Inlägg från: Tjohooo82 |Visa alla inlägg
  • Tjohooo82

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    MajaOberg skrev 2014-02-06 08:58:02 följande:
    Tack för era svar tjejer!! Ska träffa min läkare på måndag och ska fråga om sensor då. Har frågat förr, men det verkade inte alls vara aktuellt tyvärr, men ska tjata lite mer den här gången.

    :)
    Gör det, min läkare tog spontant upp det själv i förra veckan om vi inte fick ordning på värdena. Visserligen ligger jag ju lite högre än du i HbA1c så :) 
    Ang tul så tror jag inte att det är nån fara för nån av er, för vissa har ju tendens till lite större barn. Dottern låg -6% bra länge sen fick jag cravings på pommes i ugn med ketchup och citron och efter det låg hon typ +4% :P och ut kom hon och vägde 3950 g
  • Tjohooo82
    Lerumsmamma skrev 2014-02-06 18:15:37 följande:
    vad äter ni till mellanmål?? och om ni ska iväg, vad tar ni med i väskan att äta?
    på inskrivningen fick jag höra att morötter, keso, ägg tex var bra mellanmål men allt det är ju svinäckligt, behöver lite bra tips förutom frukt då för det är typ det enda jag äter till mellanmål och smörgås..
    Fullkornsskorpor? Smaksatt kvarg om du inte reagerar för starkt, jag gör det eftersom det är rätt mkt socker i dem tyvärr. Babybel ostar eller liknande funkar ju också. Jag är rätt kass på att packa ner nåt mellanmål, alltid varit och lär väl alltid vara tyvärr. 
    Vad tycker du är gott då? Själv tycker jag både keso, morötter och ägg är gott så då blir det inte lika krångligt :)
  • Tjohooo82
    Lerumsmamma skrev 2014-02-06 20:17:50 följande:
    Skorpor funkar ju men det är väl inte så nyttigt, ju mindre gluten man behöver stoppa i sig desto bättre men det ska ju helst mätta magen oxå :) nötter av olika slag hade jag kunnat tänka mig men nötter är dyrt och ska man bara äta det till mellanmål lär matkontot skjuta i höjden, svårt att kombinera gott, billigt, nyttigt och mättande..
    Tja, beror ju på vad du väljer för skorpor också ;) men om du vill undvika gluten, gör frökex går bra att äta utan bregott eller smör på och går att ha i en liten låda i väskan.
  • Tjohooo82
    MajaOberg skrev 2014-02-10 19:54:24 följande:

    Sådär nu har jag fått tag på en sensor. Tydligen är det väldigt lång kö på dem, men jag fick låna en 5-dygnssensor så länge. Så nu får vi se hur jag ligger på om nätterna.


    Mitt HbA1c låg på 38, så allt är ju egentligen toppenbra och jag skulle sluta stressa över mina värden. Både läkaren och sköterskan tyckte att det inte gjorde så mycket med ett högt morgonvärde när det ser så bra ut annars, men en sensor kanske får mig att slappna av lite mer. :)


     


     


    Ja, om inte annat så får man en tydligare bild över vad som händer. Men som de säger, du har ju ett riktigt bra HbA1c så är ju ingen fara med nåt högre värde heller :)
  • Tjohooo82
    MajaOberg skrev 2014-02-11 20:21:16 följande:
    Ni som har barn sedan innan, hur gjorde ni med insulindoserna under förlossningen? Frågade min läkare, men fick så luddiga svar..
    Om jag minns rätt, så fick jag order om att inte ta lantus doserna utan enbart pytsa med snabbverkande.
  • Tjohooo82

    Förlossningen har bra koll...jo hej du...under min förra förlossning så missade de att min eda tagit slut och jag låg med värkstimulerande utan eda och upptäckte själv att den var slut när inget hände när jag försökte pytsa ut mer. När jag ringde på dem så fick jag till svar att de inte hade tid att byta just då, för de var mitt uppe i ett skiftbyte. Tror inte att förlossningspersonalen en enda gång frågade om jag tagit blodsocker. De kikade nog på värdena som vi skrev upp nån gång men inte mkt mer än så. 
    Så som Anakin skriver, lita inte på att de har koll/kompetens.

  • Tjohooo82
    gravidnr3 skrev 2014-02-18 10:15:50 följande:
    Hej är ny här. är gravid med nr 3. Skillnaden mot tidigare graviditeter är att jag nu har typ 1 diabetes.
    Har ganska bra koll på bs. Har kört lchf så behöver bara ta insulin på kvällen.
    Äter nu lite mer kolhydrater sen jag fick reda på att jag är gravid..

    Känner mig lite nervös..
    Hur är det med förlossningen? Kan man få kejsarsnitt?
    jag har gått över med båda mina barn. 18 dagar med första och 13 dagar med andra. Med andra gick förlossningen så snabbt att jag hann knappt förstå vad som hände.Mådde ganska dåligt efter den har jag förstått i efterhand..

    Skriver man in sig på vanliga mödravården och senare blir det specialistmödravården?

    Många frågor..Hoppas någon vill svara =)
    Grattis, ta kontakt med ditt diabetesteam så kan de hjälpa dig med specialistmödravården. Verkar vara olika i olika landsting. 
    Jag har också kört lchf innan men eftersom det skapar ketoner så har jag frångått det nu.
    Blev igångsatt med förra då jag var fullgången och det slutade i akut snitt.
  • Tjohooo82
    Lerumsmamma skrev 2014-02-18 19:26:00 följande:
    Gick in i v 9+0 idag, träffade min barnmorska för första gången sedan min första graviditet, fick se vårt lilla pyre på ultraljud och allt såg fint ut. Mina prover var bra trots att jag har svårt att få i mig ordentligt med mat, mår så illa och det har blivit värre senaste veckan :( trodde det skulle avta ju fler veckor man passerat.. så länge jag mår illa blir det ett himla duttande med det korttidsverkande men det får va så.. nytt ultraljud om 2 v fast då av en läkare :)
    Härligt! 
    Jo mitt illamående höll i sig väldigt länge, kommer fortfarande emellanåt men börjar få ordning på det. Värre är det med blodsockret då jag inte alls reagerar ibland på insulinet känns det som. HbA1c har ökat två senaste ggrna, nu senast pga rejäl förkylning och munsår så inte helt oväntat dock, men ändå stressande.
    Men snart kan du gå med i fb-gruppen också ;)
  • Tjohooo82
    Lerumsmamma skrev 2014-02-20 17:51:37 följande:
    JA om 3 v :) ska avslöja för släkten på mitt 35-års kalas den 15 mars Solig passerat v 12 då :) inte mått illa alls på ett helt dygn nu, undrar om det bara är en tillfällighet eller om illamåendet redan är över!?
    Håller tummarna för att det redan gått över för dig! 
    Var iväg på flödesul idag, fick en 2:a vilket tydligen de inte gör nåt åt men känns sådär. Även om jag är skeptisk eftersom bebisen buffade som 17 just när det gick ner i flödena, allt annat var helt normalt och +2% i storlek (hur nu det går till med ett värde på dryga +1 och två värden på -).
  • Tjohooo82

    Jag har både fått höja och sänka, just nu har jag en rejäl förkylning som ställer till det för mig.
    Här i Sthlm är rekommendationen att HbA1c ska ligga under 44, före måltid under 5.5 och efter (1.5 timme efter) under 7.5 tror jag det var...just nu är jag långt från det...

  • Tjohooo82
    Lerumsmamma skrev 2014-03-03 17:27:28 följande:
    Vem tusan lyckas hålla sånna värden dag efter dag, vecka efter vecka!? det är det väl ingen som gör.. det är väl högre eller lägre minst 1 gång per dag iallafall i mitt fall..
    Hehe nä det kan man undra ;) jag lyckas väldigt dåligt iaf.
  • Tjohooo82

    För att inte säga enormt dåligt, hamnade på 22.5 efter frukost idag :/ och trots att jag tog ytterligare 14 enheter då så gick det bara ner till 17.5...sååå less på detta nu!!

  • Tjohooo82
    LouiMar skrev 2014-03-17 11:55:21 följande:
    Hej, 

    Åh jag skrev aldrig här efter att jag fick barn och nu har det gått 1,5 år! :O Tiden går så fort. 

    Min förlossning gick okej, jag blev igångsatt på 41+2. Vi överlevde även om det var lite kritiskt, dock inte på grund av värdena utan på grund av utmattningen som gav infektion hos både mig och bebis samt att moderkakan vuxit fast på mig så jag blödde rejält och blev opererad. Och jag fick aldrig igång amningen vilket tydligen är vanligt för diabetiker fick jag höra i efterhand. Men utöver det så lever vi och de här 1,5 åren har varit UNDERBARA! 

    Värdena efter graviditeten var svåra. Jag skulle inte rekommendera någon att vara ensam hemma första tiden. Jag råkade ut för ett totalt sockerfall från ingenstans ca 1 månad efter förlossningen, jag låg avsvimmad i två timmar med bebis i sängen :O Det var det läskigaste jag har varit med om. Min kille kom hem från bion och hittade mig med en skräckslagen bebis bredvid. USH. 

    Nu skriver jag för att jag och min man skulle vilja bli gravida igen :) Och det här forumet är så himla bra för att komma tillbaka till samma tänk som man hade. Med de extremt pressade värdena och hur man äter för att hålla så stabila värden som möjligt. Det är 9 månaders slit igen, men måste säga att jag inte reflekterade över det den här gången. Värdet i att ha ett barn till är så mycket större än kampen i  9 månader..

    Någon mer som är i början av bebisverkstad? :) 
     
    Usch så hemskt för er! Jag har bara svimmat av en gång under mina 24 år med diabetes...i årskurs 5 :) 
    Har hunnit komma lite längre än i början, men om du har facebook så finns den här tråden som en grupp där. Funkade för mig att bara söka på gravida typ 1-diabetiker (om jag minns rätt) men denna länk bör väl funka www.facebook.com/groups/606451426094431/ lite mer blandat där med både gravida, tidigare gravida och även de i början av bebisverkstaden.
  • Tjohooo82
    Ulk skrev 2014-04-22 11:43:43 följande:
    Här är ännu en typ etta som för några dagar sedan fick ett plus. Blandade känslor då jag har högt HbA1C :( Jätteorolig över att något ska hända. Jobbar som barnsköterska på ett barnsjukhus så har sett väldigt mycket (dock inget diabetesrelaterat). Har försökt få tag på min diabetessköterska så hoppas hon ringer mig under dagen. 

    Har tagit blodsockerkurva med start dagen efter jag fick ett plus och är nu inne på 4:e dagen. Blodsockret är hoppigt, och kroppen verkar ibland inte reagera på insulin. Har som högst legat på 12, så inte helt åt skogen. Men mest runt 4-5 och sedan 9. Törstig nästan hela tiden, som om jag vore hög, men när jag kollar blodsockret så ligger det bra. 

    Haft diabetes i snart 20 år, fyller 25 i sommar och bor i centrala Stockholm. Det var lite om mig, är glad över att jag funnit denna tråd, den var svår att hitta. 
    Grattis! Tror inte du behöver vara så superorolig nu utan det kommer gå ner. Vilket sjukhus kommer du gå på? Jag går på SÖS och det här är min andra graviditet och har haft diabetes sen 1990.
    gravidnr3 skrev 2014-04-18 11:47:33 följande:

    Går in i v.17 på söndag.. känns som det är dags att berätta nu Hur berättar man på jobbet?! Eller så får dom läsa på facebook hihi.. har några jobbarkompisar på fb sen sprids det väl fort kan jag tro...
    Hehe, jag gick in till chefen och frågade om jag fick prata lite med honom och sen sa jag att jag var gravid. Då var jag i vecka 10 tror jag, men skulle på tre-fyra besök på sjukhuset iom graviditeten den veckan så kändes som det var läge att berätta så att de visste varför det blev så mkt springande dit. 

  • Tjohooo82
    Ulk skrev 2014-04-24 10:46:00 följande:
    Vilda Tiger
    Tror säkert att du kommer fixa det, 55 låter som ett bra mål. Vill försöka ligga däromkring också.
    Ibland när det är sjukt stressigt på jobbet (vilket det är rätt ofta då jag jobbar inom vården) så märker  jag att blodsockret blir knepigt. Svårt att lugna ner tempot när det är så mycket att göra. 

    Imorgon ska jag i varje fall få träffa min nya läkare under graviditeten, blir spännande :) Hon lät ordentlig på telefon vilket jag inte kan säga om min vanliga diabetesläkare. 

    Tjohooo82

    SÖS för min del också :) Går där redan så det blir smidigt.  Fick tid imorgon som sagt. Lite knepigt att behöva gå från jobbet när man har fem patienter att ta hand om. Har inte berättat om graviditeten eftersom jag går på vikariat och bara har till sista augusti. Har pratat med chefen om hur det blir framöver men hon måste kolla läget. Frågade om jag kunde tänka mig att jobba natt, då jag sagt det tidigare. Så får lov att tacka ja men påpeka att jag helst vill ha en dagtjänst. Men blir det natt så får jag ta tag i det då. 
    Ah då får du träffa Carina idag, gillar henne. Du kommer säkert stöta på Nils som är lite speciell när det gäller den sociala biten men riktigt duktig :) vilken diabetesläkare har du i vanliga fall? Jag bytte 2007 efter att jag träffade min tilldelade läkare en/två ggr för han kom jag inte alls överens med. 

    Oj svårt med det där när du går på vikariat förstår jag! Jag berättade redan i v 10 för mina chefer men då har jag ju fast också så var ju liksom inga problem. 
  • Tjohooo82
    Ulk skrev 2014-05-09 16:58:33 följande:
    Tjohooo82

    Ja det var henne jag träffade, fick ett bra intryck :) 

    Var och tog prover igår och fick idag ett telefonsamtal om att min köldkörtel är lite urballad. Så ska börja med Levaxin imorgon. Blir orolig då det ringde en läkare och bara meddelade det. Har en massa frågor. Någon som råkat ut för samma sak och behöver ta Levaxin under graviditeten? Har självklart läst på internet och blir ju orolig :( 

    I övrigt ska jag på mitt första UL nästa vecka, är då förmodligen i vecka 9. Nervöst men samtidigt spännande. Ibland tror jag att jag bara inbillar mig att jag är gravid, mår jättebra förutom trötthet och att jag är lite mer känslig. 
    Jag fick börja med levaxin under förra graviditeten om jag inte hade ätit det innan tom. Har rätt höga antikroppar men normala sköldkörtelvärden i övrigt. Dock inte helt konstigt med tanke på att mamma också käkar levaxin.
    Vet inte vad du läst som gör dig orolig? :) Men jag har aldrig mått dåligt av dem iaf.
  • Tjohooo82

    Håller med VIlda tiger, ta inte extra insulin om du har problem med svajigt socker, alternativt ta ytterst lite. Jag har lätt att överdosera åt båda håll, alltså både med mat och insulin beroende på högt/lågt. Har kommit fram till att det är bättre att avvakta vid t.ex. 12 mmol och ta nytt blodsocker efter kanske ytterligare 30 min och se, har det då stigit till t.ex. 14 så kanske jag tar t.ex. 2 enheter och nytt blodsocker igen efter 30 min-1 timme.
    Beror lite på hur starkt man reagerar på insulinet så klart, men bättre att dutta och ligga lite för högt en längre stund än att aldrig få ordning på det, för då stressar man upp sig ännu mer.

  • Tjohooo82
    LouiMar skrev 2014-05-28 20:27:31 följande:
    Hej, nu vågar jag skriva här igen :) Har ju varit en omtumlande tid sen plusset eftersom att jag har haft dagliga små blödningar! Men i förrgår var vi på UL och såg en liten bebis :) Som sträckte sig och grejade. Helt underbart! Jag hade glömt hur magiskt det är :D Och jag låg rätt i tiden, så bf 2 dec. Är alltså nu i vecka 13+0. Milstolpe! 

    Mitt socker är lite sisådär. Ligger ofta på 12-13 direkt efter måltid och möter jag med någon enhet då så blir jag låg. Känns inte riktigt rätt :/ Såhär hade jag det inte sist. Eller inte vad jag minns. Men jag gissar att jag får sluta med kolhydrater så att det inte åker upp dit. Jag är så himla Osugen på sallader bara... :/ Och smörgåsen på morgonen känns som ett måste. Men det är bara bita i och ta fram den turkiska yoghurten, smörgåsrånen och philadelphian igen ;) Blä..

    Hoppas att ni andra har det bra :) 
    Finns ju mkt annat än sallad du kan äta, eller turkisk yoghurt för att minska andelen kolhydrater :) 
    Eller klart, om du har svårt för ägg så begränsar det ju en del så klart men du kan ju tillaga grönsakerna så att du inte bara behöver äta sallad till maten för det kan ju bli träligt så klart :)
    Kan du inte öka frukostdosen med nån enhet direkt istället och om det sen blir lite för lågt innan lunch, äta nåt litet mellis? Så har jag fått göra för att stabilisera och det har funkat väldigt bra.
Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare