• Nanna80

    Utomkveds - Vad händer sedan? tråd 3

    Hej svejs på er!

    Ligger nu hemma sjukskriven efter akut op. i söndags... Många frågor verkar komma såhär i efterhand så hoppar gärna in här även om vi inte hade planerat att bli gravida.

    Allt upptäcktes av en slump då grannen kom förbi & jag berättade att jag haft så ont i magen i ett dygn, men att vi nog skulle kunna komma på middag hos dem ändå för det började kännas lite bättre... Säkert bara nån envis mensvärk eller lite förstoppning, men mens var tydligen på väg men betedde sig lite underligt.. Å andra sidan har mensen varit lite konstig på slutet. Fast samtidigt hade jag ju ont under revbenen & ut i ryggen &  ont i axlar... Grannen började se lite blek ut (Och jag bedyrade att det är nog inget smittsamt ) Men hon envisades med att fråga om jag ändå inte trodde att jag var gravid. Såklart inte - jag har spiral! Hon berättade då att hon haft ett utomkvedeshavandeskap med sprucken äggledare & hon hade haft spiral... Så hon sprang hem & hämtade ett test (själv tänkte jag försöka avvakta till måndagen, kan ju inte åka 8 mil extra bara för att kolla om jag är gravid) Förstod aldrig allvaret i det hela... Och visst visade testet plus! Lite chockad ringde jag sjukvårdsrådgivningen, & efter några frågor från larmades en ambulans lite snabbt...

    väl inne på sjukhuset hade smärtorna lugnat ner sig lite så jag blev inlagd då UL-apparaten inte var riktigt tillförlitlig på akuten. Läkaren kunde se något som skulle kunna vara en hinnsäck i livmodern, men även något konstigt på hö äggledare. Alla mina värden var stabila så fick sova under natten samtidigt som de med jämna mellanrum tog prover & kollade tryck osv

    Nästa morgon fick jag ytterligare en undersökning med bättre utrustning, även hon tyckte sig se en hinnsäck men tyckte även det såg ut som blod i buken & ev ett X på äggledaren. De var väldigt lugna & talade om att i vilket fall som helst skulle ju min spiral ut så de anmälde mig för operation. Hörde att de stod utanför och pratade lågmält men tänkte inte så mkt mer över det utan gick tillbaka till mitt rum, medans läkaren flera gånger upprepade att jag absolut inte fick kliva ur sängen utan skulle bara ligga ner i väntan. Sjuksköterskan kom in och gjorde mig iordning & berättade att det redan var dags för operation. Oj, redan? Det gick snabbt! Ja, sa hon dina värden är jättebra men vi är lite orolig för dig ändå, för du har en hel del blod i buken & du ska få opereras NU. Efter nära 3 h på operationsbordet hamnade jag på uppvaket som tog ytterligare 3,5 h innan jag orkade försöka mig på att vakna. Och då hade den dagen gått!

    Läkaren talade om att de inte gjort någon skrapning av livmodern eftersom jag inte visste hur jag skulle ställa mig till en helt normal graviditet, och ska nu göra ytterligare hcg-mätningar på HC.

    vad betyder det här egentligen? Gör man alltid Hcg-mätning efter en operation? Eller finns risken att jag trots allt har en helt vanlig graviditet oxå???
    Trots att vi inte alls hade tänkt oss fler barn (iaf inte NU) blir jag ju ändå lite pirrig över tanken, & tror nog att jag skulle bli lite besviken om det nu visade sig att det inte alls var det läkaren menade?

    Har någon annan någon erfarenhet av detta? Försöker söka på nätet, men allt jag hittar är endast att "det är extremt ovanligt" med kombination av ett X och en intrauterin graviditet...

    Ville mest skriva av mig lite men kom gärna med råd & tips!
    Vad händer om man skulle få ett X igen på den vänstra äggledaren, & den måste plockas bort? Blir man då helt plötsligt steril???

  • Nanna80

    OK Tack för svaret! Oj, vet verkligen inte hur jag ska ställa mig till om det verkligen är så nu då... Men ingen idé att oroa sig i onödan. På fredag får jag ju svaret...

    Kan absolut inte tänka mig en abort, samtidigt som ytterligare ett barn inte fanns med i "palneringen" för tillfället...  Å andra sidan passar det väl aldrig in att planera så mkt - allt blir ju som det blir ändå =)

    Men skönt att höra att det iaf inte är "kört" om det nu skulle hända ännu en gång.

    Bubbibalubbi: Misstänker de alltså att du hade ett MF först, eller att mf egentligen är/var ett X som ännu inte kroppen tagit hand om? Hoppas allt går bra för dig iaf! Men du verkar ju vara väldigt fertil ändå med tanke på "oddsen" =)

  • Nanna80

    Ja nog vilar jag alltid - glömde bort mig imorse & lyfte upp 3-åringen i bilstolen vilket jag märkte på en gång att sånt ska jag nog låta bli Och hur tusan ska man hosta när det känns som om jag ska hosta sönder alla stygn i snittet??

    Har nu fått tid för Hcg-mätning imorgon, & pratade med vår vanliga ssk på HC. Det finns en misstanke om att det kan vara ytterligare en grav i livmodern. Får fråga imorgon vad det egentligen står i mina journaler.

    Jo, missade visst att skriva det igår, trodde jag skrivit det när jag ändå skrev en hel novell Men de hittade ett X på höger äggledare & den är borttagen.

    Tack för dina svar! Känns tryggt att få lite mer info från andra som varit i samma situation. Man glömmer så lätt bort att fråga när man är hos läkaren, när allt bara blir kaos, även om läkaren verkligen försökt att förklara så gott han kunde. Den kvinnliga läkaren slutade efter op. så hon var inne & förklarade vad som hänt mitt i uppvaknandet så det kommer jag inte så mkt ihåg. KOmmer mest ihåg att jag mådde illa & att jag hörde hon säga till personalen på uppvaket att hon noga sagt ifrån att jag inte skulle haft den medicin de gett mig för illamåendet...

  • Nanna80

    Nu ringde läkaren & mitt hcg-värde har sjunkit så det är en minimal risk för att det skulle finnas någon extra grav. Men ska följas upp med ytterligare ett test om 2 v. Antagligen kan den hinnsäck som de såg vara bara en "pseudohinnsäck", dvs en helt tom hinnsäck/ förtjockning av livmoderslenmhinnan, som tydligen är helt normalt & rätt vanligt vid ett utomkveds. Kroppen gör sig ju redo för en graviditet som vanligt - trots att ägget fäster sig på fel ställe.

    Känns som en lättnad då mannen absolut inte vill ha fler barn... samtidigt så hade jag ju själv redan börjat tänka "OM"... Men får väl se, när de små börjar bli lite större så kanske det får bli någon till... Blev allt lite sugen!!!

    Ska börja med minipiller, men invänta nästa mens först.
    Finns här någon fler som blivit gravid med spiral & sen fått utomkveds? Vad har ni för prev.medel?

    Idag ska jag bara lata mig & gå en promenad efter lunch. Så hoppas jag att jag orkar ta tag i andra sysslor senare under veckan!

Svar på tråden Utomkveds - Vad händer sedan? tråd 3