• Amira

    Finns det några osjälviska handlingar?

    Vad anser DU?
  • Svar på tråden Finns det några osjälviska handlingar?
  • Amira
    Posh Foxy Baby skrev 2010-02-13 20:40:49 följande:
    Självklart.
    Okej. Ingen baktanke som i slutändan gynnar dig själv...?
  • Amira
    GreetaGarbo skrev 2010-02-13 20:44:25 följande:
    Svårt, en osjälvisk handling brukar oftast få en att må bra och i och med att man mår bra av en sån handling kan den kanske inte direkt kategoriseras som (helt) osjälvisk. Kanske om man gör en handling som inte gagnar en själv på något sätt och som man själv inte får ut något positivt av.
    Precis. En ren och skär handling som inte får dig att känna dig som en bättre människa har jag inte funnit ännu...
  • Amira
    PerG skrev 2010-02-13 20:44:13 följande:
    Tveksamt... Nej är mitt spontana svar....
    Tack för ditt svar!
    Skulle du kunna utveckla det hela? Hur du tänker?
  • Amira

    Det finns en filosof, om jag minns rätt, som ansåg att det inte fanns några osjälviska handlingar, men jag kommer inte ihåg vad han heter? Någon som minns?

  • Amira
    GreetaGarbo skrev 2010-02-13 20:50:43 följande:
    *S* Tänkte på när man håller upp dörrarna för andra människor och de inte tackar och man blir lite småsur på att de inte tackat. Ger mig inget positivt tillbaka men har underlättat för en annan.
    Men syftet bakom denna handling var väl ändå att de skulle tycka att du var en artig människa?
  • Amira
    Posh Foxy Baby skrev 2010-02-13 20:53:04 följande:
    Jag matar fåglarna utan nån särskilt elak plan, det är en god handling men det hjälper ju inte mig personligen. Att hjälpa nån annan ett ögonblick ger mig heller inget som skulle räknas som baktanke. Att skänka pengar är inte själviskt. Så ja, självklart finns det osjälviska handlingar.
    Jo, men så länge som det får dig att må bättre, att känna dig som en bättre människa, anser jag att det ligger en självisk tanke bakom ditt agerande.
  • Amira
    MysTic PrincesS skrev 2010-02-13 20:54:53 följande:
    Hm, rent spontant kom denna tanken upp att om man agerar utan att tänka innan, t ex kastar sig efter ett barn som är på väg ut på gatan och räddar det, så var ju den bakomliggande orsaken inte att må bra av det, men sen vet jag inte om det faller på att man ändå mår bra av sitt agerande i efterhand. Om nån förstår hur jag menar nu
    Det är intressant! 
  • Amira
    Posh Foxy Baby skrev 2010-02-13 21:00:16 följande:
    Det kan du få tro. Jag föredrar att leva mitt liv utan så mycket cynism.
    Okej, jag tycker att det är kul att diskutera/filosofera med andra människor; höra hur de tänker etc. 
    Det finns liksom inget fel inom filosofi utan bara olika tänkbara alternativ. 
  • Amira
    PerG skrev 2010-02-13 21:01:57 följande:
    Hade tänkt skriva längre, men annat kom emellan.. ;)... Alla handlingar som leder till att man själv mår bra på ett eller annat sätt är ju inte osjälviskt. Hur mycket man än offrar men ändå får något tillbaka så är det ju inte en osjälvisk handling. T.ex. organdonation av en njure, volontärarbete, offra sitt liv för någon (indirekt så får man ju sin belöning i stunden man offrar sig genom att man vet att någon har mig att tacka typ).. Så en totalt osjälvisk handling skulle ju vara en handling som ingen får veta som innebär en stor uppoffring där den som utför det mår sämre av att ha utfört handlingen än att inte ha gjort det (och om man är lite S/M så får man ju såklart inte finna njutning i att må sämre).. Sä därför är jag tveksam.... ;)
    Jo, det förstnämnda anser jag också, men jag kan ändra mig om någon kommer med något riktigt bra argument. 
    Jag har alltid fått för mig att människan är i slutändan självisk, men jag kan ha fel. Jag kan inte tänka mig att situation där jag har handlat utan att det på något sätt har gynnat mig; antingen att jag har mått bättre, jag har skapat förtroende, inhyst mer respekt etc. 
Svar på tråden Finns det några osjälviska handlingar?