• Apmor2

    Jo, jag är en manshatare.

    bara läst ts..

    Jag älskar män, det e kul med män! Jag njuter av att vara kvinna och för att jag ska kunna det MÅSTE det finnas män med mans roller, därav njuter jag av män!
     
    Alla färgas av sina erfaranheter, jag har både positiva och negativa erfaranheter av både män och kvinnor detta har fått mig att förstå att det inte handlar om kön utan om individer och som du säger ändra ngt på den "klassiska uppfostran" men inte att göra flickor till pojkar och pojkar till flickor utan att uppfostra dom till att bli självständiga människor som vet vad som är rätt och vad som är fel. Och att man ska göra det som gör en lycklig oavsett om man vill dansa balett eller om man vill köra traktor.

  • Apmor2
    Lady Dahmer skrev 2010-02-21 13:16:33 följande:
    vad betyder "göra pojkar till flickor och flickor till pojkar" egentligen? vad är det du tror att genus handlar om?
     jag pratar om att man inte behöver byta ut rollerna helt, att det är ok att en man är man och manlig och en tjej tjejig
  • Apmor2
    Lady Dahmer skrev 2010-02-21 14:50:20 följande:
    jag tycker snarare att man ska ta bort rollerna helt så att män kan få vara traditionellt kvinnliga och kvinnor traditionellt manliga om de så vill. Och givetvis tvärtom. Könsrollerna begränsar bara de människor som inte passar in i rollen, och det är tyvärr en majoritet.
     jag tycker att man ska "flow with the go" , att uppfostra barn inte genom könsroller utan individuellt genom att se vad (vilka drag) som behövs förstärkas osv men det gör inget om pojken gillar bilar o tjejen gillar rosa kjolar
  • Apmor2
    Lady Dahmer skrev 2010-02-24 06:01:33 följande:
    de lär sig genom att iaktta andra barn. Av affärernas uppdelning. TV. Media. Och ja, genom oss vuxna. Redan när barn är två år gammla så har de lärt sig vilka kläder och vilka beteenden som förväntas av respektive kön.
    När min son var två så ville han ha en grön klänning, han pratade om det varje dag o till slut köpte min syster en grön klänning åt han.

    En 2årig vet inte vilka kläder dom förväntas använda, min son är inte den enda pojken som velat ha klänning i den åldern .
  • Apmor2
    Lady Dahmer skrev 2010-02-24 08:23:14 följande:
    man ska inte klä pojkar i rosa "bara för att" - då har man missat vad det handlar om. Man ska låta barn få tillgång till alla roller och inte bara två och det gäller alla områden, inte bara kläder. Mångfald. Sen är det bra om man är medveten om att kläder i sig påverkar hur vi bemöts och hur vi bemöts som barn påverkar hur vår personlighet utvecklas. Att klä sitt barn väldigt stereotypt skapar förväntingar som i sin tur påverkar hur vi bemöter varandra. Allt hänger ihop.
    startade du inte en tråd om att man ska klä pojkar i rosa o dyl och flickor i pojkkläder? eller det va så du gjorde iaf?
  • Apmor2
    Lady Dahmer skrev 2010-02-24 09:51:54 följande:
    jag säger inte att barn bara gör det de kan, men de föredrar det de kan. Precis som vi vuxna. Ett barn som bara lekt med bilar eller bara dockor är sällan intresserad av att börja leka med nåt helt nytt till skillnad från barn som haft tillgång till mer variation. Ett barn som aldrig ritat eller som aldrig klättrat i träd är inte lika benägen att göra det på eget bevåg. eller tror du på allvar att det inte gör nån skillnad alls på vad barn har för utbud?
    barn tycker om att göra det dom känner sig duktiga på, precis som vuxna. Detta betyder dock inte att dom inte vill testa nya saker. Att utforska ligger i barns, o människans, natur, man behöver generellt sett inte uppmuntra till det så länge man inte sätter hinder för det.
    Ett barn behöver inte ha en docka för att leka med dockor, underskatta inte barns fantasi.
  • Apmor2
    Lady Dahmer skrev 2010-02-24 11:51:06 följande:
    nu missförstår du igen. Jag har inte sagt att barn aldrig vill utforska nya saker. Jag sa att de är mer benägna att inte göra det om de inte gjort det förr.
    ?, du kanske ska läsa det du skriver
  • Apmor2
    DrKejs skrev 2010-02-24 11:53:14 följande:
    så uppfatade även jag tråden
  • Apmor2
    Lady Dahmer skrev 2010-02-24 11:59:23 följande:
    jag vet vad jag skriver och vad jag tycker, jag behöver inte få det förklarat för mig. Men visa gärna vart jag sagt att man SKA ta på pojkar rosa bara för sakens skull. *väntar med spänning* Om du är nyfiken på att lära dig mer om genus och hur man tänker kring kompensatorisk pedagogik så är du välkommen in här: www.familjeliv.se/Forum-5-109/m50875636.html
    jag menar att du skriver en sak o tar tillbaka det i samma inlägg, du verkar förrvirrad. Då kan det vara en bra idè att läsa det man skrev igen!
  • Apmor2
    vampyria2 skrev 2010-02-24 12:03:22 följande:
    Jag beklagar att du har haft en sån otur när det gäller män, men jag hoppas att du vet att majoriteten av män inte är svin. Jag tror på att uppfostra barnen till att bli det de vill och vara det de vill. Jag har haft två tjejer som är typiska flickor ut i fingerspetsarna, de älskar allt som har med dockor, rosa, barbie, hästar m.m att göra. Sen har jag en tös som vill bli kille när hon blir stor och hon har bara typiska killkläder, leksaker och älskar blått och grönt.  Sonen är bara 2½ år men vi låter han vara som han vill och han gillar både typiska kill saker och typiska tjej saker, älskar klänningar och halsband tex.  Jag tror att det viktigaste är inte att uppfostra neutrala barn utan barn med empati och förståelse för varandra. Ser man till att barnen känner för varandra och kan ge kärlek så blir det oftast bra i slutet, tror jag.
  • Apmor2
    Grejen är denna

    Vi, män och kvinnor är olika och det är ok att vi är olika, skillnaderna är verkligen inte bara sociala.
    Även om det finns biologiska skillnader som faktiskt är stora, så behöver det inte vara så att "ett kön" dominerar över det andra.

    Det är inget fel i att vilja uppfostra empatiska människor som respekterar sig själva och andra. Det är ok att man vill lära sina barn att tjejer och
    pojkar kan lika mkt, jag tror inte man gör det genom att blunda för det faktumet att vi är olika, eller genom att tro att barn inte har en egen vilja. Eller att barn inte vill utforska världen (eller att dom skulle vara mindre benägna till att testa nya saker).
  • Apmor2
    Lady Dahmer skrev 2010-02-24 12:22:05 följande:
    ett jättebra boktips är "ge ditt barn 100 möjligheter istället för två".  Boken ger konkreta tips på hur man kan bredda rollerna och hur man kan motverka stereotypa mallar. Ett fantastiskt bra verktyg att ta till. Exempel: - Uppmuntra flickor att leka i grupp. Berätta att man kan ha flera bästisar.  - Undvik "akta!" och "försiktig". Säg istället vad barnet ska göra. - Låt barnet stanna hemma vid klädköp. - Testa att använda ordet barn istället för hon och han, flicka och pojke; "Hej, vad heter ditt barn?" - Byt ut ord med negativ klang. Istället för "petig med maten" säg "noggrann med vad h*n äter". - Läs in vänskaplig kärlek istället för romantisk. (bara för att en pojke och en flicka tycker om varandra så innebär det inte att de är kära) - Istället för att tävla med varandra kan man tävla med sig själv. - Barn börjar ofta leka på nya sätt med saker om de placeras om. Lägg dockor i legolådan, actionfigurer i dockskåpet osv. - Ge leksakerna ny innebörd.  - Ta bort kartongen innan du ger barnet leksaken, så blir spisen bara en spis och inte en förklädd tjejleksak. Boken belyser de genusfällor och krux som finns i vardagen. Allt från hur vi reagerar när pojkar kramas med varandra "Brottas ni?!" till hur man arrangerar leksakerna i barnens rum (och hur vi på så sätt lär barnen HUR man ska leka med vissa leksaker, istället för att erbjuda kreativitet) Boken tar upp olika förväntningar vi har på flickor och pojkar och hur vi ofta har förutfattade meningar som i sin tur påverkar och formar våra barn; "flickor kan inte leka tre", "kärlek börjar med bråk". Osv.
    OK: att uppmuntra tjejer att leka i grupp och att undvika ord som försiktig och akta kan jag hålla med om. Men att lära barnen att  pojkar o flickor inte existerar (genom att säga barn) är absurdt, vi är faktiskt olika, vi ser olika ut osv.

    att byta plats på dockorna fattar jag inte poängen med, att ge leksakerna ny innebörd såsom att " Leksaksspisen är utmärkt att blanda cement med. " hur kommer du ifrån könet här?? skumt!! en spis är ingen tjejleksak det är ett fönster in i vuxenvärlden, finns det vuxna som blandar cement på spisen??

    Varför ska inte barnen inte få följa med på affären?? för att dom är korkade? för att dom inte har en egen vilja?
    Om du inte vill köpa ett plagg till ditt barn, kan du inte säga NEJ???

    Konstigt denna vilja att kontrollera hur barn ska leka, dom behöver inge hjälp med det. Släpp dom lösa så kanske du lär dig ett o annat om genus och barn o lek!!!!
  • Apmor2
    Lady Dahmer skrev 2010-02-24 12:38:25 följande:
    personligen så tror jag inte att de biologiska skillnaderna är så pass stora att de styr vår personlighet. jag tror det är större skillnader mellan individer än mellan könen. De är inte bara det sociala som präglar oss, Det genetiska/biologiska är en sån liten del av det. men låt oss låtsas att det är så, för diskussionens skull. Blir det inte då ÄNNU mer viktigt att man jobbar med barnens olika förmågor och stärker där det brister? Om nu pojkar ÄR mer bråkiga, aggressiva, högljudda osv - är det inte då extra viktigt att de får tränas i att kommunicera mera, vara känslomässiga, empatiska och omvårdande. Eller att kunna sitta och pyssla stilla, ta det lugnt eller något annat som traditionellt ses som kvinnligt. Och om nu flickor ÄR lugnare, tystare osv - är det inte då extra viktigt att de får träna på att ta för sig, att våga höras... osv??
    allt detta : "utan miljön vi växer upp i, våra erfarenheter, vår fostran och vår kultur." är sociala faktorer

    Jag har inte på ngt sett bortsett ifrån dom sociala faktorerna alls, men det biologiska är en stor del av hur vi är olika, fråga bara en kvinna som byter kön!
  • Apmor2

    visst jag hajjar grejjen är uppenbarligen inte överenns med allt.

    Hade tänkt att hålla käft men jag är dålig på det och måste bara få säga att självklart finns det aspekter av manligheten som ej är cool, men det finns kvinliga aspekter som suger ass. Och långt ifrån alla tjejer e trevliga, jag har blivit tafsad av tjejer oxå, tjer har tittat ner på mig o behandlat mig illa o i vissa fall inte alls, det pga kvinnorollen, det kvinnliga

Svar på tråden Jo, jag är en manshatare.