• AngelEye

    Ni som jobbar på café. Vad är rätt och fel här?

    Jag har precis fått arbete på ett café/restaurang. Jag jobbar just nu bara extra när dom behöver mig, men får heltid i april.

    Nu är det så att jag precis fått en genomgång från en jobbcoach att jag ska vara noga med mina rättigheter när jag får en anställning.
    Tex så ska anställningsbeviset innehålla allt från lön, till anställningsperiod, till semesterrättigheter etc. Ja, nä men ni förstår vad jag menar.

    Mitt papper innehöll mitt namn, personnummer adress samt timlön och min underskrift. Detta tänkte jag inte så mkt på just då, men nu börjar jag fundera på om det ska stå något mer där.

    Men det är inte allt.
    Hur lång lunch har man rätt till?
    När jag börjar 10 och slutar 4, så får jag oftast inte äta lunch förren vid 2-3. När jag ätit 10 minuter så börjar chefen stressa på mig att jag ska snabba mig och fortsätta jobba. Är detta verkligen riktigt?

    Sedan undrar jag hur avancerad en lönespec ska vara.
    På min står ingenting om huruvida det ligger till med semesterersättning, och ingen har heller talat om det. Ska självklart se till att fråga nu när jag ska arbeta på riktigt , men på mina vänners lönespecifikationer finns allt sånt medskrivet. Min är inte avancerad alls. Bara ett utskrivet papper med hur mycket jag fått ut den månaden. Inte så mkt mer.

    Och! Är detta korrekt för café/restaurangyrket?
    Min lön är 90kr/tim. OB ligger på 18 kronor, oavsett vardag eller helg.
    Vardag börjar OB efter kl 20. Lördag efter kl 16 och söndag hela dagen.

    Hoppas ni kan ge mig bra svar, för jag är inte modig nog att ställa chefen mot väggen än, då detta är mitt första riktiga arbete och jag inte riktigt är så haj på vad som är rätt och fel ännu. Vill gärna ha fakta att komma med om jag ska ifrågasätta något.

  • Svar på tråden Ni som jobbar på café. Vad är rätt och fel här?
  • jassikan

    Har ingen koll på just cafe och restaurang, men vissa saker finns reglerade via lagar.

    http://www.av.se/lagochratt/atl/kapitel06.aspx

    "Rasterna skall förläggas så, att arbetstagarna inte utför arbete mer än fem timmar i följd. "
    Arbetstidslagen kan i vissa fall ersättas med ett kollektivavtal och gäller inte för alla typer av arbete, men den gäller i de flesta fall.

    http://www.notisum.se/RNP/SLS/lag/19820080.htm
    "6 c § Senast en månad efter det att arbetstagaren har börjat arbeta skall arbetsgivaren lämna skriftlig information till arbetstagaren om alla villkor som är av väsentlig betydelse för anställningsavtalet eller anställningsförhållandet. Om anställningstiden är kortare än tre veckor, är arbetsgivaren inte skyldig att lämna sådan information.
       Informationen skall innehålla åtminstone följande uppgifter:
    1. Arbetsgivarens och arbetstagarens namn och adress, anställningens tillträdesdag samt arbetsplatsen.
    2. En kort specificering eller beskrivning av arbetstagarens arbetsuppgifter och yrkesbenämning eller tjänstetitel.
    3. Om anställningen gäller tills vidare eller för begränsad tid eller om den är en provanställning samt


    a) vid anställning tills vidare: de uppsägningstider som gäller,
    b) vid anställning för begränsad tid: anställningens slutdag eller de förutsättningar som gäller för att anställningen skall upphöra och vilken form av tidsbegränsad anställning som anställningen avser,
    c) vid provanställning: prövotidens längd.


    4. Begynnelselön, andra löneförmåner och hur ofta lönen skall betalas ut.
    5. Längden på arbetstagarens betalda semester och längden på arbetstagarens normala arbetsdag eller arbetsvecka.
    6. Tillämpligt kollektivavtal, i förekommande fall.


    De uppgifter som avses i andra stycket 3 a, 3 b i fråga om förutsättningarna för anställningens upphörande, 4 och 5 får, om det är lämpligt, lämnas i form av hänvisningar till lagar, andra författningar eller kollektivavtal som reglerar dessa frågor. Lag (2006:440)."


    Vad gäller lönespec. så tror jag inte det finns någon lag som reglerar vad som måste finnas med. Förr fanns det inte ens någon lag som reglerade att man hade rätt att få en. Kanske är så fortfarande, men det vet jag inte.

  • mirakelasta

    Om man arbetar efter resturangavtalet så kan man ha sk måltidsuppehåll, dvs man får lön för lunchen och måste vara tillgänglig för kunder. Annars ska det stå att man har lunch och då är den utan betalning och man har rätt att lämna arbetsplatsen under denna tid.

    Kontakta Hotell- och resturangfacket och be dem hjälpa dig. Sen är det lämpligt att gå med i facket när man börjar arbeta framförällt på små cafeer och lunchresturanger. Många har ingen koll på vilka lagar etc som gäller.

  • Mars78

    Jag skulle också rekommendera dig att kontakt facket!

  • LAV0LINA

    Stämmer in i kören och säger kontakta hotell- och restaurangfacket. Och jag skulle även rekommendera dig att gå med i facket eftersom du då inte står ensam om "grälar" med arbetsgivaren om det skulle bli en konflikt.

    Då jag jobbade på café (var visserligen 2003) så var min lön också kring 90 kr/tim och OB var detsamma som du anger (18 kr efter kl 20 vardagar, efter kl 16 lördagar och hela söndag. Löjligt låg OB, men så är det i den branchen tyvärr).

Svar på tråden Ni som jobbar på café. Vad är rätt och fel här?