Inlägg från: Primrose |Visa alla inlägg
  • Primrose

    Saker ingen berättar för dig (om barnafödande)

    Nu kom min son ut genom kejsarsnitt, men jag hade ingen aning om att man kunde få ont i en punkt mellan skuldra och hals pga smärttraumatiserad mage (de skär ju en del s a s). Jag hade en rejäl smärta i den punkten i drygt ett dygn efter snittet, trots att man tar kontinuerligt smärtstillande efteråt. Det kallas tydligen "transferred pain" och är detsamma man får vid en hjärtattack då  man får ont i en arm. Det har med nervbanorna att göra. Jag tror dock inte att alla får det efter sina snitt.

    Jag visste inte heller att någon skulle ställa frågan "Känner du hur det rinner till?". Hur ska man veta hur det känns. Kanske skulle de ställa frågan "Känner du hur det sticker i brösten?", för det är så det känns.

    Att man kan få värsta frossa-anfallen och tro att man har en allvarlig infektion i kroppen då mjölken rinner till och stockar sig, visste jag inte heller.

    Att det är vanligt att få inflammationer i kroppen i och med barnets födsel visste jag inte heller. Det sa ortopeden då jag fick olika diagnoser som han sa var relaterade till att jag hade fått barn.

  • Primrose
    Southern Belle skrev 2010-02-19 00:52:08 följande:
    Att barnmorskorna på BB är "insöade" beror på att i Sverige har vi Amningsvänliga Sjukhus, på initiativ från WHO och UNICEF, för att skydda, stödja och främja amning. Det kan vara bra att känna till att de första dagarna, innan den mogna mjölken rinner till, har man sk råmjölk. Oftast klarar sig barnet alldeles utmärkt på den mjölken. Den är väldigt näringsrik och några få milliliter räcker. Att låta barnet suga på brösten så ofta det vill hjälper till att få igång produktionen av den mogna mjölken. Börjar man att ge ersättning finns det risk att man stör den produktionen. Det är givetvis helt ok att ge ersättning om det är det man vill men vill man hellre få igång en fungerande helamning är det bra att avvakta med ersättningen.
    Fast det där stämmer inte riktigt. Jag födde med kejsarsnitt och hade en relativt stor pojke (knappt 4kg) och jag ammade på som en galning och trodde att lillen fick i sig det han behövde. Men det kom inte tillräckligt och han började bli slö efter något dygn. Det var bara en BM som brydde sig och som insisterade på litet ersättning som tillägg, hon menade att mängden råmjölk troligen inte skulle räcka (ju större barn desto mer mat behövs). När vi skulle åka hem efter 2 dygn sa "chefsbarnmorskan" att amningen ju verkade fungera och han hade bara gått ner 9%. När vi kom tillbaka för PUK tre dagar senare hade han gått ner 15% sedan födseln och då var det plötsligt fram med stora pumpen (det kom tre droppar första gången...), ersättningsschema (matning med kopp av både pumpad mjölk och ersättning), etc. Vi kämpade på med detta i några mycket tröttande veckor. Ersättningen gjorde inget för att hindra fortsatt amning, men däremot mycket för att lillen skulle gå upp i vikt. Efter några veckor var det bara min mjölk som gällde och han helammades till c:a 7-8 månader (med smakisar från 6 månader) och delammas fortfarande (nätter), 15 månader gammal. Så ersättningen behöver inte alls förhindra att helamningen fungerar. Dock hade jag föredragit att veta om att detta kunde hända och då hade jag givit honom mjölkfri ersättning.
Svar på tråden Saker ingen berättar för dig (om barnafödande)