• Sussie

    Tårttråden del 17

    Hej! Nu behöver jag eran hjälp angående vad jag kan ha gjort för fel. Använde 80g gelatin godis och 3 dl grädde. Sen idag när jag tog ut min fluff ur kylen så var det bara en gelatin klump ides inte ens börja försöka vispa den till något när den var så hård. Vad kan ha gått fel? Eller är det bara så att 80g gelatingodis är för mycket till 3 dl grädde? Tacksam för alla svar!

  • Sussie

    Hej! Fler än jag som har problem med sprickor när ni täcker tårtan med sockerpastan?
    Jag använder Ballinas sockerpasta.. Vet inte vad jag gör för fel :( Sen när jag lyfter tårtan lyfts även sockerpastan upp så sockerpastan blir knövlig. Tror att det kanske beror på att jag inte använder smoother nog mycket men vågar ju inte det med risk för ännu fler sprickor. Känns väldigt tråkigt. Någon som har en lösning på det hela? Tacksam för alla förslag! :)

  • Sussie
    mrsjossie skrev 2010-10-19 20:48:15 följande:
    Jag har köpt från en Ica-affär som har catering. Fråga även på lokala bagerier/konditorier.
    Sussie skrev 2010-10-19 16:11:15 följande:
    Hej! Fler än jag som har problem med sprickor när ni täcker tårtan med sockerpastan?
    Jag använder Ballinas sockerpasta.. Vet inte vad jag gör för fel :( Sen när jag lyfter tårtan lyfts även sockerpastan upp så sockerpastan blir knövlig. Tror att det kanske beror på att jag inte använder smoother nog mycket men vågar ju inte det med risk för ännu fler sprickor. Känns väldigt tråkigt. Någon som har en lösning på det hela? Tacksam för alla förslag! :)
    Jag använder också Ballinas pasta men har aldrig varit med om att den spruckit. Jag brukar i alla fall göra så att jag spacklar tårtan jämn med smörkräm eller grädde. Smörkrämen blir grymt jämn om man arbetar med den länge (jag använder en slickepott modell mindre för detta). Sedan kavlar jag sockerpastan, dock inte för tunt och jag använder rikligt med maizena. Lägger sedan ihop "locket" försiktigt för att sedan lyfta över det. Är tårtan riktigt stor så "viker" jag locket två gånger, eftersom locket är så pass tjockt så blir det heller inga märken eller sprickor.
    En smoother underlättar arbetet med en "mjuk hand" går minst lika bra.
    Kanske är det så att du helt enkelt kavlar den för tunt? Maizena är nog också bra för att binda ihop.

    Jag använder också mycket maizena men har upplevt det som att Maizenan har fastnat i sockerpastan och när jag gjort tårtor som varit färgade är det ju omöjligt att få bort Maizenan från sockerpastan (?) Jag hoppas verkligen jag kommer på något bra sätt att minska sprickorna i sockerpastan och dessutom inga problem med Maizenan, men vet bara inte hur :(

  • Sussie
    Sigrid skrev 2010-11-29 16:32:13 följande:
    Hur många bitar brukar ni beräkna att en tårta räcker till med en diameter på 15 cm och på 20 cm?
    Jag har en länk till en tårtbitsuträknare på min hemsida: http://sussiesgodsaker.blogspot.com/

    Brukar ni använda kavelring när ni kavlar ut lock? Funderar på att inhandla det, men frågan är, behövs det?
  • Sussie
    mina12 skrev 2010-11-29 17:31:54 följande:
    Vad är en kavelring? Nyfiken...

    Jag använder den här!

    www.kakburken.se/product_info.php?products_id...

    Innan jag köpte den så hade jag en Tupperware-kavel, som jag var nöjd med, men den här ar mycket bättre! Lätt att kavla och det blir fin yta!
    Om du använder den där, så bör du ha fått mer kavelringar för det står att det ska följa med..
    Detta är en kavelring: http://www.tartkonst.se/visa_produkt.asp?id=94
    Det hela går ut på att få en jämn utkavling när man kavlar ut något! :0) Annars är det lätt att det blir ojämnt och inte lika tjockt det man kavlar ut. Tänkte att det kanske är bra vid utkavling av lock? :)
  • Sussie
    Sussie skrev 2010-11-29 19:08:22 följande:
    Om du använder den där, så bör du ha fått mer kavelringar för det står att det ska följa med..
    Detta är en kavelring: www.tartkonst.se/visa_produkt.asp?id=94
    Det hela går ut på att få en jämn utkavling när man kavlar ut något! :0) Annars är det lätt att det blir ojämnt och inte lika tjockt det man kavlar ut. Tänkte att det kanske är bra vid utkavling av lock? :)
    Såg nu att det rekommenderades som tillbehör inte att det följde med, fel av mig.
  • Sussie

    Efterlystes en Tårtbitsuträknare!
    Så tråkigt att alla sidor som har haft det, har försvunnit. Någon som är bra på detta med beräkningarna, som vill göra en ny? :0)

    I väntan på det undrar jag om någon skulle kunna hjälpa mig med att beräkna en 16 bitar och en 12 bitars? Hur hög och hur stor ska omkretsen vara på en 16 bitar och en 12 bitars?

    Vill minnas att en 25cm, 8 hög var = 20 bitar
    Och att en 25cm, 10 hög var = 25 bitar

    Men om man gör en 20cm, 10 hög hur många bitar kan man då beräkna att den är? 12 eller 16 bitar?
    När jag sist gjorde en sådan tårta räckte det till 16 personer, men frågan är om man kan beräkna att den ska räcka till 16 bitar?

  • Sussie
    Missy Cat skrev 2010-12-06 09:31:38 följande:
    Åh så bra, nu ska jag sätta sambon i arbete
    Härligt! Ser framemot slutresultatet! :0)
  • Sussie

    En tårta som är 20cm i omkrets och 9cm hög, någon som har koll på hur många bitar det blir?

  • Sussie

    Om man använder modelleringspasta och sen låter det stelna och tanken är inte att äta upp det man gör, hur länge håller det då? Det stelnar ju och blir jätte hårt, så jag tänker att det borde hålla i all evighet. Vad tror ni?

  • Sussie
    Sigrid skrev 2010-12-23 22:38:05 följande:
    Hemma hos oss äts de inte upp. Några står på en hylla i skafferiet (för jag har inte mage att slänga dem) andra åker i papperskorgen direkt.
    Precis när jag postat min fråga såg ditt inlägg.. och då måste jag fråga dig.. hur länge tror du de håller? All evighet?
Svar på tråden Tårttråden del 17