukskriven? Min läkare sa att det är typ bara att säga till när jag inte orkar så skulle det inte bli några problem fast med försäkringskassan vet man ju inte förstås..
    Jobbar 76% och tror inte jag orkar så jätte länge till iaf eftersom det är tungt och så.. Det är som du säger svårt att fokusera på bs och jobb samtidigt!
  • Alema
    Med två små skrev 2011-01-21 23:37:16 följande:

    Är det någon av er andra som motionerar mycket nu när ni är gravida? Vi har börjat med en stegtävling på jobbet i dag och det blir ju att man går väldigt mycket, som i dag när jag gick 21 000 steg. Och det påverkar ju förstås blodsockret - mitt har hoppat lite mer än vanligt. Jag trodde det skulle hålla sig lågt när man rör på sig hela tiden men mitt verkar tvärtemot bli mer benäget att hålla sig runt 6 - 8 nu med dippar här och var.


     


    Ungefär hur brukar ni ändra era doser om ni vet att ni ska motionera? Jag har testat att minska basalen men fattar inte riktigt när och hur jag ska göra det i förhållande till motionen för att det ska bli rätt.


    Ja det här me motion kan vara lite svårt att få till me diabetes ibland.. Jag har simmat ca 2 ggr/v och promenerar lite då och då sen jag blev gravid.. Nu har jag ju penna men måste ligga runt 9 iaf innan jag ska träna annars sjunker jag under motionen och kan få en topp bara så efteråt eller så blir jag låg.
    Vet jag att jag ska träna så brukar jag ta mindre till det mål jag äter innan. LIgger jag på 4-6 innan äter jag nånting, smörgås eller så och då måste jag vänta ca 1h så det går upp.
  • Alema
    Matillin skrev 2011-01-22 11:54:48 följande:
    Ni som tränar? Hur brukar ni äta före träning och hur gör ni med insulin. Jag frös mitt kort på SATS när jag blev sjuk och tänkte sätta igång i februari igen? Har ni några tips till mig vad jag bör tänka på inför ett aerobicpass kvällstid på 1h tex? Hur långt efter maten tränar ni eller hur gör man
    Det bästa för mig har varit 2-3h efter maten. Se till att du ligger lite högre innan ett sånt pass. Det är ju väldigt olika men jag hade nog behövt ligga runt 10 innan. Så ta mindre än du tänkt till maten. Kolla bs före o efter träningen. Så får man ju pröva sig fram hur mkt man behöver osv.. Lycka till!
  • Alema

    Jag blir tokig snart!! Har ju behövt rätt mkt mer insulin de senaste dagarna men nu blir jag låg hela hela tiden!!
    Sänkte lantus igår på kvällen men får väl ge det en dag till. Verkar som jag behöver de doser jag hade innan?
    Undra om det kan ha vart förkylningen ändå?! För nu är jag ju frisk igen!

    Brukar ni få höja mkt under förkylning/infektion?

  • Alema
    Sweetheartno1 skrev 2011-01-23 21:25:16 följande:
    Hur vanligt är det att bebisen blir missbildad eller skadad av höga bs ? Och vad brukar det vara ?
    Är så himla orolig. Idag har jag legat runt 8 hela dagen ! Gråter
    Att ligga runt 8 kan jag säga händer rätt ofta för min del.. Känns som att den senaste tiden har varit jätte jobbig. Jag får toppar bara så som jag inte kan påverka. Som igår natt så hoppade bs upp till 17 av att ha ätit en knäckemacka vid lågt bs! Då fick jag panik men det gick ner med en gång! Det är ju Hba1c som är viktigast. Men jag förstår dig verkligen kan knappt ligga runt 7 utan att man tycker det är för högt liksom. Brukar ringa min ssk när jag är orolig så hon får lugna migSkrattande
Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare