Inlägg från: SockerStinn |Visa alla inlägg
  • SockerStinn

    Tårttråden del 17

    tjejhalmstad skrev 2012-03-04 06:39:02 följande:
    behöver ett riktigt bra recept på tårtbotten som jag tänkt göra i en fyrkantig form. typ som rulltårta. men har provat att göra samma smet som till 1 sats rulltårta men den blev alldeles för låg och två satser blev inte så bra i formen. så tänkte om nån redan har ett bra uträknat på en luftig tårtbotten till en fyrkantig tårta.
    Jag får väl slänga in denna då. Jag har tagit den från denna tråden för evigheter sen och den är verkligen BÄST! Har fått lämna ut detta receptet till alla i min bekantskapskrets "Jag" i receptet är alltså någon i tårttråden, minns inte vem. Jag har inte så höga kanter på min långpanna, så jag har minskat på det till 9 ägg för att det inte ska rinna över kanten. 4 ägg är lagom för stor springform. Jag kör hela på 160 grader. 

    Tårtbotten, långpanna


    12 ägg
    6 dl socker
    3 dl vetemjöl
    3 dl potatismjöl
    6 tsk bakpulver

    Vispa ägg och socker pösigt
    Blanda mjölsorterna och bakpulver och vänd ner i smeten. Blanda om.
    Häll ner det i långpannan som är väl smord med cake realse och gräddade i nedre delen av ugnen på 175 grater till en början, men sänkte sen till 160 ungefär. Gräddade i 45 minuter.

    Så blir den tillräkligt hög för att precis kunna dela tre gånger, men eftersom långpannan är lite för låg så var det på håret att den inte vällde över.
     
  • SockerStinn
    Busfrö10 skrev 2012-03-07 09:44:16 följande:
    Hej alla!

    Ska för första gången göra en glutenfri tårta. Har hittat recept på tårtbotten, men hur är det med fyllning? Kan man ha i marsanpulver? 

    En annan utmaning är att det inte får vara röd, gul eller orange i tårtan. En är allergisk nämligen. 

    Så tips på goda kombinationer tack!

    Ha en bra dag!       



    Ekströms kokmarsan är glutenfri, snabbmarsanen vet jag inte. Har för mig att kokmarsanen innehåller betakoroten, gul färg från morötter. Är det naturligt gula/röda frukter/grönsaker som inte tåls, eller är det E-tillsatser?
  • SockerStinn
    Busfrö10 skrev 2012-03-09 19:54:53 följande:
    Den andra fyllningen är mjölkchokladfluff, men chokladen kunde tydligen innehålla spår av vete...va fan...
    Tror inte att hon som är gluten är sååå känslig...
    Spår av vete är så lite att glutenintolleranta tål det (undantag finns säkert, men enl. livsmedelsverket ska det funka). Däremot om man är allergisk mot vete är man mycket känsligare och kan inte äta det. Det är alltså så små mängder att det knappt är mätbara.
  • SockerStinn
    tjejhalmstad skrev 2012-03-16 08:26:46 följande:

    Behöver ett snabbt svar. Håller på med tårtor  nu. Ska ha upptinade hallon med grädde i ett lag. Har låtit det mesta av saften/vattnet rinna av. Men undrar om jag kan lägga i ett eller två gelantin blad i hallonen innan jag blandar det med grädden? Har nämligen råkat ut två gånger för att tårtbotten blivit helt "blöt" på bottnen under hallongrädd blandningen och vill verkligen inte att det händer igen så kan ja då undvika detta genom att ha i gelantinet?


    Jag tycker det är gott när tårtan blöts upp, men lagom är ju bäst. När jag hade grädde i hade jag aldrig i nått annat, men nu när jag bakar mjölkfritt kokar jag hallonen med kokmarsan. 
    Till helgens tårta räckte inte hallonen till och jag fick köra en snabb Kajsa Warg; tog vaniljvisp och blåbär och kakade, och det blev superlöst, så hå hade jag i l ite gelatinpulver och det funkade också bra. Anledningen till att jag tog gelatin var att jag inte ville ha fyllningen sötare. Det svåra med gelatin är bara att veta hur mycket man ska ta tycker jag men lite hjälp får man ju av doseringen på sidan av paketet.
  • SockerStinn

    -Kan man ha smörkräm ovanpå mmf/sp på en liten bit, eller halkar det av/får mmf:en att svettas?
    -Vad är bäst för att fästa strössel på mmf?
    -Hur får man mmf riktigt tunnt när man kavlar ut? Blanda i olja eller utveckla starkare muskler?
    -Kan man spritsa gräs på sidan av en tårta, eller riskerar man att det trillar av?

    Jag hade lite problem nu när jag invigde min sprits att mot slutet var smörkrämen för varm så det blev inget snyggt. Nu var det inte så mycket jag spritsade, så jag behöver väl bara få upp farten, men hur gör man om man ska sprits mycket? Behöver man byta spritspåse ett par gånger om man ska göra en hel tårta?? Man kan ju inte börja med kylskåpskall smörkräm heller, det blir ju för trögt. 

  • SockerStinn
    Busfrö10 skrev 2012-03-18 10:27:29 följande:
    Hej alla!

    Jag har fått ett uppdrag att göra 65 cupcakes till ett bröllop. Det ska vara kladdkakecupcakes med vitchokladfrosting. Nu är då frågan hur jag ska planera detta...
    Kan jag göra de och frysa in de? Utan frosting så klart... Det bästa blir väl om jag spritsar de samma dag de ska levereras?

    Ett bra recept på vitchokladfrosting som kan spritsas med bra resultat?    
    Det går super att göra muffinsen och frysa innan.
  • SockerStinn
    Malwa skrev 2012-03-19 15:25:30 följande:
    Är superlänge sedan jag gjorde tårtor med mmf, och kommer inte ihåg om jag måste pensla den med ngt innan jag täcker tårtan?
    Har du smörkräm under så penslar du inget, men är det grädde måste du pensla med olja. Vaniljkräm vet jag inte. 
  • SockerStinn
    smörblomman81 skrev 2012-03-21 14:53:20 följande:
    Har problem..ska leverera tårta på lördag men behöver form på 30 cm diametern och det finns inte här. TRor inte att nätbutikerna hinner skicka hit till på fredag heller. Vet någon om det finns en tårtbutik i kungsbacka? Annars får jag åka till Göteborg och det känns lite väl långt-...hade även sluppit åka till Kungsbacka men nu har klant jag lovat detta :/



    I kungsmässan kitchen store har de många bakformar, ring och hör med dem!
  • SockerStinn
    smörblomman81 skrev 2012-03-21 14:53:20 följande:
    Har problem..ska leverera tårta på lördag men behöver form på 30 cm diametern och det finns inte här. TRor inte att nätbutikerna hinner skicka hit till på fredag heller. Vet någon om det finns en tårtbutik i kungsbacka? Annars får jag åka till Göteborg och det känns lite väl långt-...hade även sluppit åka till Kungsbacka men nu har klant jag lovat detta :/



    Vad finns det för butik i gbg?
Svar på tråden Tårttråden del 17