• Sunflower Sthlm

    Utomkveds - Vad händer sedan? tråd 3

    Hej,

    Jag har läst en del här i tråden men inte orkat skriva nåt. Jag fick mitt utomkveds konstaterat för en månad sedan, trodde att det var missfall och gick för att kolla upp det men blev snabbt skickad till SÖS. Naiv som jag var så fattade jag inte riktigt vad det var och trodde att jag skulle få åka hem igen... hamnade i nåt chock-tillstånd när läkaren sa att jag förmodligen behövde opereras och att jag skulle läggas in för observation.

    Det hela slutade iaf med en spruta morgonen efter, eftersom mina värden var förhållandevis låga och att jag inte hade så ont. Då var jag nöjd med att slippa operation men nu är jag såklart orolig att det ska bli samma sak igen nästa gång jag blir gravid.

    Nu har det gått en månad sedan sprutan och mina värden är nere på 4, alltså ok. Jippi! :)

    Däremot så fick jag världens mensvärk imorse och nu även mens verkar det som. Är det normalt? Hur har det varit för er andra som fått sprutan?

    //S

  • Sunflower Sthlm

    Acinna: Det jag fick var Metotrexat (eller hur det stavas), ett slags cellgift som stöter ut X:et. Funkade bra på mig även om jag är orolig att få ett nytt X i samma äggledare. Men, men... det är tydligen skonsammare mot kroppen jämfört med operation så därför ger de gärna sprutan när det finns möjlighet för det.

    Tyvärr måste man dock vänta 3 måndader från man fick sprutan tills man får försöka igen, men jag ska prata med dem på SÖS eftersom många här verkar ha fått olika besked. Man vill ju inte riskera skador på ett ev. foster bara för att man börjar försöka för tidigt.

  • Sunflower Sthlm

    Galet att det kan vara så olika beroende på vilket sjukhus man kommer till. Jag inser nu vilken oerhörd tur jag har haft, jag fick bästa tänkbara vård från första början. :) Var på Sös i onsdags och fick då ett veta att jag kan få mina äggledare spolade inom 3-6 månader efter Xet. Ni som har gjort det, hur går det till? Har hört att det gör väldigt ont... stämmer det? Kommer givetvis att göra det ändå, vill bara förbereda mig ordentligt. :)

    Lycka till alla som är på g med ivf och ägglossningskoll!

  • Sunflower Sthlm

    Mika1980:
    Tråkigt att höra att du blev så illa behandlad på sös! Jag kom till Sös från Ultragyn, vet inte om de spelade in i det hela, fick hela tiden höra att "de ju är specialister på ultraljud" så om de hittat ett X så är det garanterat så även om läkaren på sös hade svårt att se det på ultraljudet.  Jag låg också på avdelning 72, sjuksköterskorna var toppen och alla läkare jag träffade iaf. Jag pratade med en läkare där i förra veckan som sa att jag skulle kontakta honom om passageröntgen. Du kanske också kan gå den vägen om du vill komma förbi din barnmorska (även om jag förstår att du inte är så sugen på att kontakta sös igen...)

    Acinna:
    Hur gick det på provtagningen förra veckan? Har ditt hcg minskat i bra takt? Jag har min sista provtagning på onsdag och mycket riktigt var det min mens jag fick. Ovanligt men inte omöjligt sa läkaren på sös när jag ringde i förra veckan. :)

  • Sunflower Sthlm
    Mika:
    Nej, nån Ravelli träffade jag inte som tur var. :) Håller tummarna för att det är din mens som bara beter sig lite skumt. Är du orolig eller stressad? Vet att mensen kan påverkas av det men det är min enda gissning tyvärr. 

    Acinna:
    Vad härligt att du är nere på 6 och att du kan börja försöka snart! Jag ska lämna mitt sista blodprov imorgon bitti. Var nere på 4 i förra veckan men de ville ta ett sista prov ändå. Det tråkiga för mig är ju bara att jag inte får försöka igen förrän efter 1 december... känns galet långt, jag vill ju börja nu.
     
    Vad gäller spolning av äggledarna så sa läkaren till mig att det skulle göras på dag 5 till 12 i menscykeln för att undvika att man skulle kunna vara gravid. Här i Sthlm är det dessutom en månads väntetid så i mitt fall får jag väl räkna och gissa ungefär. Tur att mensen är regelbunden. :)
  • Sunflower Sthlm

    Acinna:
    Vi måste vänta så länge för att cellgifterna ska gå ur kroppen. Men jag har telefontid med en läkare i em, jag har gjort en lång lista på frågor som jag vill ha svar på, bl.a. just det med hur länge vi måste vänta eftersom alla jag pratar med säger olika. :)
    Håller tummarna för att du kan få spola.

    Är väldigt glad att jag slapp operation eftersom ni som opererats verkar ha fått så dålig info. Plus att alla har rätt till samma vård oavsett hur familjesituationen ser ut. Galet! Däremot så dyker det upp flera saker nu som förbryllar mig. När jag skrevs ut så frågade jag om jag hade några restriktioner eller liknande i och med sprutan jag fått och får svaret nej. När jag var tillbaka på akuten i förre veckan så var den läkare jag träffade då helt förfärad över att jag "bara" varit hemma från jobbet samma veckan som sprutan samt att jag hade joggat till bussen. Jag borde legat hemma och vilat och absolut inte joggat ens till bussen.

    Men, men... nu ska jag sluta "tjata" om sös, idag är sista samtalet (förhoppningsvis) med avd. 72 och sen så hoppas vi att jag slipper vara tillbaka där inom en snar framtid. Eftersom jag fick sprutan och därmed har äggledaren kvar så är ju risken ganska stor att jag får ett nytt X.

    Förresten, är det nån som har nån koll på när man kan se ägglossning på vul? Vet ju att man ser det efter, för det visade barnmorskan när de hittade X:et. Men hur långt tid innan?

  • Sunflower Sthlm

    Mika:
    Kan du inte ringa och bara lite iskallt försöka boka. Jag har namnet på läkaren som jag skulle boka hos och jag tror inte att det finns antecknat någonstans, utan jag skulle bara ringa honom minst en månad innan jag behövde en tid eftersom det är så pass lång väntetid. Jag kan maila dig namnet om du vill så kan du ju testa. Funkar det så funkar det.

    Håller med Spökplumpen, be någon annan ringa, alternativt börja gråta eller så. ;) Jag skulle boka om en tid jag fått för vul eftersom jag misstänkte missfall (men det visade sig vara ett X) och då säger de att de inte har tider förrän två veckor framåt i tiden. Jag börjar gråta av stressen och oron och då kunde hon plötsligt trolla fram en tid 5 dagar senare. :) Inget jag är jättestolt över direkt men det funkade ju. :)

  • Sunflower Sthlm
    Mika:
    Jag håller tummarna för att ägglossningen kommer på rätt sida och att du kan åka till Danmark. Glad 
    Jag förstår att det inte är helt lätt att vara ensamstående kvinna och vilja ha barn, det jag menade var mest att vården ska vara lika när något händer. Du har ju fått X precis som vi andra och det är verkligen tråkigt att du känner dig diskriminerad. Jag anser att du ska ha samma rätt till undersökningar (såsom spolning av äggledare m.m.) som jag exempelvis, oavsett. Vi sitter ju egentligen i samma sits, med ett X var. Så jag hoppas verkligen det går vägen och att du kan få bli den underbara mamman som du så gärna vill bli. Glad Jag har annars hört mycket positivt om Sophiahemmet från vänner som har haft problem att bli gravida. Vad är din uppfattningom dem? Tack för förklaringen om när man kan se kommande ägglossning förresten!
     
    Jag lämnade prover igår, för sista gången. Sååå skönt! Mitt hcg var mindre än 2, alltså inte mätbart. Underbart! Jag frågade även hur länge vi skulle vänta tills vi får försöka igen och läkaren visste inte men konsulterade överläkaren som sa precis så som någon skrivit tidigare. De tror inte att det finns någon risk vid en spruta så om vi vill får vi försöka igen redan nu, även om det kanske var bäst att vänta en ägglossning och mens. Hur härligt som helst att höra! Så nu ska jag försöka få tag i de som gör spolningen för att se hur pass snart jag kan få en tid. Känns bättre att ha spolat innan vi försöker igen.
     
    Gränsen på 3 månader gäller de som fått metotrexat varje dag under en längre period.
  • Sunflower Sthlm

    Jag fick medicinsk behandling. Precis som du så gjorde jag vul för att få bekräftat det jag trodde var missfall. Blev istället skickad till akuten där jag blev inlagd för observation och utredning. De kom fram till att, eftersom jag hade så pass låga nivåer hcg, att det upptäcktes ganska tidigt (v.6) och att jag inte hade särskilt ont så var chansen stor att min kropp skulle svara bra på en medicinsk behandling. Fick en spruta i skinkan och skickades hem morgonen efter. Fick sprutan 1 sep och i onsdags förra veckan var mina värden ok igen. Det jobbiga var att blöda hela tiden och att jag var så fruktansvärt trött första veckan efter sprutan, men det var allt. Chocken var det som var värst för mig. Visste knappt vad ett utomkveds var plus att oron för en ev. operation höll på att göra mig knäpp. Ville inte förlora en äggledare men såhär efteråt vet jag inte vad som är bäst. Det var skönt att slippa operation men samtidigt är jag ju livrädd för att få ett nytt x i samma äggledare. Samtidigt sa flera läkare till mig att chansen är större att nästa graviditet blir normal än att det blir ett nytt x. Så det är vad jag fokuserar på. Lycka till!

  • Sunflower Sthlm
    leana skrev 2010-10-07 20:23:33 följande:

    Sunflower Sthlm: Hej, tack för svar! På vilken nivå låg ditt Hcg?
    Hur lång tid efter det du trodde var missfallet fick du behandlingen?
     Blödde du något innan du fick sprutan? Tusen frågor :0)


     


    acinna: Tack!


    Hej igen,
    Fråga på du, ingen fara. Jag önskar jag hade haft någon att fråga när de hittade mitt X så jag svarar gärna på dina frågor. Glad

    Min historia kring det här började med att min mens inte kom och eftersom min kropp är som en klocka så började jag hoppas på att jag var gravid. Ungefär 5 dagar efter beräknad mens så fick jag en blödning (som jag trodde var min försenade mens) och tänkte inte mer på det. Efter det slutade det inte blöda utan kom lite, lite varje dag. Räckte med trosskydd men det var oavsett irriterade. Började googla på nätet efter vad som kunde vara fel och överallt står det att jag borde ta ett grav test för säkerhetsskull innan jag ringer min gynekolog. Sagt och gjort, jag tar ett test och det visar att jag är gravid. Eftersom det har kommit blod i så pass många dagar så intalar vi oss, min man och jag, att det är missfall och jag bokar en tid för vul. Gör vul och får konstaterat X och skickar till akuten. Läggs in på tisdagskvällen eftersom de vill kolla mina värden och mäta hcg och på morgonen efter när det är dags för ronden konstaterar läkarna att jag passar bra för att få en spruta istället för operation. Får sprutan och skickas hem.

    Mitt hcg låg på ungefär 530, minns inte exakt. Blödningen startartade två veckor (ungefär) innan sprutan och tog slut 3,5 veckor efter sprutan. Det kan ta upp till en månad innan hcg är nere på normal nivå och det var först då jag slutade blöda.

    Om man får sprutan så får man komma tillbaka och mäta hcg-värdet i blodet men jämna mellanrum, men det kanske de har berättat för dig? Först fick jag komma med tre dagars mellanrum och efter det en vecka beroende på hur snabbt hcg-värdet sjunker.

    Hoppas mina svar har varit till hjälp! Det är bara att fråga om det är något mer. Och välkommen till oss, trots omständigheterna.
Svar på tråden Utomkveds - Vad händer sedan? tråd 3